Het is toch wel een leeftijd die een beetje ’n mijlpaal is: de grote dertig. Om de een of andere reden is het voor veel mensen de leeftijd dat ze serious business-gevoelens krijgen. Een leeftijd zegt niet alles. Maar als je op je dertigste nog steeds vakken vult bij de lokale supermarkt en je moeder je boterhammetjes laat smeren, terwijl je ’s avonds voor de vijftigste keer de Lord of the Rings-triologie achter elkaar kijkt, wordt het toch wel tijd om stappen te gaan zetten.
Als je de dertig aantikt begin je wel in de buurt te komen van een leeftijd waarop je je zaken grotendeels voor elkaar moet hebben, ook op financieel gebied. Wij hebben daarom zeven financiële tips voor je op een rijtje gezet die essentieel zijn voor je dertigste.
7 Essentiële zaken die je moet beheersen
1. Zorg dat je een spaarpotje hebt
Een spaarpotje is een van de belangrijkste aspecten op financieel gebied. Je moet namelijk zorgen dat je te allen tijde voorbereid bent op eventuele tegenslagen en dat je deze ook op kunt vangen. Dit kan van het eigen risico van een zorgverzekering zijn tot eventueel een nieuwe woning. Als je gewoon zorgt dat je een buffer hebt zit je altijd goed. Het beste kun je dan ook berekenen hoeveel jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan verschillende scenario’s, van een kapotte wasmachine tot aan het volledige eigen risico van je zorg aftikken. Als je zorgt dat je vervolgens altijd dit bedrag klaar hebt staan en je erbij neerlegt dat dit geld voor noodgevallen is, zal je niet snel een échte tegenvaller ervaren.
2. Stel voornemens voor jezelf in op financieel gebied
Voornemens stellen we regelmatig. Op het gebied van ons lichaam en onze gezondheid, maar ook ons sociaal gedrag. Toch blijven de financiën hier vaak een beetje achter. Helemaal niet slim eigenlijk, want goede voornemens op financieel gebied kunnen er juist voor zorgen dat we iets hebben om naar te streven. Gebruik bij het voorstellen van financiële voordelen specifieke cijfers en data. Je kunt hier bijvoorbeeld kijken naar je studieschuld of je spaarrekening. Hoeveel wil je gespaard hebben en wanneer? Je kunt hierbij ook een aantal subdoelen neerzetten die een indicatie geven van hoe je het gewenste doel wil bereiken.
3. Doe jaarlijks een review
Het is goed om één keer per jaar eens goed te reflecteren op je bankrekening. Kijk naar de ontwikkelingen die plaats hebben gevonden, zet grote uitgaven en inkomsten op een rijtje en kijk naar je patronen. Waar heb je geld verloren, wat was een goede inkomst en waar heb je steekjes laten vallen? Een jaarlijkse reflectie is niet alleen een goed uitgangspunt om veranderingen te maken, maar is ook goed om je verwachtingen van komend jaar bij te stellen.
4. Aflossen, aflossen en nog eens aflossen
Je net worth gaat pas omhoog wanneer je zo min mogelijk schulden hebt. En al kan het een aantrekkelijk idee lijken om die studieschuld te laten voor wat het is en gewoon lekker te leven, het is in de meeste gevallen niet het beste idee. Wanneer het namelijk aankomt op het krijgen van een hypotheek of andere investeringen is je studieschuld wel degelijk een factor waarnaar gekeken wordt. Probeer dan ook zo veel mogelijk af te lossen, je zult zien dat er een last van je schouders valt als die unit eenmaal uit je weg is. Rente is daarnaast écht weggegooid geld, je moet dus zien te voorkomen dat je deze te veel gaat betalen.
5. Ken je financiële staat
Ook wel: ken je net worth. Je net worth is het bedrag wat overblijft wanneer je je schulden en bezittingen van elkaar aftrekt. Dit bedrag geeft in principe inzicht in hoeveel je waard bent op financieel gebied. Als je dit bedrag zo nu en dan berekent en in de gaten houdt, kun je zien welke groei je meemaakt door de tijd heen.
6. Sta stil bij je uitgaven
Veel uitgaven slippen er gedachteloos doorheen. Vaak gaan we pas nadenken bij de grotere uitgaven terwijl we dit eigenlijk altijd al moeten doen. Want wanneer jij meer stil staat bij wat je daadwerkelijk uitgeeft, ben je minder geneigd om je geld uit te geven aan onzinnige dingen. Probeer dus te voorkomen dat je geld uitgeeft om maar geld uit te geven en denk beter na bij je uitgaven. Je zult zien dat je dan behoorlijk wat geld bespaart.
We geven een simpel voorbeeld waar iedere man maandelijks mee te maken heeft: je telefoonabonnement. Je hebt als man je trots dus wil je het lieft de beste iPhone in je zak hebben. Maar is dit écht nodig of is dit meer om te laten zien wat je hebt? Als je tegen de dertig aanloopt is dat laatste zeker niet meer nodig. Een goede telefoon met een groot abbo gaat je maandelijks veel geld kosten. Om ervoor te zorgen dat je geen blok aan je been hebt kun je een prepaid variant overwegen. Daarmee druk je de maandelijkse kosten en hoef je er niet naar om te kijken.
7. Investeer
Om veel geld te verdienen, moet je durven te investeren. Waarin je investeert is aan jou. Dit kan in kunst, aandelen of bijvoorbeeld in bedrijven zijn. Investeringen kunnen echter hun vruchten afwerpen. Natuurlijk zit er ook een risico aan investeren, maar als jij je goed ergens in verdiept en de ins en outs kent verlaag je het risico aanzienlijk. Tegenwoordig doet het laten staan op een spaarrekening de waarde van je geld niet ten goede. Je kunt er beter mee beleggen of in ieder geval een deel investeren.