Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat.
Eigenlijk had jij gewoon zin in een Spritz, maar je hoort de verbaasde mondhoeken al naar beneden vallen. “Jij? Spritz?”, tuurlijk joh.
Campari Spritz als oudste broer aan de familietafel
Je vooroordelen mogen het raam uit, amico. Aan de basis van een Spritz staat namelijk het Italiaanse Campari. En we weten allemaal dat Italianen koningen zijn als het op de aperitivo borrel aankomt. Een perfect drankje voor de Negroni, maar ook in de kleurrijke Spritz-vorm is het een vloeibaar zomerhitje. Zoete, bittere en zure smaken worden perfect met elkaar gebalanceerd zoals we gewend zijn terwijl de Campari Spritz ook nog eens een stukje volwassener smaakt (en oogt) dan haar Aperol-broertje.
De Dolce Vita-achtergrond van Campari
Om dat te bekrachtigen maken we een sprongetje terug in de tijd. Naar 1860 om precies te zijn. Het jaar dat Gaspare Campari een likeur op de Milanese markt brengt die tot op de dag van vandaag hetzelfde recept gebruikt. Dat spreekt volume in een land vol fijnproevers. Met dat erfgoed werd het drankje wereldberoemd en heeft het nooit meer afstand gedaan van haar Dolce Vita-achtergrond. In 1984 werkte het merk zelfs samen met regisseur Federico Fellini – je weet wel, van La Dolce Vita. En door de jaren heen sloten steeds meer van onze favoriete actrices zoals Salma Hayek, Jessica Alba, Penelope Cruz, en Kate Hudson zich aan bij de campagnes van Campari. Goed gezelschap is een understatement.
Zelf Campari Spritz maken
Anno 2024 plukt Spritz de vruchten van Campari’s rijke geschiedenis. En wij ook op het terras van Soho House, W Hotel en Bar Bellini waar de cocktail al op de kaart staat. Maar gelukkig is er goed nieuws. Je kunt de cocktail uiteraard ook zelf maken. Korte uitleg: vul een wijnglas met ijs en gebruik de welbekende aftelcombinatie, ofwel drie delen prosecco, twee delen Campari en nog een klein deel bruisend water. Enjoy.