Nog eentje dan: waarom jij altijd nog een laatste biertje pakt

CREDITS: Bigstock

Er zitten normaal gesproken 365 dagen in een jaar. We nemen er vergif op in dat jij op 10 tot 20 procent van die dagen de legendarische woorden uitspreekt: ‘Nog ééntje dan’. En dat terwijl je van tevoren tegen jezelf hebt gezegd dat je op tijd naar huis zou gaan. De volgende dag kijk je in de spiegel en heb je grandioze spijt. Je durft een weddenschap aan te gaan met de duivel in je dat het nóóit meer gaat gebeuren.

Daarom pak jij áltijd nog een laatste biertje

Totdat het vrijdagavond 02:00 uur is. Diep van binnen weet je dat het tijd om naar huis te gaan. Je hebt morgen een vrije dag, maar toch heb je wat dingen op de planning staan die je af wil maken. Alleen als je beste maat zegt: ”Aah joh, doe er nog eentje man” dan ben je toch weer binnen drie seconden overgehaald.

Je staat als man in veel situaties sterk in je schoenen, maar als iemand nog een biertje geeft dan zijn we zo zwak als onze eigen achilleshiel. Hoe komt het toch dat je áltijd nog een laatste biertje pakt?

nog ééntje dan, Nog eentje dan: waarom jij altijd nog een laatste biertje pakt
Foto: Hayes Potter

Je ziet het als een extra beloning

Veel mensen gaan in het weekend alcohol drinken nadat ze doordeweeks hard hebben gewerkt (uitzonderingen daargelaten). In het weekend losgaan is een beloning die je jezelf geeft. Alcohol heeft een stimulerend effect op de dopamine-afgifte. Dopamine is de belangrijkste neurotransmitter in het beloningssysteem. Het is een catecholamine dat extreem erg betrokken is bij jouw ‘belonende’ gevoel.

Als hardwerkende man knal je soms op woensdagavond ook nog even door voor je werk. Die uren staan niet in je contract, maar je geeft wel iets extra’s aan je baas/manager. Vandaar dat het gevoel kan ontstaan dat je in het weekend ook wel een extra biertje kan pakken. En ook al wil je eigenlijk naar huis gaan; je hebt in het achterhoofd dat je doordeweeks ook meer hebt gewerkt. Dus gooi je dat laatste biertje toch nog een keer achterover.

Het laatste biertje zorgt voor de beste gesprekken

Een biertje zo nu en dan neemt remmingen weg bij mensen. Als mens heb je behoefte aan sociale samenhang. Alcohol zet het hersenmechanisme bij jou in gang dat ervoor zorgt dat er vriendschappen ontstaan. Onderzoekers van het departement Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Oxford gingen aan de slag met de vraag: Waarom drinkt de mens al eeuwenlang alcohol – als het toch zo slecht voor lichaam en geest is?

Professor Robin Dunbar zegt in een interview met de Financial Times dat alcohol ons meer vrienden en vriendschappen bezorgt. Zo geeft hij aan: ”Onze sociale netwerken zijn één van de belangrijkste buffers tegen mentale en fysieke gezondheidsproblemen.” 

Als je na een feest met mensen bent overgebleven komen de beste gesprekken op tafel. Op die gesprekken kun je dan de volgende keer weer terugvallen en zo ontstaan er goede vriendschappen. En omdat je weet dat er de vorige keer zo’n goede gesprekken zijn ontstaan, blijf je ook dit weekend weer net iets té lang hangen. Alles voor het goede doel natuurlijk…

Check ook: 5 Tips om je kater te overleven

nog ééntje dan, Nog eentje dan: waarom jij altijd nog een laatste biertje pakt
Foto: Bigstock

Je kan er niet tegen om eerder naar huis te gaan

Je hebt de hele avond met je maten om een tafel heen gestaan. Het was gezellig, maar niet heel speciaal. Tóch zit het je niet lekker als je eerder dan je vriendengroep naar huis gaat. Er is een reële kans dat er nog iets geks gaat gebeuren. Als jij dat moment mist zal je het jezelf nooit vergeven.

Daarom blijf je toch nog één biertje te drinken. Om aan het eind van de avond er achter te komen dat er niks geks is gebeurd. Maar ja, je hebt het er voor over.

Je wil niet die guy zijn

Er is altijd minimaal een vrijgezel in de groep die je belachelijk gaat maken als je eerder naar huis gaat. Je houdt jezelf voor dat het niks met je doet, maar het tegendeel is waar. Van binnen doet het je toch wel pijn als de volgende opmerking wordt gemaakt: ‘Och, meneer gaat weer als eerste naar huis hoor.’

Je kan er niet mee leven als straks op je begrafenis wordt gezegd dat jij degene was die altijd als eerste naar huis ging. Dus je blijft toch maar wat langer hangen bij het feest. Al is het maar om opmerkingen te voorkomen. Uiteindelijk is het toch wel gezellig en blijf je nóg een uurtje langer. En om 03:00 uur zeg je: ‘Nog ééntje dan.’

nog ééntje dan, Nog eentje dan: waarom jij altijd nog een laatste biertje pakt
Foto: Gonzalo Remy

‘Nog ééntje dan’ geeft gewoon een lekker gevoel

Op het einde van de avond nog een biertje drinken geeft een heerlijk gevoel. We kunnen er omheen draaien, alleen dat gaan we niet doen. Dat is namelijk ook nergens voor nodig. Als je met veel bombarie hebt aangegeven dat je zo naar huis gaat, maar dan toch nog één biertje meedoet, dan gaan je vrienden juichen. En de dopamine die je dan aanmaakt kunnen tegen geen enkele prestatie op. Dan krijg het ultieme gevoel dat je wordt gewaardeerd door je vrienden. Wat wil je nog meer?

Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en hebben we er moeite mee om ‘nee’ te zeggen. Op het werk is dat al moeilijk, maar als iemand je een biertje geeft in de kroeg is het al helemaal lastig. Daarom hoef je jezelf er ook niet voor schamen. Dat doen wij – en Jochem Myjer – namelijk ook niet.

Check ook: Dit is waarom je zo geil bent als je een kater hebt

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
De kracht van de to-do-lijst
De kracht van de to-do-lijst
Het lijkt misschien een cliché: een simpele to-do-lijst om écht stappen te maken. Maar onderschat de kracht ervan niet. To-do-lijstjes zijn niet alleen een handige tool om…
Kerstfilms met een laag cringe-niveau
Kerstfilms met een laag cringe-niveau
F*ck. Het is alweer bijna december. Wishlists worden gemaakt, termen als kerst keuze cadeaukaart vliegen je om de oren en outfit-checks worden gedaan. Dat betekent ook: langzaamaan…
De stijlgeneratie van nu: oud
De stijlgeneratie van nu: oud
‘Vroeger’ moesten fashionmodellen graatmager zijn, geen rimpeltje op het voorhoofd hebben en was het (bijna) ‘hoe jonger, hoe beter’. Hoe anders is dat nu? Goed, we worden…