De iconische vodka martini van 007. Wie kent ‘m niet.
In 1962 maakte de wereld kennis met de vodka martini toen James Bond op missie was in Jamaica. ‘One medium dry vodka martini, mixed like you said Sir, and not stirred.’ Zo klonken de woorden. En sindsdien is-ie niet meer weg te denken uit de film- en cocktailwereld.
Shaken, not stirred op het witte doek
De shaken, not stirred-cocktail kwam, zag en overwon. Het is een verhaal op zich geworden: het wordt door James Bond besteld in casino’s, en dan niet zomaar in een online casino in Nederland, op zijn hotelkamers, in mooiste bars en op feesten. Het is bijna niet bij te houden, maar dat is nu wel gebeurd. Alle momenten zijn in één video gezet, en dat levert hele fijne beelden op.
Een grote verandering
In al die jaren heeft er maar een grote verandering plaatsgevonden. Lange tijd bleef het recept hetzelfde, tot Daniel Craig als James Bond in 2006 in Casino Royale een twist aan het recept gaf. Terwijl Bond de eindbaas uithangt aan de casinotafel vraagt hij de barman om een zogeheten ‘vesper’. Sindsdien is dat dé cocktail van 007. En zo maak je ‘m:
Pak drie shots Gordon’s gin, één shot vodka en een half shotje Lillet Blanc. Mocht je geen Lillet Blanc kunnen vinden, ga dan voor een half shotje droge vermout met enkele scheutjes bitters erbij. Schud de drankjes bij elkaar en schenk het in het bijbehorende martini-glas. Maar, niet te vergeten: snij eerst de citroenschil en wrijf deze rond het glas voordat je het drankje erin doet en voilà: je hebt een échte vesper martini à la James Bond.