‘Wilde’, Filipijnse rum-vibes op het strand van Scheveningen

Dat de Filipijnen ons bekoren, is duidelijk. Dat rum ons charmeert, is ontegenzeggelijk. Dat wild ons behaagt, is flagrant.

Als deze ingrediënten in een cocktail worden gemixt op het strand van Scheveningen, willen we dat meemaken. En jij ook.

Casa Don Papa x Restaurant CRU

Daarom hebben we goed nieuws. Tot en met 31 augustus vind je Casa Don Papa x Restaurant CRU bij Solbeach aan de in de steigers staande boulevard. Heb je verder geen last van, want door de vruchtbare rumcocktails, de prikkelende wildgerechten en het paradijselijke interieur waan je jezelf in een andere wereld. Don Papa nam ons mee naar een stukje Sugarlandia in Nederland voor een proef op de som.

, <strong>&#8216;Wilde&#8217;, Filipijnse rum-vibes</strong> op het strand van Scheveningen
Foto: Mister Cocktail / Don Papa

Planten, neonlichten, rumflessen en ananassen

We worden ontvangen door de alom bekende dancing masks, die meteen maskeren dat het weer ‘weer’ ruk is. De Filipijnse jungle vibes en dikke regendruppels op de golfplaten leven in disharmonie. Nu klettert het al zo’n beetje sinds de R uit de maand is, trouwens, daarvoor ook al, dus we zijn wel wat gewend. Plus: een ferme, tropische regenbui is ook wel een karaktereigenschap van het Aziatische eilandnirwana. Dus, samenvattend, we omarmen het, die regen.

Bij binnenkomst wordt duidelijk dat de categorie liquide, zoals verwacht, de hoofdrol vertolkt. Op en achter de met planten, neonlichten, Don Papa-flessen en ananassen opgetooide bar, wordt de term flairbartending vakkundig nieuw leven ingeblazen.

Een extravert, exotisch pop-upbroertje

Maar goed, natuurlijk wil het oog ook wat, maar de Filipijnse aroma’s ontvouwen zich toch echt via andere zintuigen. En die aroma’s worden graag gecomplementeerd. Niet alleen door sfeerbeheer, maar ook door food pairing. Laat dat maar aan het met Haagse bluf doordrenkte Restaurant CRU over. Daar waar het wildbloed door de aderen stroomt. Wat in 2015 begon als exclusieve leverancier van wild, gevogelte en vleesspecialiteiten, VleeschHouwerij CRU, gevestigd in een 19e-eeuws neorenaissancepand, groeide in 2019 door naar een restaurant. Daar kon Alan de Vries zijn gasten kennis laten maken met lokale producten, veelal direct verkregen van lokaal werkende jagers en Staatsbosbeheer. Nu is er dus een extravert, exotisch pop-upbroertje op het strand.

, <strong>&#8216;Wilde&#8217;, Filipijnse rum-vibes</strong> op het strand van Scheveningen
Foto: Mister Cocktail / Don Papa

Wildcreaties met vindingrijke Don Papa-cocktails

Hier zijn de krachten gebundeld als de samensmelting van testosteronbommen Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en Chuck Norris in The Expendables 2. Op het menu prijken wildcreaties die hand in hand gaan met de vindingrijke Don Papa-cocktails. Michel Dame, over Haagse bluf gesproken…., van Cocktail Boutique laat de ingrediënten vloeien en drukt op ons het hart: ‘De cocktails en gerechten komen als paartjes op tafel. Maar mocht je denken: ‘f*ck it, dit vind ik niks’, dan horen we dat ook graag.’ Typerend.

Voorgerechten als eendenlever met jalapeños en gayuma rum, octopus met cassave en tomaat en ceviche met gepekelde mango en peper floreren. Later komen ook o.a. lamsschouder (waar je het vlees zo van het bot plukt) met rode miso adobo, Ibérico lechon met calamansi en escabeche met tamarinde en ananas voorbij. Het ‘programma’ wordt afgemaakt met een ube flan en een Don Advocaat. Een mooie afsluiter. Zeker als je je bedenkt dat een advocaatje ook weer populariteitsoverwinningen boekt aan de hand van de retrotrend.

Door naar de cocktailopstelling. In de juiste queue wordt een serie aan creatieve namen en een mix van inheemse ingrediënten gepresenteerd. Gaan we:

  • IF YOU ARE NOT INTO YOGA: Don Papa Baroko, Bandoeng Pandan, falernum, ananas en kokos
  • YU, MI AND THE DON: Don Papa Masskara, yuzu saké en pruimenwijn
  • SPICE MY DON UP: Don Papa Baroko, Pimento gemberbier, limoen en Angostura bitters
  • MA BELLE CERISE: Don Papa Baroko, kers, peper en champagne
  • DESMA: Don Papa Baroko, pistache en koffie

Gold in handen

Stuk voor stuk etaleren de cocktails op eigen wijze. Het zoete van de Baroko en Masskara, gemaakt van ‘Black Gold’, de rijkste, zoetste melasse ter wereld van Filipijns suikerriet, rijmt met componenten als pittig gemberbier en saké. Tel daar het Scheveningse zand bij op, en je hebt Gold in handen.

Dus, tijd om het rum x wild-restaurant te beproeven. Casa Don Papa x Restaurant CRU draait t/m 31 augustus bij Solbeach (Strandweg 20-22, 2586 ZZ Den Haag). Reserveren doe je hier.

, <strong>&#8216;Wilde&#8217;, Filipijnse rum-vibes</strong> op het strand van Scheveningen
Foto: Mister Cocktail / Don Papa
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Tijdreizen in het adembenemende Dubai
Tijdreizen in het adembenemende Dubai
Als je aan iemand vraagt wat het eerste is waar diegene aan denkt bij de stad Dubai, dan krijg je antwoorden zoals: supercars, wolkenkrabbers, gemoderniseerd, fashion, olie,…
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…