Als mens heb er gewoonweg behoefte aan: vitamines. Iedereen doet zijn best om zo gezond mogelijk de dag door te komen. Waardoor we ook massaal aan de supplementen zijn geslagen. Maar met een paar kleine aanpassingen in dagelijkse gewoonten kun je ervoor dat je meer dan genoeg binnenkrijgt. Om je hierbij te helpen hebben we wat inspiratie voor je op een rijtje gezet.
Boost je vitamine-level met deze tips en tricks
Voordat je aan de slag gaat is het altijd goed om wat inside information te hebben. We nemen je mee in een snelcursus over het onderwerp. Want waar ze eigenlijk allemaal goed voor? Om te beginnen zijn er dertien soorten vitamine te vinden:
- Vier vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K
- Negen wateroplosbare vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12 en C
De vetoplosbare vitamines zitten vooral in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van je lichaam worden opgeslagen. De wateroplosbare vitamines zitten juist in het vocht dat je via voedingsmiddelen binnen krijgt. Je lichaam kan deze niet zo goed opslaan en veel daarvan plas je dan ook uit.
Go and make it!
Vitamines krijg je altijd in kleine hoeveelheden binnen. Het is dus handig om bewust te kijken naar producten waar er veel inzitten. Maar omdat bijna iedere vitamine een eigen werking heeft, en dus ook in andere voedingsmiddelen zit, zullen we er een paar voor je uitleggen.
Zo is vitamine A goed voor je afweersysteem en helpt het je lichaam te beschermen tegen ziekteverwerkers. Dit zit bijvoorbeeld in ei, vlees, groene bladgroente en wortel. Een goede lunch kan dus zijn eieren op toast met spinazie en tomaat.
Vitamine C helpt je afweersysteem tegen invloeden van buitenaf en heeft daardoor invloed op je immuunsysteem. Het zit veelal in groente en fruit, met name in broccoli, aardbei, rode paprika, kiwi en sinaasappel. Een groene smoothie als tussendoortje met veel fruit kan je een vitamine C boost geven.
Vitamine D helpt het lichaam beschermen tegen infecties, en wordt vooral opgebouwd door zonlicht. Maar ook in vette vis, vlees of margarine zit vitamine D. Stel vanavond je diner eens samen met een stukje vette vis, als zalm of makreel.
Vitamines verliezen
Tijdens het bereiden en bewaren van voedsel gaan er ook vitamines verloren. Het is dus belangrijk om, voordat jij al je skills uit de kast trekt om een maaltijd op tafel te zetten, je weet wat goed is voor het behoud van veel vitamines.
Gesneden groenten moet je zeker niet al te lang bewaren. En je voedsel moet je vooral niet langer verhitten dan nodig. Je spinazie helemaal kapot koken tot dat je een soort groene smurrie over houdt, helpt niet in het behoud van de vitamines. Even kort roerbakken en serveren maar.