[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt.
Vorige keer: Sigaren[/powerkit_alert]
Tequila is een drankje dat wereldwijd bekend is en beschikbaar in drie varianten. Menig mens heeft hier van genoten, maar ook wat minder van genoten dankzij flinke katers. Bij Manify zijn we groot fan van dit drankje, daarom deze week in Manify Interests: tequila
De geschiedenis van tequila
Tequila wordt gemaakt van de agave plant, de blauwe agave om precies te zijn. Deze soort wordt ook wel de Agave Tequilana genoemd. De Agave Tequilana wordt gekweekt in de provincie Jalisco in het westen van Mexico. Doordat de bodem hier uit vulkanisch gesteente bestaat, wat erg vruchtbaar is, is deze grond uitermate geschikt voor het kweken van agave.
Iedereen kent de drank tequila, maar eigenlijk is tequila geen drank, het is een soort mescal. Dit is de verzamelnaam voor alle dranken die worden gedestilleerd uit het sap van de agave. De allereerste tequila werd rond de 16e eeuw voor het eerst geproduceerd door de Conquistadors. De Spaanse veroveraars hadden te weinig brandewijn meegenomen op hun tochten en gingen dus opzoek naar iets nieuws. Aan het begin van de 17e eeuw begon Don Pedro Sánchez de Tagle met de aller eerste distilleerderij in wat nu de provincie Jalisco genoemd wordt.
Tegenwoordig wordt in Mexico de tequila gemaakt die we sinds de 19e eeuw kennen. Door tequila te laten rijpen ontwikkelen zich andere smaken en wordt het wat zachter van smaak. Niet gek dus dat tequila in drie verschillende varianten beschikbaar is. De eerste variant is de ‘Tequila Plata’. Dit is een Tequila die tot maximaal drie maanden heeft kunnen rijpen op een vat. Daarna komt de ‘Tequila Reposado’, deze heeft tussen de drie maanden en een jaar kunnen rijpen. De oudste van de drie varianten is de ‘Tequila Añejo’. Deze variant heeft minimaal een jaar op een vat kunnen rijpen.
Foto: Mezcalistas
De EU en haar nieuwe wetgeving omtrent tequila
Het drankje is recentelijk positief in het nieuws gekomen. Het wordt sinds kort beschermd in de Europese Unie. Er zijn namelijk afspraken gemaakt om wat wel en wat geen tequila genoemd mag worden. Deze zogenaamde geografische beschermende aanduidingen betekenen dat heel veel soorten drank niet meer als tequila gezien worden in de EU.
Dit werkt het zelfde zoals de Gouda kaas bij ons in Nederland. De grondstoffen voor tequila mogen voortaan maar in 181 gemeenten in Mexico worden gekweekt en gedistilleerd. Gebeurt dit niet? Dan is het ook volgens de EU geen tequila!
Neppe tequila en hoe je het echte goedje kan herkennen
Stiekem is er meer neppe tequila op de markt dan je zou denken. Het is namelijk heel lastig te onderscheiden wat nou echt is, en wat nep is. Althans, voor een leek. Het probleem van de neppe tequila gaat zelfs zo ver dat er een alcoholische drank is gevonden waar op stond dat het tequila was, maar in feite was het pure ethanol met toegevoegde smaakstoffen. Maar hoe herken je nou een echte tequila?
Het is heel belangrijk om bij het kopen van een fles tequila te letten op een aantal labels op de fles. Hieraan kun je namelijk al zien of het echte op neppe tequila is. Alle distilleerderijen die officieel tequila mogen maken hebben altijd een uniek ‘NOM’ nummer. Daarnaast moet je er op letten dat er op de fles ‘Made in Mexico’ staat, en dat het voor 100% gemaakt is van agave. Het laatste label wat je altijd op een fles tequila kan vinden is ‘CRT’.
Naast de markeringen op de fles is het belangrijk om te letten op de smaak. Bij tequila moet je het zoete van de agave kunnen proeven. Bij neppe tequila proef je eigenlijk altijd alleen de rauwe smaak van alcohol. Daarnaast kan zien of het echte tequila is door de fles even hevig te schudden. Doordat tequila wat stroperiger is dan bijvoorbeeld een vodka of rum blijven belletjes langer zichtbaar.
Benieuwd hoe het echt wordt gemaakt? Check het filmpje hieronder!