Een hap courgette is nou niet echt waar je aan denkt bij een snack voor tussendoor. Maar het zou wél een goede keuze zijn. Het is een gegeven waar we allemaal van op de hoogte zijn: we eten te weinig groente. Gemiddeld 128 gram per dag, dat is de helft van wat we dagelijks volgens het voedingscentrum moeten hebben. Groenten bevatten veel voedingstoffen die we hard nodig hebben om elke dag het onderste uit de kan te halen. Denk aan meer energie en minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Maar met een paar kleine aanpassingen haal je die 250 gram makkelijk. We help you out!
Zo eet je eenvoudig wél genoeg groente
“Twee ons groente en twee stuks fruit, dan houd je het een heel stuk langer uit!” Dit is de welbekende slogan van het Voedingscentrum. Maar lang niet iedereen haalt dit. Door wat extra aandacht te besteden aan je dagelijkse inname van groente haal je die 250 gram met twee vingers in je neus.
Eerst even dit:
Voordelen van genoeg groente
Het eten van voldoende groenten heeft grote voordelen voor je gezondheid. Dat weten we wel. Maar wat zijn die concrete voordelen nou? Vezels zijn belangrijk voor je darmen en laten groenten deze nou in veelvoud bevatten. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel tijdens een maaltijd. Door een gezonde spijsvertering neem je ook andere voedingsstoffen beter op. Daarnaast bevatten groenten veel vitamines en mineralen, deze stofjes zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam zoals het dag-nacht ritme en de energiehuishouding.
Ontbijt
Bij het ontbijt denk je niet snel aan het eten van groenten. Je kunt ze echter eenvoudig meenemen in je eerste en belangrijkste maaltijd van de dag. Je kunt bijvoorbeeld wat champignons en paprika door je omelet gooien of een avocado en wat spinazie toevoegen aan je smoothie.
Tussendoortjes
Waar we vroeger maar drie maaltijden per dag aten kunnen we nu niet wegblijven van de tussendoortjes! Neem in plaats van een muesli reep bomvol suiker, een bak cherrytomaten of wortels mee. Als je dit saai vind kun je ze dippen in zelfgemaakte humus. Heb je gelijk wat extra eiwitten binnen. Is toch mooi meegenomen!
Lunch
Naast het avondeten is het toevoegen van groente aan de lunch misschien wel het makkelijkst. Iedere dag een luxe broodje halen bij de broodjes is misschien wat overdreven. Maar dat broodje kun je toch gewoon zelf maken. Voeg sla, tomaat, komkommer, wortel en radijs toe aan je boterham en daar heb je je luxe broodje. Hoef je de deur niet uit!
Avondeten
Tijdens het avondeten kun je oneindig variëren met groente. Naast het klassieke ‘AVG’tje’ is er online een massa gerechten te vinden waarin voldoende groenten verwerkt zitten. Als je er dan nog niet uitkomt, kun je altijd moeders even een belletje geven en check ook even de Aziatische keuken, zij werken met veel gezonde ingrediënten. Het is niet voor niets dat de mensen daar een stuk ouder worden!
Diepvries
Al sinds de oudheid wordt voedsel ingevroren om het lang te kunnen bewaren. Dit gebeurde in kelders waar ijsblokken die in de winter uit meren gehaald werden, ervoor zorgden dat het er erg koud bleef. Sinds de uitvinding van de vriezer vorige eeuw is het allemaal een stuk minder omslachtig om voedsel lang te bewaren. Groenten die je in de supermarkt uit de vriezer haalt, zijn zeker niet lager in voedingswaarden dan die van de versafdeling. In tegendeel, groenten uit het vriesvak zijn direct na het oogsten ingevroren waardoor de voedingswaarden beter behouden blijven. Handig als je niet een hele broccoli nodig hebt. Enjoy!