Een urban kruidentuin: zo fix je dat

CREDITS: Markus Spiske | Unsplash

De urban kruidentuin is helemaal hot! Ruim een derde van de mensen tot 35 jaar zou zich in enige vorm bezighouden met tuinieren. En laten we maar niet beginnen over het gemiddelde aantal kamerplaten dat we tegenwoordig hebben staan. Eerder schreven we al hoe je alles uit je kleine tuin kunt halen. Nu: de kruidentuin.

Het verbouwen van je eigen voedsel in je kruidentuin

Waarom een kruidentuin? We geven je een korte opfriscursus. Tijdens het koken maak je veel gebruik van kruiden. Op het moment dat je kruiden afknipt begint de afbraak ervan. Daarbij gaan vitamines en mineralen verloren, maar belangrijker nog: de smaak gaat snel achteruit. We begrijpen het gemak van gedroogde kruiden, maar verse kruiden tillen een dish naar een hoger level. En je bespaart er ook nog een hoop geld mee. Win-win-win.

Beginnen bij het begin

Voordat je begint is het belangrijk de juiste kruiden te kiezen. Alle kruiden hebben verschillende voorkeuren als het gaat om zonlicht, grond en water. We brengen een aantal basic kruiden aan de man.

Kruidentuin - MANIFY
Foto: Alleksana

Munt is heel makkelijk te kweken, let erop dat dit een woekeraar is als hij zich lekker voelt. Zet hem daarom in zijn uppie in een pot, dan kan hij andere kruiden niet wegdrukken. Hij doet het goed in de zon, maar halfschaduw is ook prima.

Peterselie bestaat er in een platte en krul variant. De favoriet is zonder twijfel platte peterselie. Deze behoud zijn smaak beter in gerechten. Peterselie houdt van de halfschaduw, een echte zonaanbidder is het dus niet.

Bieslook is een plant uit de look familie. Het is een vaste plant die meerder jaren blijft staan, als hij bloeit kun je de bloemetjes ook eten. Bieslook gedijt het beste op een goed bemeste en vochtige grond. In zowel de zon als de schaduw doet deze plant het goed.

Basilicum is een echte koukleum. Tijdens de winter en herfst kun je hem daarom het beste binnen kweken. De meest voorkomende soort is Genovese, maar er bestaat bijvoorbeeld ook paarse en soorten met een vleugje citroen. Het kruid houdt van de zon.

Kruidentuin - MANIFY
Foto: Sarah Pflug

Rozemarijn kan erg groot worden en dat is maar goed ook. Je zult hem vaak gebruiken, omdat het een echte smaakmaker is. De struik – die tot wel tachtig centimeter hoog kan worden – houdt van een zonnige, droge en beschutte plek. Het liefst in een zanderige grond.

Tijm heeft iets weg van een struik. De plant heeft graag een zonnige standplaats en een goede doorlatende grond. Hiervoor kun je aarde 50/50 mengen met zand. De bloemetjes kun gebruiken als garnering.

Oregano is een must om in je kruidtuin te hebben. Het kruid is onmisbaar op pizza. De plant kan tot één meter hoog worden. Hij doet het goed op een zonnig terras in een pot. Zorg dat deze pot groot genoeg is zodat hij kan groeien.

Je begint met de basis van je kruidentuin

Nu je weet welke kruiden het meest geschikt zijn voor jouw situatie, is het tijd om een start te maken aan je kruidentuin. Voor een sterke en rijkelijke kruidentuin begin je bij een goede basis. Goede grond zorgt ervoor dat de planten voldoende voeding kunnen opnemen. Je kunt de aarde nog aanvullen met een bodemverbeteraar om de kruiden een boost te geven.

Zaaien of planten van je kruidentuin

Wanneer je de grond hebt geprepareerd is het tijd om er planten in te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om zaadjes te kopen, maar dan sta je lang te wachten. Voor planten ga je naar het tuincentrum, de plantjes uit de supermarkt zijn meestal niet sterk genoeg om te overleven.

In het tuincentrum check je de wortels van de kruiden die je wilt. Komen er wortels uit de gaten van de pot dan weet je dat de kluit goed doorworteld is. Het beste moment om kruiden te kopen en te planten is het voorjaar. Maak een kuiltje in de aarde, ontdoe de plant van zijn potje en plaats het kruid in de grond. Mocht je nog niet zo’n kenner zijn dan kun je er labels bij plaatsen.

Bij gebrek aan ruimte

Wil je graag een kruidentuin, maar is je ruimte beperkt, dan kun je een verticale kruidentuin maken. Hiervoor bestaan kant-en-klare systemen die je zo aan je houten schutting of vlonderplanken vastmaakt. Wil je iets wat helemaal naar eigen wensen is, dan kun je aan de slag met één van de vele DIY-ideeën op het wereldwijde web.

Dagelijkse verzorging

Je nieuwe baby’s hebben een hoop aandacht nodig, geef ze voldoende water en check of er zich geen gekke dingen voordoen. Gebeurt dat wel, dan kun je op internet allerlei tips en tricks vinden om hun kwaaltjes te genezen. Als je de kruiden gaat gebruiken, dien je er rekening mee te houden dat je de kruiden ook de kans geeft om verder te groeien. Anders is al je harde werk voor niets geweest.

Het gebruik van je kruiden

De kruiden uit je kruidentuin kun je natuurlijk gebruiken voor het maken van je lekkerste gerechten. Maar veel kruiden doen het ook perfect in een cocktail. Denk aan de Gin Tonic met rozemarijn of een mojito met een flinke lading munt. Van de basilicum maak je in een handomdraai een pesto voor bij de carpaccio of andere Italiaanse gerecht. Bon appetit!

Kruidentuin - MANIFY
Foto: Thiea Alhoz
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…