Zo kom jij eindelijk van een junkfood verslaving af

CREDITS: Oliver Sjöström | Unsplash

Het is zo verleidelijk, maar ook zo slecht: junkfood. Iedere roadtrip word je achtervolgd door de grote, lichtgevende gele ‘M’. De letter stijgt boven alle gebouwen uit en je kan er haast niet omheen. Op de een of andere manier eindig je bijna iedere keer in de rij. Hoewel jij je had voorgenomen om er een gezonde levensstijl op na te houden, is het ook deze keer weer mislukt. Die verdomde hamburgers ook altijd. Je besluit om het nog één laatste keer te proberen. Alles of niets.

Zo kom jij eindelijk van een junkfood verslaving af

Junkfood beschrijft het voedsel dat rijk is aan calorieën uit suiker of vet met weinig voedingsvezels, eiwitten, vitaminen of mineralen. Vaak wordt de term hand in hand gebruikt met fastfood. Toch heeft deze term een andere betekenis. Fastfood is per definitie namelijk niet ongezond. Zo is een salade van verse ingrediënten zonder bewerkte ingrediënten ook een fastfood gerecht.

In de medische wereld is er veel discussie of een ‘verslaving’ aan junkfood ook echt een verslaving genoemd mag worden. Als het aan Dr. Nora Volkow, directrice van het National Institute of Drug Abuse, ligt mag dat zeker. Uit onderzoek bleek dat het beloningssysteem in de hersenen verstoord is bij zwaarlijvige personen. Het gaat vooral om dopamine dat wordt vrijgegeven als we aangename dingen doen als eten of seksen. Als dit in abnormale hoeveelheden wordt gedaan, passen de hersenen zich aan. Er moet dan meer gebruikt of gedaan worden om hetzelfde geluk te ervaren. Het gevolg is een vergrote kans op een verslaving.

junkfood
Foto: Joiarib Morales Uc

Binge-eating

Veel sneller eten dan normaal, eten tot jij je ongemakkelijk voelt of het eten van grote hoeveelheden zonder dat jij je hongerig voelt. Het is een greep van kenmerken waar iemand met een eetbuienstoornis zich schuldig aan maakt. Personen met deze aandoening hebben perioden van eetbuien die minstens één keer per week gedurende ten minste drie maanden voorkomen. Het wordt ook wel binge-eating genoemd en is de meestvoorkomende eetstoornis. Aan de hand van een aantal stappen kan die aandoening zomaar eens verleden tijd zijn.

Erken je probleem

Als je dit artikel leest met de reden dat je van jouw verslaving af wilt komen, heb je deze stap al doorlopen. Hoewel het vaak makkelijker gezegd dan gedaan is, begint het hier echt bij. Verslaafde personen hebben volgens henzelf genoeg redenen om te geloven dat we ze doen prima is. De excuses volgen elkaar in vaart op. Van ‘na een dag hard werken heb ik dit wel verdiend’ tot ‘ik voel me vreselijk, dus ik moet wat eten om mij beter te voelen’.

Er zijn tal van triggers die ervoor kunnen zorgen dat je meer gaat eten dan de bedoeling is. Ga voor jezelf jouw reden na. Zo kan het stress of eenzaamheid zijn. Voedsel kan er dan voor zorgen dat jij je tijdelijk beter voelt, maar op lange termijn zal dat zeker niet het geval zijn. Je gaat je alleen maar slechter voelen en gaat nóg meer eten.

junkfood, Zo kom jij eindelijk van een junkfood verslaving af
Foto: Armando Ascorve Morales

Hou een logboek bij

Het is niet niks om een eetverslaving te overwinnen. Jij weet zelf als geen ander welke voedingsmiddelen verslavend werken voor jou. Deze kun je het beste allemaal vermijden. Controle behouden is daarbij een van de belangrijkste elementen. Vaak is er met een verslaving juist sprake van gebrek aan controle. Je begint met eten en kunt niet stoppen. De controle is op dat soort momenten helemaal verloren.

Als je van plan bent om te minderen werkt het om doelen op te stellen. Stel een doel op hoeveel je wilt minderen en zorg dat het meetbaar is. Een doel als ‘ik zal deze week op mijn voeding let en wat kilo’s afvallen’ is veel te breed. Maak het specifieker als ‘deze week eet ik geen dessert’. Hou het resultaat vervolgens bij. Kies een methode die voor jou werkt. Zo kan je in jouw agenda het resultaat volgen of ouderwets potlood en papier gebruiken. Meet jouw vooruitgang en observeer wat je nu precies doet. Denk erover na of je doelen leiden tot het gewenste resultaat. Zo niet? Stel je doelen bij en blijf op die manier gemotiveerd.

Ga verleiding uit de weg

De verleiding tot eten is veel groter als je jouw favoriete junkfood in huis hebt liggen. Neem dus afstand tussen de drang om iets te doen en het feitelijk kunnen doen. Tijd om je voorraadkasten aan te pakken en de verleiding te verkleinen. Natuurlijk kan je zonder die voedingsmiddelen in huis besluiten om naar de supermarkt te rijden. Toch blijkt het dat die 15 minuten die nodig zijn om naar de winkel te gaan, al genoeg kunnen zijn om geen actie te ondernemen. Precies de bedoeling!

Mocht het in je eentje niet lukken, twijfel dan niet om hulp te vragen. Een eetstoornis kan net zo verslavend zijn als ieder andere verslaving. Soms heb je dan ook een zetje in de rug nodig van een ander persoon. Of een hele grote duw.

junkfood, Zo kom jij eindelijk van een junkfood verslaving af
Foto: Ashley Jurius

 

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…