Hoewel limoncello in Nederland hipper dan ooit is, wordt het als kwalitatief drankje nog te vaak ondergewaardeerd. Écht goede limoncello moet je waarderen. Dus we vlogen naar Amalfi om te kijken hoe dames en heren van Pallini, die al sinds 1875 operationeel zijn, hun befaamde kwaliteits-limoncello maken.
Pallini Limoncello
Amalfi
De 50 kilometer lange kustlijn in het westen van Italië is een van de mooiste plekken van Europa. Als je Instagram hebt, dan ken je deze plek waarschijnlijk al op je broekzak. Want je kan de app niet openen in de zomer, zonder een Amalfi plaatje voorbij te zien komen. Amalfi wordt getypeerd door de rotsformaties die direct aan de azuurblauwe Middellandse Zee liggen. Hier liggen allerlei dorpjes, waarvan de een nog mooier is dan de ander. Én: er zijn ontzettend veel citroenbomen.
Amalfi staat bekend om haar citroenen, omdat ze een eetbare schil hebben en zéér aromatisch zijn. Ze worden daarom ook wel ‘broodcitroenen’ genoemd en zijn perfect voor het maken van limoncello. Aan de Amalfi kust alleen al vind je 700 hectare aan citroentuinen en herbergt zo’n 1556 telers.
Save the zest for last
De Sfusato Amalfitano, zoals de citroen uit deze streek heet, wordt ook gebruikt voor de premium limoncello van Pallini. De citroenen, die soms bijna zo groot zijn als rugbyballen, zijn zoeter dan andere citroenen en hebben een lagere zuurtegraad. En dat proef je direct. In de fabriek van Pallini wordt met dunschillers de schil verwijderd, zodat alleen de zest overblijft. Deze worden verzameld en ondergedompeld in pure alcohol, gemaakt van de stroop van biologische suikerbieten. Daarna wordt de vloeistof gezoet met Italiaanse suikerbietsuiker en wordt hét geheime ingrediënt van Pallini toegevoegd: citroenolie, dat boordevol vitamine C zit.
Met het eindproduct heeft Pallini meerdere awards in de wacht gesleept. Niet gek, want wat een passie zit er in deze limoncello. De citroenen worden handgeplukt in een van de vele citroentuinen en worden vervolgens met veel liefde en precisie geschild.
Dit vakwerk resulteert in een prachtige limoncello, met een licht gouden ondoorzichtige kleur. In de neus bereikt de limoncello de juiste balans tussen de frisse citroenschil en bitterheid van de alcohol, maar toch voorzien is van de juiste complexiteit. De smaak is lichtzoet, krachtig en is alles behalve stroperig. Ook kan je er anijs en aarde in herkennen.
Ten slotte heeft Pallini limoncello een opvallend lange afdronk. Nou ja, ’ten slotte’? Je wil er áltijd nog één.
Limoncello cocktail: Pallini Lemon Bitters
Na een lange wandeling aan de Amalfi-kust, met veel stops – want: vriendinlief wil natuurlijk om de paar meter op de foto voor op het grammetje, heb je dorst. Onze aanrader: een PLB, ofwel een Pallini Lemon Bitters. Een van de lekkerste cocktails met limoncello.
Het maken ervan is simpel!
- 60 ml Pallini limoncello
- 60 ml prosecco
- 60 ml bruiswater
- 1 sinaasappelschil
Gooi alles in een longdrink met ijs, roer het voorzichtig door en garneer met een sinasappelschil. Het ultieme Italië-gevoel is compleet!