Vergeet alles wat je dacht te weten over maaltijdboxen of het bestellen van eten. Dankzij Green Chef knal je elke avond een kakelverse en gezonde maaltijd op tafel.
Gezond, lekker en eiwitrijk dankzij Green Chef
Natuurlijk is een maaltijdbox voor de deur niets nieuws. Gelukkig bieden de boxen iets extra’s: altijd genoeg eiwitten, terwijl je gevarieerd en voedzaam eten, boordevol groenten en verse (natuurlijke) producten, op tafel tovert. Je fitnessgoals en gezondheid naar een niveautje hoger tillen is vanaf nu dus een eitje.
Vegan, eiwitrijk, vegetarisch, keto, flexitarisch etc.
De bezorging van ‘flexibele’ maaltijdboxen is geen nieuwe trend meer. Integendeel zelfs: de meeste ‘handige’ boxen voor een voedzaam avondmaal zijn achterhaald.
Gelukkig is Green Chef je nieuwe partner in crime. Dag in, dag uit. Met de keuze uit makkelijke en gezonde, maar zeker ook unieke, gerechten wordt het diner hét moment van de dag. Zoals het hoort, eigenlijk. Zeg vaarwel tegen supermarktirritaties en laat het groene busje voor de deur rijden. Nadat je heel easy je ideale bezorgmoment en favoriete voedingspatroon hebt gekozen, krijg je vervolgens een alles-in-een gebruiksaanwijzing thuisbezorgd. Of je nu voor vegan, eiwitrijk, vegetarisch, keto, flexitarisch of een van de andere eetpatronen kiest: vers, lekker en veel eiwitten komen altijd terug.
Onder de loep: gemak en hoogstaand eten
Green Chef was de moeilijkste niet, en bezorgde een aantal weken hun eiwitrijke boxen op MANIFY HQ. En wat blijkt: culinaire hoogstandjes met spiergroei als doel bereiden was nog nooit zo makkelijk. Dankzij het gevarieerde menu konden we zo onze favoriete recepten selecteren. Als we het eiwitrijke voedingspatroon even beu waren, was het zo gepiept om een maaltijd vervangen. Na het testen van diverse boxen kwamen we snel tot de conclusie: dit uiterst smaakvolle en hoogstaande gemak maakte ons leven makkelijker.
Daarom zetten we onze bevindingen voor je op een rijtje:
Pro’s
- Continu variërende recepten in plaats van de standaardmaaltijden
- Nieuwe gerechten ontdekken
- Veel groenten en eiwitten
- Flexibel: alle weekboodschappen worden thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt
- Tijd, moeite en denkwerk besparen
- Alle gerechten per dag makkelijk in één zak
Con’s
- Nog redelijk wat voorbereidings- en snijwerk
- Gemak en gezond komt met een prijsje
Je persoonlijke diëtist van Green Chef aan het woord
Maar als je dacht dat de bezorging van maaltijdboxen enkel voor gemak en luxe is, heb je het bij het verkeerde eind. Namens MANIFY hadden we de eer Maartje Boot – diëtiste en Recipe Developer bij Green Chef – te interviewen. Met passie en trots legt ze haarfijn uit waarom Green Chef meer is dan gezonde en bewuste maaltijdboxen.
Waarom zijn maaltijdboxen een betere keuze dan zelf boodschappen doen?
‘De keuze voor maaltijdboxen biedt houvast. Zo heb je te allen tijde een verse en gezonde maaltijd in huis, terwijl je nergens aan vastzit. Je hebt dan ook keuze uit verschillende soorten, zoals drie, vier of vijf dagen, waardoor je alles flexibel kan inplannen. Maar niet alles hoeft alleen maar gezond te zijn. Met de Mac & (Vegan) Cheese eet je alsnog gezond en veel groentes, terwijl je eigenlijk jezelf trakteert op wat comfortfood.
Wat ook een ontzettend groot voordeel blijkt, is de inspiratie en het uit handen nemen van denkwerk. Als je bijvoorbeeld een superlekkere maaltijd hebt gemaakt kan je het handige recept bewaren. Doordat je een persoonlijke diëtiste in huis haalt, wordt al het denkwerk voor je gedaan. Zo bespaar je tijd, energie en blijft het koken van gezonde maaltijden ook makkelijker vol te houden. Laat staan die ritjes naar de supermarkt niet meer te hoeven maken of verleidingen te weerstaan. Daardoor lijkt Green Chef een oplossing die voor veel mensen passend is.’
Waarin verschilt Green Chef van andere maaltijdboxen?
‘Green Chef onderscheidt zich door gebruik te maken van luxere ingrediënten. Dit doen we door een hoge kwaliteit aan onze recepten te stellen, bijvoorbeeld met mooie eiwitbronnen als zalm en biefstuk, maar ook door minimaal 250 gram groenten en 20 gram eiwitten te leveren. Combineer dat met de keuze uit diverse unieke soorten diëten en je snapt dat de Green Chef net dat beetje extra is.’
Je benoemt al een aantal keren de eiwitten. Waarom zijn die eiwitten zo belangrijk bij Green Chef?
