Hoe herken je de kwaliteit van sushi?

Sushi, de Japanse, met norivellen omgewikkelde rijstrolletjes zijn voor vele het gerecht waarbij het water in de mond loopt. Nu zijn er natuurlijk talloze combinaties met ingrediënten voor de heerlijkste sushi te bedenken, maar de meest standaard sushi-gerechten zijn toch vaak ook de lekkerste.

Je hebt ze in alle vormen en maten, van nigiri tot de uramaki. Alleen komt het nog wel eens voor dat de kwaliteit niet is wat je voor ogen had. De vraag is dus: hoe herken je dit?

Stukje kwaliteit

Het is je misschien wel eens overkomen, je bent online sushi aan het bestellen, je ziet de heerlijkste plaatjes en stopt een aantal van die producten in je mandje. En zoals altijd: veel te veel.

Vervolgens gaat de deurbel, jij neemt maar al te graag die bestelling in ontvangst en voordat de bezorger alweer op zijn scooter is gestapt sta jij alweer met een getreurd gezicht naar je sushi te staren. De sushi komt totaal niet overheen met plaatjes die jij voor je had.

Met een al mindere zin in je sushi, neem je vervolgens je eerste roll. Wat blijkt nou, dit valt ook vies tegen. Dikke pech, zit je dan met je doos vol sushi die het gewoon niet is. Hoe kun je dit probleem de volgende keer voorkomen?

, Hoe herken je de kwaliteit van sushi?

Hoe herken je goede sushi?

Veel sushi-restaurants gebruiken voorbeeld-afbeeldingen van het internet. Dit kan dus zorgen voor een vertekent beeld. Het is dus vrij lastig om online te herkennen of ze kwaliteitssushi leveren.

Waar je op kunt letten zijn de reacties onder het specifieke restaurant. Mochten er nou al veel negatieve reacties online staan, dan weet je dat deze ’tent’ een zekere no-go is. Je kan er vanuit gaan dat als er een écht goed afhaal-sushi restaurant is in jouw stad, dat je het wel had geweten. Aangezien die er niet zoveel zijn.

Ga je zelf sushi afhalen dan is het onderscheid een stuk makkelijker te maken. De consumentenbond heeft een aantal punten op een rijtje gezet hoe je een goed restaurant kunt herkennen:

  • Ruik je vis bij het desbetreffende restaurant, dan is dit geen goed teken; verse vis ruik je niet!
  • Vis moet gekoeld bewaard blijven. Zie jij nou al langere tijd, onnodig een vis uit de koeling liggen, dan weet je dat je beter kunt doorlopen.
  • Uitgedroogde ingrediënten betekenen al helmaal niet veel goeds.

Sushi-Chef

Sushi is en blijft een Japans gerecht. Nu is het een ongeschreven regel, maar je verwacht toch wel een beetje dat de chef (iets van) Japanse roots heeft. Kwaliteitssushi is dan ook vaak te vinden bij een restaurant waar het door een Japanner wordt gemaakt.
De Japanse chef heeft zelf vaak ook de voorkeur voor een ander soort rijst, niet de standaard sushi-rijst uit de supermarkt, maar de Japanse Nishiki rijst. Deze rijst is kleiner en ook minder droog. Deze rijst is verkrijgbaar bij de toko.

Daarnaast hebben de beste sushi-chefs, én dus -restaurants, in Nederland natuurlijk een naam, ze zijn immers jaren in de leer geweest om zich een échte ‘sushi-chef’ te mogen noemen.

Een aantal restaurants waar je gegarandeerd kwaliteitssushi krijgt met verse ingrediënten zijn: The Harbour Club, IZAKAYA, Aqua Asia Club, The Cha House, Sushimi en MOMO.

Betekent dit dat je geen hele goede all you can eat-sushi kan eten? Zeker niet. Ga eens naar Shizen in Den Bosch en je begrijpt meteen waarom ze zo hoog in de lijstjes staan.

Prijs-kwaliteit verhouding

Het geld zeker niet bij alle producten, zoals veel wijnen en merkkleding, maar bij sushi zeker wel: wanneer je duurdere sushi besteld, mag je ervan uit gaan dat je betere kwaliteit ontvangt. Wanneer je dus echt naar kwaliteit sushi opzoek bent, houd er dan rekening mee dat de kans groot is dat je naar een duurder restaurant (of afhaalrestaurant) op zoek bent.

Wat je hier zou kunnen treffen is dan sushi met échte krab. Geen fake crab, but the real shit. Net als dat de kans groot is dat je nog nooit échte wasabi op hebt, word je net zo hard gefopt met de krab in je sushi.

, Hoe herken je de kwaliteit van sushi?
Fresh crab Roll
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #365
Weekend Desires #365

Eén van de laatste vakantieweekenden staat voor de deur. Begin ‘m zoals je gewend bent: met de allermooiste dames van The Gram.