Wanneer is het tijd om offline te gaan?

CREDITS: Joshua Rawson Harris | Unsplash

Even snel een afspraak bevestigen, de mail beantwoorden en een deadline de deur uitdoen terwijl je op de trein wacht.

Onze grote stay connected-vriend bleek uiteindelijk een profeet te zijn. Want, van iPhone tot (iets minder) BlackBerry: we zijn continu in contact met elkaar.

De valkuil van altijd connected zijn

Of je nu gaat voor Sim Only of het complete pakket: je bent áltijd bereikbaar. Daar zitten enorme voordelen aan, want we kunnen binnen no time zaken regelen. Tegelijkertijd is dat precies de valkuil van continu connected zijn: ook tijdens het koken, heb je nog het gevoel een mailtje eruit te kunnen doen. Zo zit je voor je het weet weer achter je scherm in de avond een rapport door te spitten, terwijl je eigenlijk aan je partner had beloofd samen een film te kijken. Die 9-tot-5-mentaliteit is ondertussen veranderd in een 7-tot-11. Over de gehele dag, welteverstaan.

offline, Wanneer is het tijd om <strong>offline te gaan?</strong>
Foto: MANIFY

Wanneer is het tijd om offline te gaan?

Daardoor lijkt het alsof je productiever bent, maar dat is pure schijn. De constante stroom van meldingen en berichten eisen zijn tol. Na een goede nachtrust, ben je nog steeds moe. En je bent een stuk sneller geïrriteerd, omdat je hoofd nooit tot rust komt. Elke keer wanneer je je telefoon pakt om snel iets te checken, lever je een stukje rust in. Je wordt minder creatief, minder productief en uiteindelijk minder gelukkig. Tijd dus om het heft weer in eigen handen te nemen. Wij helpen je met de grote vraag: wanneer is genoeg, genoeg?

Je mobiel aan de kant leggen

  • Tijdens je ochtendroutine: het is ondertussen een reflex geworden om in de ochtendstond meteen naar de mobiel te grijpen. Doodzonde, want hierdoor start je meteen in de reactiemodus terwijl je juist het heft weer in eigen handen wilt nemen. Tijd om je ochtendroutine bewuster in te vullen. Begin eens met een rondje wandelen of een rustig ontbijt zonder digitale afleidingen.
  • Quality time met vrienden of familie: we zien dit de laatste tijd echt schandalig vaak gebeuren: mensen die even snel de mobiel erbij pakken terwijl ze op het terras zitten met een vriend of uiteten zijn met de familie. Schaamteloos gedrag, als je het ons vraagt. Deze momenten verdienen je volledige aandacht. Zet je telefoon op stil en laat zien dat je de quality time serieus neemt. Alleen op deze manier kom je dichterbij elkaar.
  • Tijdens je lunchpauze: je lunchpauze is essentieel om los te komen van jew erk, maar deze tijd wordt vaak ingevuld met de mobiel. Even door sociale media scrollen, of toch nog een mailtje beantwoorden. Je merkt meteen dat je na je pauze een stuk frisser en productiever bent wanneer je offline blijft.
  • Na werktijd: makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch: wanneer je de laptop dichtklapt, is het ook echt genoeg. Het is niet voor niets dat je een x-aantal uren in je contract hebt staan. Hou je daar dan ook aan. Zet je meldingen uit en geef jezelf de ruimte om weer op te laden. PS: Geen zorgen, later in dit artikel geven we nog wat tips om dit voor elkaar te boksen.
  • Tijdens diner: tijdens het avondeten leg je altijd je mobiel aan de kant. Het liefst buiten het zicht. Vooral wanneer je met andere mensen dineert, is dit het moment om de dag te bespreken en weer te connecten met je naasten.
  • Op vakantie: ‘Ja, ik heb toch even mijn laptop meegenomen. Gewoon, voor het geval dat.’ Daar gaat het dus he-le-maal mis. Vakantie is bedoeld om juist los te komen van je werk. Verpest je eigen vakantie dus niet en laat je laptop lekker thuis, zet je out of office-berichten aan en gooi desnoods je mobiel overdag op vliegtuigstand. Zo lang jij maar lekker tot rust komt, amigo.
offline, Wanneer is het tijd om <strong>offline te gaan?</strong>
Foto: Shot by Cerqueira | Unsplash

Maar, hoe dan?

Onze offline-momentjes klinken hopelijk als een simpel rekensommetje. Maar, in de praktijk is het toch een stuk lastiger. Geen zorgen. Wij hebben een paar tips om jezelf los te koppelen van de always-on-mentaliteit.

    • Stel duidelijke grenzen: bepaal je grenzen en blijf hier consistent in. Ook wanneer je collega om acht uur appt of je de kwartaalcijfers kan doorsturen voor zijn deadline. Geen uitzonderingen. Dan zorgen ze er de volgende keer namelijk voor dat ze alle zaken vóór het einde van de dag hebben geregeld. Het is alleen een kwestie van geduld.
    • Gebruik je mobiel om minder op je mobiel te zitten: ja, lekker dubbelzinnig, maar zet bijvoorbeeld ‘niet storen’ aan tijdens de uren dat je écht offline bent. Voor noodgevallen bellen mensen echt wel twee keer en daarnaast heb je ook de optie om bepaalde mensen uit te schakelen voor deze modus. Een uurtje vliegtuigstand kan ook geen kwaad.
    • Plan je offline momenten bewust: wanneer is de laatste keer dat je bewust je mobiel thuis hebt gelaten? Die van ons in ieder geval lang geleden. Zet daarom bewust je offline activiteiten in je agenda en laat dan ook echt je mobiel thuis. Het is een investering in jezelf.
    • Digitale detox in het weekend: het is even wennen, maar een geheel weekend offline doet echt wonderen. We willen nog niet met termen als ‘spiritual awakening’ aankomen, maar het komt in de beurt.
lifestyle
Foto: Jeroen Noordzij
Source:
Joshua Rawson Harris | Unsplash
LEES OOK
Nike x LEGO
Nike x LEGO
Weinig speelgoed brengt ons zoveel nostalgie als de iconische stenen van LEGO. En nu zij een meerjarige samenwerking hebben aangekondigd met Nike, maken ze jong en oud…
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest Drop #64: Formule 1
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…