Beste investering ooit? Nooit meer (zelf) stofzuigen en dweilen

Stofzuigen en dweilen. Een fenomeen waarbij het mes aan twee kanten snijdt, maar niet op de manier zoals het spreekwoord bedoeld is.

Aan de ene kant wordt namelijk iedereen blij van een schone vloer, aan de andere kant is het voor velen ook een hele opgave om daardwerklijk de koe bij de horens te vatten. Of in dit geval de stofzuiger en dweil écht uit de bezemkast pakken. De oplossing? Het voor je laten doen.

Stofzuigen en dweilen (in stijl) voor je laten doen

Tja, dat klinkt natuurlijk als de zevende hemel. Maar hoe brengen we dat in de realiteit? Een schoonmaakster laten komen? Best prijzig, zeker als het op wekelijkse basis is bijvoorbeeld. Je wederhelft onder druk zetten? Mwoa. Afradertje. Een robot dan? Bingo. Ook best prijzig (daarover later meer), maar investeren kun je leren.

We testten dé 2-in-1 robotstofzuiger van het moment, de Roomba Combo j7+ van iRobot, uit om tot dit antwoord te komen. Tijd, ruimte, gemak en géén irritatie, ook in je interieur, is namelijk waardevoller dan wat dan ook.

Roomba Combo j7, <strong>Beste investering ooit?</strong> Nooit meer (zelf) stofzuigen en dweilen
Foto: iRobot

High-tech op je vloer

Met de 2-in-1 robotstofzuiger naast je ziet de vloer er ineens een stukje meer high-tech uit. Je ziet niet alleen een strak design, maar ‘m ook bewegingen maken die je niet verwacht. De Roomba Combo j7+ switcht namelijk gemakkelijk van stofzuigen naar dweilen als-ie een vloerkleed detecteert. Het intrekbare dweilpad tilt zichzelf naar boven en natte plekken worden zo vermeden. Serieus indrukwekkend om te zien als je ‘m even in de gaten houdt.

Dat geldt ook voor zijn manoeuvregedrag. Hij herkent meer dan 80 veelvoorkomende objecten in huis en dat merk je als de robot zijn gang ziet gaan. Geen botsingen met tafelpoten, toiletten of een worsteling met een stapel kleren. Er wordt smooth omheen gedanst. Het beestje in de robot heeft daar zelfs een speciale naam voor: het PrecisionVision-navigatiesysteem.

Ironisch: de robotstofzuiger is zo ontwikkeld dat ook langs ongelukjes van je huisdier of eetbakken wordt gegleden, maar hij weet ook in stijl zijn eigen ‘hokje’ steeds weer te vinden. En dat ziet er ook gewoon tof uit.

Roomba Combo j7+
Foto: iRobot

Spraakkennis

High-tech wordt doorgevoerd tot in de puntjes. Je kunt de robot namelijk koppelen aan een spraakassistent. Daarmee kun je aan hem vragen om de ene kamer wél schoon te maken en de ander even met rust te laten. Handig als je even moet doorknallen met een deadline bijvoorbeeld of als je net klaar bent met eten. Gewoon even simpel ‘Hé Siri, stofzuig rond de eettafel en keuken,’ en het wordt direct gefixt. Dat komt doordat de Roomba Combo j7+ ongeveer 600 spraakcommando’s kent en dat is écht een stuk meer dan concurrerende robots.

Meer dan even ‘omhoog’ om te dweilen

Het optillen van het dweilpad is geen gimmick waar Roomba mee pronkt. Je kunt het zelfs een beetje zien hoe het dweilpad zichzelf naar boven tilt. Écht omhoog van objecten die niet nat mogen worden. Dat wordt gedaan door twee armen en ziet er, again, futuristisch uit.

Maar hét allerlekkerste, en waar jij misschien bang voor was, is dat je echt lang met ‘m kan stofzuigen en dweilen. Hier is Clean Base verantwoordelijk voor. Het verzamelde vuil wordt geleegd in een gesloten zak en die gaat tot 60 dagen mee. Ideaal deel II.

Het gaf ons een bepaalde rust. Niet alleen omdat we na het laten vallen van eten (niet dat we zo onhandig zijn..) de Roomba erop af sturen, maar ook omdat-ie dan lang meegaat. Als-ie door huis zweeft denk je eigenlijk toch: ‘Is-ie niet vol?’ Maar dan check je het één keer via de app en ben je weer gerustgesteld.

Roomba Combo j7, <strong>Beste investering ooit?</strong> Nooit meer (zelf) stofzuigen en dweilen
Foto: iRobot

Kwaliteit (en slimheid) kost wat

Tot nu toe dus nog geen slechte woorden. Was ook moeilijk te vinden, om eerlijk te zijn. Maar dan komt misschien ook door de schrijver in kwestie, want die vindt dit soort gadgets nu eenmaal cool. Het wordt je écht makkelijker gemaakt. Alleen, ja, ja, daar komt-ie, daar betaal je wel voor. Daar betaal je goed voor zelfs.

De intrekbare 2-in-1 robot kost je (met Clean Base) namelijk €999. En dat is een flinke hap. Zoals in het begin aangegeven: investeren kun je leren en dat is hier ook écht van toepassing. Zeker als we terugkomen op het feit dat tijd en gemak waardevoller dan wat dan ook is… Het is een huishoudhulp waarvoor je een prijs betaalt, maar dan wel futuristisch en waar jij alle invloed op hebt. Zonder Clean Base tik je de Roomba Combo j7 op de kop voor €799.

Overall heerst dus na een tijdje dit speeltje te gebruiken een gevoel van ‘nooit meer zelf dweilen en stofzuigen is the bomb, maar daar betaal je serieus voor.’ Ja, er zijn veel goedkopere alternatieven. Ja, die hebben ook de dweilfunctie. Ja, ook bij het merk zelf. En nee, die zijn niet zo slim, handig en futuristisch als deze jongen. We hebben gesproken.

LEES OOK
Zo maak je van je hobby je werk
Zo maak je van je hobby je werk
We kennen ze allemaal: de 9-tot-5 tijgers die overdag de afgelopen kwartaalcijfers eindeloos analyseren, maar de creatieve schoenen aantrekken zodra ze thuiskomen. Sommigen creëeren dan de mooiste…
Zo benut je jouw reistijd effectief
Zo benut je jouw reistijd effectief
Waar we ook gaan of staan, iedereen is tegenwoordig druk om zich van a naar b te verplaatsen. Naar studie, werk, familie, vrienden of een zakenreis. Uren…
Pinterest Drop #76: The Beatles
Pinterest Drop #76: The Beatles
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…