Je herkent het vast wel, je loopt net op je kersverse nieuwe patta’s en krijgt van collega-lief of vriend te horen dat er nog een doorzichtig/witte sticker aan de onderkant van je schoen hebt plakken. Vervolgens zit jij dus te wroeten om dat, ondertussen bruine stickertje, eraf te pulken. Maar waar dient dit stickertje nu voor? heeft het überhaupt wel een functie?
Betekenis van de sticker aan de onderkant je schoen
Nou, simply said, de sticker staat voor de materiaal samenstelling van jouw schoen. Is dat niet wat overbodig dan? Nee, want deze info staat namelijk niet in de tong van je schoen. Daarom heeft dat irritante plakplaatje dus toch een nuttige functie.
Stickertje in of onder jouw schoen
Onder een nieuw paar kicks vind je dus een (doorzichtig)plakkertje onder je zool – of in jouw schoen – die jou precies aangeeft waar jouw schoen van gemaakt is. Je leest de sticker van links naar rechts. Aan de linkerzijde van de sticker staat omschreven om welk deel van de schoen het gaat.
De eerste schoen op de sticker verwijst naar de upper van de schoen, oftewel de outsole. De tweede schoen op de sticker staat voor het bovenste deel van de binnenkant, het derde schoen-symbool staat dus weer voor de onderkant van het binnenste van de schoen.
Deze twee middelste symbolen worden ook vaak als één symbol afgebeeld, waarmee het figuur dus naar de voering van de gehele schoen verwijst.
Als laatst zoals je al kan raden, wordt met dit symbool, gedoeld op de onderkant en dus de zool van je schoen.
Nu zie je in de tweede kolom allerlei verschillende icoontjes. Dit is logisch want jouw schoen is vaak gemaakt uit meer dan één soort materiaal. No shit, Sherlock.
Materiaal van je schoen
Bij de materialen werkt het heel simpel, ieder symbol staat voor een bepaald materiaal. Als we nu de materiaal icons van boven naar beneden bekijken, dan staat het eerste icoon (geweven stof) voor textiel.
Het volgende materiaal dat je in je schoen kunt tegenkomen, wordt aangeduid met een ruit. Dit icoon symboliseert de overige natuurlijke materialen. Denk hier bijvoorbeeld aan kurk, of een soort kunststof, zoals imitatie leer of rubber.
Het derde symbol in de kolom staat voor, leder materiaal. Hier kan nog verschil in het soort leder zitten, want naast leder, kun je ook te maken hebben met nubuck of suede. Vaak gebruikt bij handgemaakte schoenen. Good to know, voor de vegan schoenliefhebbers onder ons, kun je er dus vanuit gaan dat er, zeker dierenhuiden inzitten, wanneer er een leer icoon afgebeeld staat. Een no go voor de vegans dus.
Aangekomen bij het laatste symbool, dat zeer op het leder icoon lijkt, doelt op gecoat leer. Een voorbeeld hiervan is een bewerkt stuk leder met een bepaalde lak.
Vanaf nu kan jij helemaal het mannetje zijn en iedereen vertellen wat die sticker aan de onderkant van jouw schoen nou inhoudt en men vertellen waar jouw nieuwe schoeisel van gemaakt is. Go for it!