Sluit je vakantie in stijl af: 8 unieke restaurants in Nederland

CREDITS: UMAMI by Han

Tijdens de vakantieperiode verwen je jezelf nét iets meer dan anders.

En terecht, amigo. Er is geen betere manier dan jezelf op te laden voor het nieuwe werkjaar dan een drankje in het zonnetje en uiteraard verdomd goed eten op je bord.

Acht unieke restaurants in Nederland om de vakantie mee af te sluiten

Gelukkig hebben de laatste zonnestralen ons kikkerland nog niet verlaten. Er is nog alle ruimte om je vakantie in stijl af te sluiten. Met goed eten, welteverstaan. Maar goed, ook in Nederland reiken onze smaakpupillen al decennia lang verder dan stampot met rookworst. Op de hoek van (bijna) elke straat vind je ondertussen een eettent waar de smaken in de rondte vliegen. Het draait tegenwoordig ook om de ervaring. En een plek waar je lekker kan eten plus een unieke ervaring beleeft? Ja, die zijn soms nét wat moeilijker te vinden. Daarom helpen wij je een handje met acht unieke restaurants in Nederland om je vakantie in stijl mee af te sluiten.

UMAMI by Han – Steamed Seafood Bar

De parel op de Kleine Berg is toch wel UMAMI by Han. De naam geeft het al een beetje weg: hier smaakt werkelijk alles fantastisch. Het concept draait volledig om het overbrengen van de Chinese cultuur, maar op een toegankelijke manier die wij in het westen alleen maar kunnen waarderen. Bij UMAMI Eindhoven is sinds kort de Steamed Seafood Bar geopend, dus je kan je voorstellen dat we vooraan in de rij stonden om dit eens te proberen.

Het is meteen duidelijk dat je bij dit restaurant op top-niveau gaat dineren. Starten doe je met oesters onder begeleiding van de lekkerste bubbels. Vervolgens kan je het zo gek maken als je zelf wil. En dat wilden wij wel. Coquilles, gestoomde oesters, de beste gestoomde kabeljauw die we ooit ophebben en veruit de lekkerste langoustines in héle lange tijd. Oké, dit belooft wat, toch? Zeker als ik je vertel dat alles geserveerd wordt met een begeleidend wijntje, dat op maat gekozen wordt bij jouw wensen het desbetreffende gerechtje. Overtuigd? Must be.

Restaurant CRU

Aan het Badhuisstraat in Scheveningen schuilt er achter de weinig onthullende gordijnen een schitterend 19-eeuws neorenaissancepand. Een verborgen juweel waar het wildbloed door de aderen stroomt en Haagse bluf op een bord wordt geserveerd. In 2015 werden de deuren van het pand eerst geopend als exclusieve slagerij, maar vier jaar later werd een ander uithangbord aan de voorgevel gemonteerd. Sindsdien is Restaurant CRU een begrip voor alle vleesliefhebbers in de regio.

Wat het restaurant uniek maakt is dat eigenaar Alan het wild kiest op basis van de jager. Het beest moet volgens hem zonder stress zijn geschoten. Ten eerste om het beest, maar ook omdat je stress proeft. Behalve bij Restaurant CRU dus. Deze vleeskoning-status sluimert door in het interieur met karakteristieke vleeshaken, slagersbenodigheden en een imposante koelcel achter een houten deur met flinke ramen.

Bar Rouge

Wanneer er midden in het interieur een LED bord prijkt met de tekst: ‘I fucking love fucking you’, mag je toch wel stellen dat dit niet je alledaagse eettent is. En wanneer je dan ook nog wordt getrakteerd op erotisch getinte liveshows met een gezond vleugje Parijse flair, valt de mond wagenwijd open. Terwijl de oesters met mangosalsa en de glazen champagne rijkelijk de tafels vullen, toont Bar Rouge aan hoe je fine dining perfect matcht met entertainende liveshows.

REM Eiland

Jarenlang heeft dit scheepswerf gediend als televisiestation onder de noemer van TV Noordzee. Ondertussen zijn de woeste wateren van de Noordzee hier gedegradeerd tot een rustige baai, maar dat maakt het aanzicht van het rood-wit-geblokte restaurant des te fraaier. Een eyecatcher met een heerlijk uitzicht over Amsterdam waar je door de kookkunsten van chefkok Bobby Rust ook nog eens heerlijk dineert. Door die combinatie behoort REM Eiland Restaurant met recht tot een van de meest unieke eetplekken van Nederland.

Kula

Lekker eten is voor ons een manier van selfcare. Maar wanneer een restaurant lekker eten met selfcare-activiteiten als yoga en pilates combineert, laden we volledig op. Het kan bij Kula in Rotterdam. In Wooncomplex Little C aan de rand van de Coolhaven kun je beneden terecht voor een heerlijke vegetarische hap, terwijl je boven aan kunt haken bij de verschillende yogalessen. Op die manier krijgen wij opeens heel veel zin in een dag gevuld met spiritualiteit.

Radio Royaal

Liefde gaat door de maag, maar soms wilt het oog ook wat. Gelukkig voldoet Radio Royaal aan alle eisen die je kan stellen bij een restaurant. Als voormalig energiehuis van Philips brengt Radio Royaal een onvervalst industrieel karakter met oude machines, wat een flinke zwerfkei bijdraagt aan de unieke ambiance. Met de perfecte balans tussen rauw en gerenoveerd veronderstel je hier eigenaren met een hart voor interieur, maar de eetervkularing stelt de liefde voor fine dining voorop. De oesters zijn hier topnotch, maar ook de steak tartaar is een enorme aanrader.

Le Bon Vivant

Een multivlaai voorschotelen in Mestreech resulteert automatisch in een stadsverbod. Want, Maastricht is een stad die trots is op haar kwaliteitsproducten. Vooral op culinair gebied is de stad goed vertegenwoordigt en bij Le Bon Vivant proef je, wat ons betreft, het beste van Maastricht. The best of the best, dus. Je loopt achteloos langs dit restaurant, omdat het zich verschuilt in een unieke gewelvenkelder. Voor de gelukkigen die wel de ingang vinden, wachten er bijzondere smaakcombinaties die smaakexplosie na smaakexplosie veroorzaken.

Pasta E Basta

De laatste, maar zeker niet de minste: Pasta E Basta aan de Gouden Bocht in het Spiegelkwartier, Amsterdam. Een plek die bekendstaat om zijn kunst- en antiekwinkels. En sinds 1995 draagt Pasta E Basta zeker haar steentje bij aan die kunstzinnige esthetiek. Vanuit de hele wereld vliegen er mensen over om de klassieke Italiaanse gerechten te proeven en bovenal te genieten van de zingende bediening. Dan hebben we het niet over hobby-artiesten, maar over mensen met een gouden keel. Verschillende zangers die bij Pasta E Basta hen kunsten hebben vertoond zijn ondertussen doorgebroken in musicals. Bij welk ander restaurant komt dat voor?

Source:
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…