‘Goed dat je het vraagt! Al onze recepten bevatten dus minimaal 20 gram eiwitten. Wanneer een potentieel recept hier niet aan voldoet, net als de 250 gram groenten, dan komt hij niet door de test. We hanteren minimaal 20 gram eiwit per maaltijd om mensen gemakkelijker aan hun eiwitbehoefte te laten voldoen. Een mens heeft minimaal 0.83 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig, waarbij het voor sporters nog hoger ligt. Alhoewel dit wel verschilt. Iemand met een regulier voedingspatroon hoeft namelijk minder hierop te focussen dan een vegan of vegetariër.
Voor plantaardige eters kan het moeilijk zijn om voldoende andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Dierlijke eiwitten neemt je lichaam namelijk makkelijker op. Daarom moet een veganist bijvoorbeeld gevarieerder eten om alsnog alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Gelukkig komen er steeds meer opties op de markt om dit goed voor elkaar te krijgen, maar het is niet makkelijk om dit zelf allemaal uit te pluizen. Zeker omdat eiwitten essentieel zijn voor spierherstel, hormonen en je weerstand.’
Je benoemt al de functie van eiwitten. Welke voedingsstoffen hebben spieren nodig voor groei- en herstel?
‘Inderdaad, eiwitten zijn topprioriteit, alleen niet de enige factor voor spieren. Alles start namelijk bij een juiste basisvoeding: een mix van vetten, koolhydraten en eiwitten. Een balans tussen die drie is dan ook belangrijk. Maar net zo belangrijk is de schijf van vijf met bijvoorbeeld peulvruchten en noten, voldoende slaap om te herstellen en veel vocht binnenkrijgen.’
Eiwitten moeten in een gevarieerd voedingspatroon zitten. Hoe zit dat met spiergroei?
‘Bij het sporten gaat je lijf eerst vetten en koolhydraten aanspreken als energiebron. De eiwitten komen later pas aan de beurt voor het herstel van de spieren. Eiwitten is dan belangrijk voor startende sporters. Wanneer je net begint kunnen je spieren een klap krijgen en dus veel werk verrichten. Met een goede hoeveelheid eiwit ondersteun je de spieren om groei te stimuleren.
Vooral voor beginnende fanatieke sporters ligt de eiwitbehoefte hoger, gezien de spiergroei die opkomt. Op een gegeven moment is daar een maximum in bereikt, waardoor het nog draait om onderhoud. Hier zijn eiwitten wel nog van belang. Je snapt al wel dat het voor iedereen en elke levensstijl lastig is. Het is dan ook een aardige puzzel, waardoor het een ideale oplossing is om zo in huis te kunnen halen. Zeker als je jouw standaard voedingspatronen niet genoeg vindt, dan kies je namelijk voor het eiwitrijke dieet.’
Welke positieve effecten hebben eiwitten op je gezondheid?
‘Naast je spieren zijn eiwitten ook belangrijk voor het transport van voedingsstoffen in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je antistoffen aan kunt maken en deze gaan werk verrichten. Goed voor je weerstand, dus. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je je eten beter kan verteren. Zonder eiwitten kan je dus eigenlijk niet.’
Zijn er daarnaast ook negatieve gevolgen verbonden aan eiwitten?
‘Als reguliere sporter heb je al voldoende eiwitten met basisproducten en een normaal gevarieerd eetpatroon. Als mensen te veel eiwitten in gaan nemen, is dat het probleem op zichzelf nog niet. Het probleem is vaak dat eiwitten worden overgeconsumeerd en andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten, te weinig worden gegeten. Het gebrek aan variatie en een eenzijdig eetpatroon met een tekort aan koolhydraten en andere voedingsstoffen, kan een probleem zijn.’
Is eiwitrijk alleen weggelegd voor vleeseters? En hoe kunnen vegetariërs en vegans genoeg binnenkrijgen?
‘De eiwitbehoefte ligt bij plantaardige eters hoger. Maar het is in ieder geval belangrijk dat men op de hoogte is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Gelukkig kun je door bijvoorbeeld peulvruchten alsnog veel eiwitten binnen krijgen. Echter bevatten deze vruchten niet alle zogeheten aminozuren, oftewel alle vormen van de eiwitten. Door dit aan te vullen met bijvoorbeeld granen, maar ook soya, tofu of tempeh, krijg je alsnog genoeg eiwitten binnen. Het is dus van belang om te focussen op het geheel van voldoende voedingsstoffen.’
Wat is de belangrijkste les voor het eetpatroon van de Nederlandse consument?
‘Dat iedereen zich ervan bewust moet zijn. Mooie uitspraken en feiten op de verpakkingen leiden je al snel om de tuin. 0% vet wordt omgebouwd met andere stoffen. En de aanduiding ‘geen toegevoegde suikers’ betekent niet dat een product suikervrij is, hier wordt zelfs nog weleens extra vet aan toegevoegd. Dan worden er namelijk vaak andere zoetstoffen en kunstmatige middelen toegevoegd. Het probleem is dat de gezonde en goede tussendoortjes, zoals een stuk fruit of wat noten, niet zo aantrekkelijk is ten opzichte van die knalroze repen in de schappen. De tip is dan ook voor iedereen om te kijken waar je de informatie vandaan haalt en om te leren hoe je etiketten moet lezen. Begrijpen en weten wat je eet gaat je veel kunnen brengen.’