Dineren op Valentijnsdag: 5 hoogstaande gerechten, plus stijltips

CREDITS: Burst

Wij hebben het zelf ook niet verzonnen hoor. Als je Valentijnsdag klinkklare onzin vindt, dan moet je bij Paus Gelasius I zijn. Hij riep in 496 na Christus 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Alleen door de jaren heen is het uit de hand gelopen.

Hoe je het ook wendt of keert; je meisje verwacht iets speciaals op Valentijnsdag. Een goed cadeau óf een speciale gelegenheid. Een dinerdate is wat ons betreft ideaal, want je kan álles uit de kast trekken. Wij gaan je daarbij helpen.

Valentijnsdag: 5 hoogstaande recepten en stijltips voor thuis

Een man die kookt is onweerstaanbaar. Je kan een vrouw helemaal inpakken met kookskills. Deze vijf gerechten maken van jou de nieuwe Heilige Valentijn.

1. Klassieke gerechten met biefstuk

Het kopen van een goed stuk biefstuk is één ding, maar het bereiden is voor velen een grotere challenge. Het vlees dient met respect en beleid behandeld te worden. Een goede biefstuk: dáár wordt je vriendin blij van. Basisregels:

  • Zorg altijd voor een gloeiend hete pan
  • Smeer je steak in met zout en peper
  • Druk niet op het vlees
  • Prik niet in het vlees
  • Ultrakort bakken, well done is voor barbaren

In deze van video van tweeënhalve minuut legt Gordo Ramsay het haarfijn uit. Langer heb je ook niet nodig. Een goede biefstuk heeft prioriteit. Je kan ‘m op tafel zetten met friet, maar ook met brood serveren óf – als je vriendin voor gezond gaat – met zoete aardappelen.

2. Rijstnoedels met garnalen in 15 min

‘Shit, Valentijnsdag…. He-le-maal vergeten.’

Geen zorgen. Het is nog niet te laat. Je sprint nog even snel naar de bloemist en vlamt dit makkelijke, maar lekkere recept op tafel:

Voor de bereiding verhit je een wok op hoog vuur en schenk je er twee eetlepels zonnebloemolie in. Daarna schep je de garnalen om met de helft van de sojasuas en roerbak dit 3 minuten lang tot ze licht geschroeid zijn. Dan schep je ze op een bord en voeg je de noedels samen met de rest van de sojasaus toe aan de wok en roerbak je dit 2 minuten. Nu gaan de resterende zonnebloemolie, sesamolie en witte bosui erbij en roerbak je dit nog een minuutje.

Voeg nu de vissaus, twee eetlepels water en de broccolini toe. Dit roerbak je nog twee tot drie minuten. Schep de biefreepjes erdoor en verdeel het over de borden. Nog even garneren met taugé, een ei en de groene bosui en it’s ready to be served. Het volledige recept met de exacte benodigdheden, lees je hier.

kookskills

3. Oesters

Makkelijk, klassiek én een ware delicatesse: oesters. Er gaat niets boven een romantisch avondje met champagne en oesters. Het lijkt een heel geglibber, het eten van een oester voor de eerste keer. En dat kan het ook heus zijn. Daarom is het goed om te weten hoe je een oester moet eten en op wat voor manier de smaken het beste tot zijn recht komen:

  • Zet de schelp aan je mond
  • Laat de oester naar binnen glijden
  • Kauw minimaal drie keer op de oester

Slik de oester nóóit in een keer door, dat is een echte no go.

Oesters kunnen op vele manieren gegeten worden. The classic way: citroen en peper. Maar er wordt ook gevarieerd en geëxperimenteerd met bijvoorbeeld vodka & tabasco of frambozen vinaigrette met peper. Beter gaat het niet worden op Valentijnsdag.

In dit artikel lees je alle ins & outs over oesters.

Oesters - Alternatief
Foto: Pexels

4. Orzo risotto met paddenstoelen

Voor we beginnen met het recept. Wat is ‘orzo’ zul je denken? Orzo is Italiaans voor gerst en is een gedroogde pastasoort. Hij wordt vaak gebruikt als vervanger van rijst. Benieuwd naar het complete recept? Je vindt ‘m hier.

