Zeg je Samsung, zeg je Galaxy. Het paradepaardje van de smartphonetak van de Zuid-Koreanen blijft hoge ogen gooien.
Samsung Galaxy S23 Ultra
Elk Unpacked event zit iedereen weer op het puntje van zijn stoel. Wat voor specs geeft Samsung aan de Galaxy? En dan gaat het vooral om modellen als de S23 Ultra. Zeg maar de Pegasus (het paard van Zeus) van de paradepaardjes.
Dat heeft de Samsung Galaxy S23 Ultra nu ook bevestigd op MANIFY HQ. Aan de hand van de acht belangrijkste features, volgens Samsung zelf, laten we dat zien. De acht wereldwonderen op rij:
- Nightography
- Power voor de diehards
- Persoonlijke touch met One UI
- Kraakhelder beeld
- Minder voetafdruk
- Slimme batterij
- De vijf én de één van 200MP
- Dé tool van Note
Nightography
We beginnen meteen goed. Want wat ooit een doorn in het oog was voor smartphone-users, is nu juist iets wat je met trots kan delen: nachtfoto’s. Met dank aan de Galaxy S23 Ultra. Door de Pro-grade Camera maak je haarscherpe foto’s, van ’s ochtends tot ’s nachts. Ideaal voor de vroege vogels die de natuur ingaan, maar dus ook voor nachtburgemeesters.
De resultaten zijn indrukwekkend. Een slimme pixelsensor past zich aan verschillende situaties aan, en als de belichting slecht is, gebeurt dat dus ook. Doordat de cameralens ook nog schittering vermindert, is Nightography iets waar Samsung terecht mee pronkt. Extra tof: de Nightography City Guide. Samsung geeft je daarmee de beste plekken voor nachtfotografie, in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, in een overzichtelijk guide.
Power voor de diehards
Waar Danoontje het van de daken schreeuwde dat powerrrrr belangrijk is, is het nu Samsung. In de Galaxy S23 Ultra vind je de ultrasterkte Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform. Dit is perfect voor gamers, want hij is daardoor soepel as hell. Maar ook voor de ‘gewone’ smartphonegebruiker kun je eigenlijk niet zonder zo’n sterke chip.
Door je telefoon heen bewegen voelt extreem gestroomlijnd aan. Het is echt snel, sneller, snelst. Zéker als we de telefoon gebruiken naast andere toestellen van één van onze collega’s. Niet heel vreemd, want deze chip verscheen nog niet heel lang geleden voor het eerst in modellen. Het neusje van de zalm dus. En daarom ook terecht één van de belangrijkste features van de Samsung Galaxy S23 Ultra.
Persoonlijke touch met One UI
Toegegeven: je telefoon ‘geheel gepersonaliseerd’ krijgen is niet echt iets om als belangrijkste feature te vermelden. Toch doet Samsung dat met One UI. En nog een keer toegegeven: dat je ook een video op je vergrendelingsscherm kan plaatsen, maakt het wel cool. Daarnaast kun je elke dag een nieuwe look creëren met interactieve wijzerplaten, kleurverloop of filters.
Het is nice dat je zo jouw eigens stijl kan toepassen op je telefoon, maar dat zien we bij collegatelefoons ook wel. Waar wél van onder de indruk waren: de mogelijk om te multitasken. Door middel van splitscreen kun je verschillende dingen tegelijk doen en dat is soms precies wat je nodig hebt. Ook al krijgen we dagelijks te horen dat we het helemaal niet kunnen…
Kraakhelder beeld
Alles draait om details hebben we ooit geleerd. En die details komen tot leven op de Samsung door het Dynamic AMOLED 2X-display. Tuurlijk, als je een telefoon op de meest heldere stand zet komen bijna altijd de details goed uit, maar we waren ook verrast door de details bij gedimd licht. Het vloeiende gevoel dat je krijgt van de eerdere genoemde categorie ‘power’, krijgt een extra dimensie door de 120 Hz-technologie. Ook al is deze verversingssnelheid eigenlijk wel een ‘moetje’ als je jezelf als high-endtelefoon profileert. Maar goed, je moet het dan nog wel even doen.
Minder voetafdruk
Niet duurzaam = afgeschilderd. Dat weet Samsung ook. Met de S23 Ultra is het symmetrische design terug van weggeweest, maar dan met de juiste hoeveel innovatie. Zo is de binnenkant van de S Pen-houder gemaakt met minimaal 20% polyamide uit de zee en bestaat het glas gemiddeld voor 22% uit gerecyclede materialen. Daarnaast is de telefoon ook designtechnisch geïnspireerd op de natuur. De frisse kleuren van de Samsung S23 Ultra ademen dat als je ‘m in je handen hebt.
De vijf én de één de van 200 MP
Vijf, ja vijf, camera’s heeft de Samsung Galaxy S23 Ultra en één daarvan heeft 200MP, de hoofdcamera. Hiermee worden je foto’s echt naar een next-level gebracht. 200MP is namelijk zó scherp dat je een originele foto gewoon kunt bijsnijden en nog steeds loepzuivere details spot. Daarnaast krijg je een 12MP ultra groothoekcamera, twee telelenzen met 10MP (één met Space Zoom) en een 12MP selfiecamera. Naast dat het er vet uitziet, veel camera’s op de achterkant, waren onze mogelijkheden echt serieus eindeloos. Zeker als je gebruikmaakt van de 10x optische zoom blijf je versteld achter door de details. Daarmee weet Samsung écht de toon te zetten.
Nadeeltje van 200MP: de opslaggrootte van de foto’s. Hier op kantoor hebben we model met 1TB liggen, waardoor we gewoon alles lekker op het hoogste niveau kunnen schieten. Maar als je voor minder geheugen gaat (wat je natuurlijk terugziet in de prijs) zul je er vaker voor kiezen om het wat terug te schroeven.
Slimme batterij
Slimheid komt met de jaren. Samsungs 5000mAh-batterij weet inmiddels hoe hij zijn krachten moet sparen. En dat levert extreem veel voordelen op. Zeker als je veel werkt met je telefoon, want dan heb je ‘m vaak nodig op belangrijke momenten. Met deze batterij worden die momenten herkend en blijf je nooit teleurgesteld achter. We waren zeer onder de indruk van de batterijduur. Er leek geen eind aan te komen en dat geeft een rustgevend gevoel. Extra lekker: het supersnel opladen met 45W. Mocht je toch onverhoopt jezelf verliezen in je werk.
Dé tool van Note
Veel mensen hebben ooit de keuze gemaakt voor de Samsung Note omdat ze alles met de digitale pen konden noteren. Terecht, want: superhandig. Maar met deze jongen van 6,8-inch heb je nu ook al het goede van Note. Door de ingebouwde S Pen konden we digitaal al onze to-do-lijstjes afstrepen en aantekeningen maken tijdens meetings. Het geeft net dat extra gevoel dat je niet alles alleen maar met je vingers doet, waardoor het meer is dan een smartphone.
Weinig negatieve woorden, dus. Maar goed, daar zijn de specs en is de prijs ook naar. Vanaf €1.399 kan-ie van jou zijn (256 GB | 8GB RAM), en de duurste versie is (1TB | 12GB RAM) €1.819. Daar heb je dus wel zéker acht features én een slick design waar je blij van wordt. Op entertainmentgebied, maar ook zeker in je werkveld. Check dit voor nog meer info.