We zijn he-le-maal loco op zoete aardappel. Hoewel een oer-Hollandse maaltijd met ‘gewone’ aardappelen niet onderschat mag worden, zijn we écht fan van gerechten met zoete aardappel. En dat zeggen we niet voor niks. Zo bevat deze oranje kanjer veel vitaminen en mineralen zoals calcium en vitamine C. Er zitten daarnaast ook veel vezels in en je haalt er veel energie uit. Je zou bijna denken dat het niet lekker is.
Zoete aardappel for the win
Fun fact: onze oranje vriend is eigenlijk geen aardappel. Het is een plant uit de windefamilie en kan dus worden gezien als een groente. Nu zul jij je misschien afvragen waarom moet ik dat weten?
Nou dit stukje groente mag simpelweg gewoon vaker gegeten worden in Nederland. Om je daar een handje bij te helpen hebben wij een aantal gerechten voor je uitgewerkt. Let’s get started!
De zoete aardappel-burger
Ingrediënten
- 350 gr zoete aardappelen
- 130 gr gekookte kikkererwten
- 70 gr wortel julienne
- 70 gr bloem
- 1 ei
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- Hamburger broodjes (gezond)
Rasp en meng de zoete aardappel met wortel julienne . Prak de gekookte kikkererwten en voeg dit daaraan toe. Breng dit mengsel op smaak met de kruiden. Voeg daarna de bloem en het ei toe en meng totdat het stevig deeg is. Maak er burgers van en leg ze even in de koeling voor het bakken. Verhit olie in de pan en bak ze op laag vuur.
Maak het af met een pittig sausje en rucola. Besmeer de broodjes hiermee en voeg wat rucola sla toe. Wanneer de burgers goudbruin zijn kunnen ze op de broodjes. Ready, set, go.
Kapsalon met zoete aardappel
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappelen
- 1 grote rode ui
- 125 gr champignons
- 1 rode paprika
- 2 tomaten in blokjes
- 300 gr kipshoarma
- 1/3 tl paprikapoeder
- Knoflooksaus
- Groene peper
- Lente ui
- Guacamole
Was de zoete aardappelen en snijd ze in frieten. Breng de friet op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een beetje olijfolie. Rooster de zoete friet in de oven voor 25 minuten op 200 graden of in de airfryer voor 15 minuten op 200 graden. Snijd de ui in ringen, de champignons in plakjes en de paprika in reepjes. Bak dit aan en breng op smaak met zout en peper.
In een andere koekenpan bak je de kipshoarma gaar. Snijd de groene peper en lente ui in ringen. Verdeel de zoete aardappel frieten over de borden, schep hierover het mengsel en daarna de kipshoarma. Maak dit af met de lente ui, groene peper, koriander en tomatenblokjes. Voeg eventueel naar smaak nog knoflooksaus of guacamole toe.
Zoete aardappel bowl
Ingrediënten
- 400 gr kikkererwten in blik
- 3 tl garam masala
- 400 gr zoete aardappelblokjes
- 4 el olijfolie
- 300 gr quinoa
- 100 gr babyspinazie
- verse munt
- 1/2 rode peper
- 170 g Griekse yoghurt 0%
Verwarm je oven voor op 200 graden en spoel de kikkererwten af. Dep ze droog op een schone theedoek en meng ze samen met de garam masala, zoete aardappelblokjes en de helft van de olie. Verdeel over een bakplaat en rooster ongeveer 25 minuten in de oven. Vergeet ze niet om te scheppen tussendoor.
Kook ondertussen de quinoa en meng hierna de spinazie met de rest door de nog warme quinoa. Snijd de munt en de halve peper en meng dit door de yoghurt. Verdeel de kikkererwten en aardappelblokjes erover en schep de yoghurtsaus eroverheen.
Zoete aardappel soep
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappelen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 2 tl basilicum
- 500 ml boullion
- 200 ml kokosmelk
- 1 rode peper
Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn. Bak alles in een hoge pan aan met olie. Schil en snijd vervolgens de zoete aardappel in blokjes en voeg deze samen met de bouillon en kruiden toe. Breng het in zijn geheel aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten zacht pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe. Serveren doe je met een stokbroodje.
Schotel met linzen en zoete aardappel
Ingrediënten
- 3 tenen knoflook
- 250 gr donkergroene linzen
- 3 laurierblaadjes
- 400 gr zoete aardappelen
- 1 el olijfolie
- 1 el cajunkruiden
- 1 zak paprikamix
- 400 gr tomatenblokjes
- 40 gr verse selderij
Breng koud water in een grote pan met 1 knoflook teentje, de linzen en de laurierblaadjes aan de kook. Laat dit 20 minuutjes zacht koken en giet daarna af. Verwijder de knoflook en laurierblaadjes. Ondertussen kun je de zoete aardappel snijden in blokjes van 1 cm.
Bak in een pan de zoete aardappelblokjes met cajunkruiden 10 minuten op hoog vuur. Aan het einde kun je de rest van knoflook meebakken. Snijd de paprika’s en voeg deze samen met de tomatenblokjes aan de zoete aardappels toe. Voeg de laatste twee minuten nog de linzen toe en garneer met selderij.
Zoete aardappel pannenkoeken
Ingrediënten
- 450 gr zoete aardappelen
- 6 middelgrote eieren
- 1tl kaneel
- 1 1/2 gemalen kaneel
- Geroosterde hazelnoten
- Ahornsiroop
Schil en snijd de zoete aardappel in stukken en kook ze in een laagje water voor ongeveer 15 minuten. Giet ze af en laat even afkoelen. Schep de zoete aardappel in een kom en voeg de kaneel en eieren toe. Mix dit met een staafmixer tot een glad beslag.
Verhit daarna een koekenpan met een halve eetlepel olie. Schep vier kleine porties beslag in de pan en bak de pannenkoekjes voor ongeveer 3 minuten. Keer halverwege om, bak totdat ze goudbruin en gaar zijn. Herhaal dit tot het beslag op is. Serveer de pannenkoekjes met ahornsiroop, geroosterde hazelnoten en verse vijgen.
American zoete aardappeltaart
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappelen
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- 125 gr ongezouten roomboter
- 150 gr kristalsuiker
- 125 ml halfvolle melk
- 2 middelgrote eieren
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl vanillearoma
Oké misschien is dit niet het meest gezonde recept maar we wilden het je niet onthouden. De taart is nog altijd gezonder dan bijvoorbeeld een progrestaart.
Maak de zoete aardappelen goed schoon en kook ze in de schil voor 45 minuten. Spoel ze met koud water af en verwijder de schil. Verwarm de oven op 190 graden. Vet je springvorm in en bekleed de vorm met bladerdeeg.
Daarna pak je de aardappelen en maak je ze in een grote kom fijn. Voeg de boter, suiker, melk, eieren, nootmuskaat, kaneel en vanillearoma toe en mix it up. Schenk het zoete aardappel mengsel in je springvorm. Bak de taart ongeveer 50 minuten in het midden van de oven. Controleer of de taart gaar is door in het midden van de taart een satéprikker te steken. Laat de taart goed af koelen en you’re good to go.
Optioneel voor de zoetekauw
Mocht je het nog wat zoeter willen kun je dit toevoegen: klop twee eiwitten schuimig en voeg beetje bij beetje 150 gram suiker toe. Klop de eiwitten volledig op. Verdeel het opgeklopte eiwit in een dun laagje over de taart. Brand de eiwitten met een keukenbrander of onder de grill. Dit zorgt een soort extra marshmallow-effect.