In deze donkere dagen in de winter krijgen we nog sneller dan normaal zin een goed glas whisky. Het aanbod is groot en je kan kiezen uit whiskycollecties uit de hele wereld. Onlangs nog riep whisky guru Jim Murray drie bourbon whiskey’s uit tot de beste van de wereld. Je kan je voorstellen dat de whisky wereld weer op z’n kop stond omdat het bourbon’s waren. Sowieso is het een wereld die flink in beweging is, want whisky wordt ook wel gezien als de beste manier om je geld te beleggen. Maar toch vinden wij dat whisky er is om te drinken. Wij maakten een klein rijtje mooie whisky die perfect past in de winter. Allemaal uit Schotland en de Verenigde Staten.
De lekkerste whisky voor in de winter
Mortlach Six Kingdoms
De Mortlach Six Kingdoms 15 years is de negende en laatste single malt in de Game of Thrones reeks af. Deze whisky wordt eerst gerijpt in sherryvaten en vervolgens in oude bourbonvaten gemaakt van Amerikaans eiken. Deze mooie whisky heeft een krachtige maar toch zachte smaak met tonen van vanille en kruiden. De kenmerkende vlezige smaak van Mortlach in combinatie met de rijping op ex-sherryvaten zullen voor de liefhebber een waar feest zijn.
De Six Kingdoms – Mortlach zit in een metallic gouden koker waarop een indrukwekkende pen en-inkttekening van de drieogige raaf staat, een ode aan de laatste Greenseer en het onafhankelijke Noorden. Dit alleenstaand gebied staat onder het gezag van de koningin van het Noorden waardoor er een nieuw landschap ontstaat: “The Six Kingdoms”. De three-eyed raven kijkt via duizend ogen, ver voorbij koninklijke grenzen en tijd en kan zo de mysterieuze verhalen ontrafelen die het wandtapijt van Westeros samenhouden.
Jack Daniel’s Straight Rye Whiskey
Er bestaat bijna geen meer iconisch whiskey merk op aarde dan Jack Daniel’s. Misschien is het wel het vetste (whisky) merk op aarde en zeker de beste vriend van de grootste rocksterren uit de geschiedenis. Dit merk introduceerde onlangs een Straight Rye Whiskey, oftewel gemaakt van minimaal 51 % rogge en gerijpt voor tenminste 2 jaar. De smaak is doorgaans wat scherper en meer diepgaand dan de wat zoetere Jack. De normale Jack is overigens geen bourbon, wat komt door de houtskool filtering. Jack is Jack zeggen ze daar.
Voor de liefhebber onder u, de Jack Daniel’s Straight Rye Whiskey is opgebouwd uit 70 % rogge, 18 % maïs en 12 % gemoute gerst. Dit laatste is, naast het basisbestanddeel van single malt whisky, noodzakelijk om de vergisting goed te helpen. Zonder gemoute gerst geen bourbon of rye whisky. Deze rye whisky is krachtig en toch zacht van smaak.
Talisker 10 years
Op de Isle of Skye, aan de ruige noord-west kust van Schotland, staat in het plaatsje Carbost de distilleerderij waar sinds 1831 Talisker whisky wordt gemaakt. Hier wordt met turf gemout, wat zorgt voor een lekker rokerige whisky. Ook kenmerkend voor Talisker is het ziltige karakter en de peperige afdronk. De afgelopen jaren bracht het huis een aantal whisky’s uit zonder leeftijdsaanduiding en met een wat zoeter smaakprofiel. Die zijn voor de beginnende whiskydrinker, dus die slaan wij over. We starten bij de 10 jaar oud. Wat al echt een krachtige rakker is. Mocht je je helemaal kunnen vinden in dit smaakprofiel (turf moet wel je ding zijn), dan kun je vanaf daar de oudere varianten gaan ontdekken.
De Talisker 10 years is eigenlijk bij elke slijter wel te krijgen en kost niet meer dan 3 tientjes.
Buffalo Trace Straight Bourbon Whiskey
In de inleiding noemden we al dat 3 Bourbon whiskey’s dit jaar zijn uitgeroepen tot beste van de wereld. Nu wil het toeval (of niet) dat deze alledrie geproduceerd worden door de Sazerac Company. Nu is het ook zo dat deze whiskey’s in kwestie onmogelijk te verkrijgen zijn. Ten eerste zijn ze niet goedkoop, ten tweede zijn ze gewoon uitverkocht. Gelukkig maken ze bij Sazerac nog veel meer geweldige whiskey’s, waaronder de Buffalo Trace Straight Bourbon Whiskey. En die kun je ook nog scoren voor een prijs lager dan een fles gin.
Hier maak je dus lekkere Old Fashioned’s mee, of een goeie Manhattan. De smaak is natuurlijk kenmerkend voor meerdere bourbons, dus vanille, toffee, sinaasappel en fijne kruiden. maar Buffalo Trace heeft een verrassend rokerig element, wellicht door de zware toasting of charring van het vat, of door een hoog percentage gemoute gerst. Het geheim van de smit zeg maar.