Rum | Manify Interests #51

Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Rum.

Vorige keer: Handboogschieten

Rum. De favoriete drank van Jack Sparrow en mariniers die de Caribische Zee onveilig maakte. Tegenwoordig reikt rum veel verder dan dat en is deze sterke drank geliefd bij velen. En dat is logisch, want rum is enorm veelzijdig. Maar weet jij hoe rum gemaakt wordt, en welke soorten er nu allemaal eigenlijk zijn? Puur of in je favoriete cocktail: wij vertellen je alles dat je moet weten als liefhebber.

Geschiedenis van rum

Waarschijnlijk komt rum oorspronkelijk uit het land van de samba: Brazilië. In de 16e eeuw plantten Spaanse en Portugese kolonisten daar suikerriet aan en verspreidde vanuit daar de kunst van het rum stoken over zee naar andere landen in het Caribische gebied. De Brazilianen noemen hun rum cachaça.

Tegenwoordig worden er nog steeds veel rums gemaakt in de Cariben. Cuba is de bakermat van Bacardi en Havana Club is by far het meest beroemde rumland.

Waar wordt rum van gemaakt?

Eerst is het belangrijk om te weten dat rum een sterke drank is die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet, met name melasse. De kwaliteit van rum hangt af van het soort suikerriet dat gebruikt is. Voor fermentatie wordt gist en water aan toegevoegd en op deze manier ontstaat alcohol.

Na de distillatie rijpt rum minstens een jaar. Door de warmte van de tropische landen waar rum wordt gestookt is het rijpingsproces van rum veel sneller. Op welke manier de rum rijpt is erg belangrijk voor de smaak én kleur van de rum.

Rijpt de rum op stalen vaten zal de rum kleurloos blijven. Rijpt de rum op eiken vaten, zal de rum bruinig kleuren.

rum, Rum | Manify Interests #51

Welke rumsoorten zijn er?

Een beetje rum kenner zal wel weten dat er verschillende soorten rum zijn. Van heldere witte tot ‘rijpere’ bruine rums. Wat ze allemaal gemeen hebben is de de zoete smaak. Afhankelijk van de soort varieert de smaak tussen lichtzoet tot nootachtig vol specerijen.

We zetten de soorten en verschillen even voor je op een rijtje:

  • Witte rum: heldere witte rum. Bevat vrij weinig smaken naast de algemene zoete smaak van rum.
  • Bruine rum: door rijping op houten vaten heeft de rum een bruine kleur. Smaken die je terugvindt zijn vol aroma’s zoals bijvoorbeeld specerijen.
  • Flavored rum: ofwel, rum met een smaakje. En die smaken komen vooral uit fruit dat mee-gedistilleerd tijdens het productieproces. Denk aan banaan, mango, sinaasappel of bijvoorbeeld kokos.
  • Overproof rum: dit is rum met een alcoholpercentage van minstens 75%. Bijvoorbeeld strohrum.
  • Gold rum: zitten tussen witte en bruine rum in. Gold rum heeft zijn kleur gekregen door de eiken vaten en zit qua smaken tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum.
  • Spiced rum: met gold rum als basis, maar dan met extra toegevoegde specerijen waardoor je een donkere rum krijgt met smaken als kaneel, anijs of peper.
  • Cachaca: dit is de Brazilliaanse variant van rum en wordt altijd alléén gemaakt van versgeperst suikerriet. Cachaça krijgt door het verse sap een meer uitgesproken suikerrietsmaak.

rum-1

Hoe drink je rum?

Als het je enige doel is om dronken te worden kun je dit artikel beter skippen en is het misschien tijd voor een interventie. Rum is een van de meest veelzijdige sterke dranken die er is en dien je dus ook op de juiste manier te drinken. Om de meeste smaakbeleving uit die fijne fles rum te krijgen die je zojuist hebt gekocht, ben je op het juiste adres.

Puur

Rum kun je prima puur drinken, mét of zonder ijs en vooral de oudere rumsoorten zijn geniaal zonder al te veel poespas. Wanneer je rum puur drinkt dient deze op kamertemperatuur, zo krijg je de meeste smaken en aromas mee.

Ben jij fan om je drankje te ruiken voordat je het drinkt? Dan is rum zeker iets voor jou! Toch gaat het anders dan bijvoorbeeld bij wijn. Bij rum moet je het rustiger aan doen, één neusgat tegelijk en van iets meer afstand. Dranken met een hoog alcohol percentage zorgen ervoor dat je neus geuren minder goed kan onderscheiden. Laat het drankje je verleiden met de geuren en aromas en zet hem dan een minuutje weg en laat alles even bezinken.

Als het dan tijd is om te proeven, doe je dit ‘sippend’. Rol het drankje over ieder deel van je tong en denk eraan, bij rum proeven spuug je niks uit. Het mooie aan rum zijn de smaken die vrijkomen wanneer je na je slok uitademt.

Rum in cocktails

Jonge heldere rums zijn de perfecte basis voor cocktails en om te mixen, maar ook oude rums misstaan niet in een heerlijke cocktail. Eigenlijk zijn alle cocktails die met whiskey gemaakt worden ook geschikt voor rum. Van mojito, old fashioned, cuba libre tot een donkere zoete dark & stormy.

Rum
Credits: SocialButterflyMMG

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…