Zo werken noise cancelling headphones

CREDITS: Henry Be

Vrijwel elke high end koptelefoon die anno 2018 uitgebracht wordt is een noise cancelling headphone. Onverstoord genieten van je favoriete jams op welke plek dan ook. In de trein, bus, op straat, bij je moeder, in de sportschool, bij je vriendin. Noise cancelling koptelefoons die omgevingsgeluiden (ruis) weg filtert zijn je best friend. Maar hoe werkt deze techniek nu eigenlijk?

Noise cancelling headphones

Bose is al enige tijd niet meer de énige als het gaat om noise cancelling koptelefoons. Sony, JBL, Skullcandy, Sennheiser, Porsche en Bang & Olufsen zijn een greep van merken die zich ook op deze technieken zijn gaan storten. Kortom: het wordt steeds populairder. En terecht, het is genieten wanneer je je kan afzonderen van alle drukte om je heen.

Actieve en passieve ruisonderdrukking

Als het om ruisonderdrukking gaat zijn er twee soorten: actief en passief. De passieve onderdrukking is alle isolatie die de koptelefoon heeft in de vorm van de over-ear schelpen, het ding zelf dus. De actieve ruisonderdrukking wordt noise cancelling genoemd.

En hoe werkt dat dan?

De werking is vrij simpel: de koptelefoon produceert een identiek antigeluid van al het geluid dat vanuit buitenaf gesignaleerd wordt. De geluiden heffen elkaar daardoor op waardoor het geluid van buitenaf wordt weg gefilterd. Dus wanneer jij je noise cancelling headphone op zet, hoor je niks anders dan jouw eigen lekkere deuntjes. Mega fijn voor tijdens het vliegen, in de trein, sportschool of voor op kantoor.

Digital Signal Processors

Oftewel DSP, zijn processoren die gemaakt zijn om maar liefst één taak te voltooien: het omzetten van audio naar digitaal geluid en andersom. Noise cancelling. Hoe dat werkt?

Komt ie:

  1. Al het geluid van de omgeving wordt door een microfoon in de headset opgenomen.
  2. DSP zet dit om in digitaal geluid, dat gebeurt vliegensvlug.
  3. De polariteit van de geluidsgolven worden omgezet door de DSP: de plussen worden minnen en de minnen worden plussen.
  4. Het ‘nieuwe’ omgekeerde geluid wordt wéér omgezet naar analoge geluidsgolven en worden opgeteld bij het oorspronkelijke geluid van de omgeving.
  5. Result: stilte. Of iets wat daar op lijkt, want zeker niet elk merk heeft het nog helemaal voor elkaar.

Pietje precies werk

Het werk dat de DSP moet doen komt heel nauw. Zelfs een mini verschuiving in de geluidsgolf van het tegengeluid kan al zorgen voor een storing. Daarom werkt noise cancelling het beste bij lage frequenties. Dit zijn tonen die ‘trager’ op en neer bewegen en daardoor makkelijker worden opgevangen door de DSP, denk aan achtergrond geluiden. Dit geldt ook voor monotone geluiden zoals het geluid van de vliegtuigmotor.

[powerkit_alert typw=white]Benieuwd wat volgens ons de beste noise cancelling headphones zijn? Lees meer![/powerkit_alert]
noise cancelling, Zo werken noise cancelling headphones
Foto: Daniel McCullough

Adaptive noise cancelling

De laatste jaren is de technologie omtrent de noise cancelling stukke verbeterd. Veel koptelefoons hebben nu dan ook een zogenaamd ‘adaptive’ noise cancelling knopje. In dit geval checkt de hoofdtelefoon precies wat je hoort en past daar de noise cancelling nog extra op aan. Hierdoor wordt het geluid nog een keer langs het filter geleid waardoor de ruisonderdrukking zich aanpast op de situatie.

Note: dit kost wel extra tijd om te verwerken. Het kost daarom een aantal miliseconden totdat je echt minder omgevingsgeluiden hoort.

Via de app

Dan zijn er ook nog een aantal koptelefoons die een eigen app hebben. De app maakt dan ook gebruik van de microfoons op je smartphone. En je kan de filter aanpassen en andere opties isntellen. Duidelijke stemmen kunnen bijvoorbeeld ‘aan’ blijven, terwijl het geluid van de trein wordt weg gefilterd. Ideaal voor als je op de fiets zit, is dan toch iets veiliger!

noise cancelling, Zo werken noise cancelling headphones
Foto: Larry George II
LEES OOK
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
Wishlist-materiaal
Wishlist-materiaal
Jup, clichés als ‘We hebben nog niet met onze ogen geknipperd en het is al weer bijna kerst’ mogen weer uit de kast… Gift season staat nou…