Voor het recept moet je het volgende doen: Leg een blokje bouillon in een halve liter heet water en laat dit even staan. Verhit een eetlepel roomboter en fruit een sjalot met knoflook op zacht vuur. Dit duurt ongeveer twee minuten. Nu voeg je de orzo toe en deze bak je voor 1 minuutje. Vervolgens schenk je de bouillon over de orzo en kook je deze afgedekt tien minuten gaar. Ondertussen roer je het regelmatig door en voeg je af en toe een beetje water toe, mocht de orzo te droog worden.

Nu verhit je in de koekepan op hoog vuur de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Hierna zeg je ze even apart. In dezelfde koekepan bak je in wat roomboter de paddenstoelen en de bosui voor vijf minuten. Deze voeg je toe samen met de orzo en wat kruidenkaas. Nog even op smaak brengen met peper en zout, garneren met pompoenpitten, kaas en basilicum en je bent klaar. Eet smakelijk!

simpele gerechten
Foto: Patrick Selin

5. Stamppot, maar dan anders

Het is f*cking koud. En wat eten we dan? Stamppot. Misschien is dit niet het eerste gerecht waar je aan moet denken, maar je kan het omtoveren tot een romantisch diner. Stamppot met prei, sperziebonen en mosterd is toch echt andere koek.

Dit gerecht wordt gemaakt door eerst de aardappels te koken hoe je dat normaal ook zou doen. Niet zo’n keukenprins? Kijk dan even deze tutorial. Bak vervolgens de spekblokjes in een droge koekepan goudbruin. Wanneer ze knapperig genoeg zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een stukje keukenpapier en zet je ze even apart. Bak de sjalotjes twee minuten in wat olijfolie in een koekepan en voeg de prei toe. Bak dit zes tot acht minuten tot de prei beetgaar is. Halverwege voeg je de sperziebonen toe.

Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen met de deksel op de pan. Mix de mosterd, crème fraîche en bieslook door elkaar en meng door de aardappels. Nu schep je ook de bonen, prei en spekblokjes door de aardappels. Voeg eventueel zout en peper toe als dat nodig is. Wat extra bieslook voor de garnering en dinner is ready! Het recept en de lijst van ingrediënten vind je hier.

Valentijnsdag, Dineren op Valentijnsdag: 5 hoogstaande gerechten, plus stijltips
Foto: Soroush Karimi

Zo own je jouw etentje op Valentijnsdag

Wanneer je date zich helemaal opgedoft heeft en hoopt op een gezellig etentje, is het knap lullig als jij als een uitgehongerde wolf je maaltijd begint weg te schranzen. Deze stijltips zorgen voor de ultieme ervaring op Valentijnsdag.

Dames gaan voor

Vrouwen houden van een gentlemanen daarom kun je de volgende regel maar beter in je oren knopen: dames gaan voor. Met alles. Focus je dus niet als een bezetene op het eten, maar liever op haar.

Slow down

Over het algemeen eten mannen een stuk sneller dan vrouwen. Zij eten op een rustig tempo, terwijl het bij mannen soms lijkt of ze een spintwedstrijd houden. Om tijdens je etentje ook nog een fatsoenlijk gesprek te kunnen voeren, is het daarom belangrijk om je eten niet met hoge snelheid achter te kiezen te krijgen.

Outfit 

Ook de outfit kan een cruciale factor op Valentijnsdag. Besteed daarom even wat extra tijd aan je uiterlijk. Dat betekent een nette outfit zonder afgetrapte nikes en een spijkerbroek met gaten. Je wil juist laten zien dat je moeite voor haar hebt gedaan. Underdressed aankomen is een no go.

Drank 

Het eten is belangrijk, maar een bijpassend drankje óók. Als je nadenkt over je gerecht moet je meteen nadenken over de drank. Zo past bier niet overal bij, maar ook niet elke wijn past bij een gerecht. Hier lees je alles over wijn: Welke wijn drink je bij welk gerecht?

Interesse in iets speciaals? Dan moet je deze bijzondere foodpairings eens proberen.

Ennn onthoud: praten met een dubbele tong is niet bepaald aantrekkelijk.

Valentijnsdag, Dineren op Valentijnsdag: 5 hoogstaande gerechten, plus stijltips
Foto: MITCH BOEHN
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…