On the rocks. Er zijn door de wol geverfde drankliefhebbers die een kippenvelmomentje krijgen bij het horen van deze klankgeving.
Máár nog ‘echtere’ liefhebbers, zoals we ooit van whiskykenner Hans Offringa hebben geleerd, drinken hoe ze het zelf lekker vinden. De mooiste tussenoplossing, toch?
Don Papa Rum met ijs
Goed. Waar over whisky on the rocks al is geschreven in getale van de New York Times-oplage, huppelt een ander ondergewaardeerd vloeibaar kindje nog rond: rum. Specifieker: Filipijnse rum. Nóg specifieker: Don Papa Rum.
Gemaakt van Black Gold
Het eiland Negros, bekend als Sugarlandia, is de thuishaven van Don Papa Rum. Het is weelderig, vruchtbaar en doordrenkt met hartstochtelijke, hardwerkende mensen. Onmisbare ingrediënten om samen te smelten tot één hoofdingrediënt van het eiland: suikerriet. De suikerrietvelden leveren postkaart-achtige plaatjes op, maar ook, niet geheel onbelangrijk, rum.
Elk jaar, van oktober tot en met mei, wordt het met de hand gesneden suikerriet in oude vrachtwagens geladen en naar de suikermolens gebracht. Het extreem zoete suikerriet wordt in de befaamde, maar oldskool sugarcane mills geperst en omgetoverd tot een zoete melasse. Ook wel bekend als ‘Black Gold.’ De oude, versleten molens maken nog steeds de rijkste, zoetste melasse ter wereld. Dé basis van Don Papa Rum. Dat ouderwetse heeft zijn charme en is onderdeel van het verhaal, een verhaal dat staat voor authenticiteit en werkethiek. Nadat de melasse wordt gefermenteerd en gedistilleerd, begint de rijping van de rijke, zoete en fruitige rum. Het proces wordt gecomplementeerd door het rijpen op Amerikaanse eiken ex-bourbonvaten en ex-Rioja-vaten. Deze ‘kruidige’, licht verkoolde vaten zorgen voor een boost in fruit en vanille.
En die diepe, zoete smaak is puur en alleen met ijs ongekend lekker. Daarom bij dezen: Filipijnse rum drink je wel on the rocks. Dat doe je zo:
- 45 ml Don Papa Rum
- 3 ijsblokjes
Pro tip: draai rondjes met het glas om het ijs met alle rum in aanraking te le komen.