Profielschets van The Antwerp Six: het modecollectief dat fashion revolutioneerde

CREDITS: Bigstock

Parijs en Milaan. Dé modehoofdsteden van Europa met het avant-garde chic van de stijliconen langs de Seine en het pure vakmanschap van de Milanezen.

De haute couture die de ontwerpers uit deze steden hebben voortgebracht, zullen voor altijd herinnerd worden. Hoe terecht dat ook is: wat ons betreft mogen de schijnwerpers ook wel een keertje op de stad staan waar fashion tijdens de jaren ’80 gerevolutioneerd werd.

De gezichten achter The Antwerp Six

Daarom nemen wij de eervolle taak op ons om de loftrompet uit te steken voor de uit Antwaarpe afkomstige prêt-à-porter. En dan met name de prêt-à-porter van The Antwerp Six: een modecollectief bestaande uit Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs en Marina Yee die in 1986 een radicaal andere esthetiek naar de catwalk brachten.

De profielen van de stijliconen van het modecollectief

Omdat de modepioniers in dat jaar zelf ook al wisten dat de fashion scene in Anvers te klein was voor hun visionaire blik, stapte het illustere gezelschap in een bestelbusje richting de British Designer Show in Londen. Het doel: de internationale modewereld veroveren. En hoewel de toiletruimtes van ontwerpers als Vivienne Westwood en John Galliano groter waren dan de gehele ruimte die The Antwerp Six aangewezen kreeg tijdens het evenement, zorgden ze met hun innovatieve en provocerende ontwerpen al snel voor een bijzonder prominente status binnen de fashion industrie.

Nu de naamsbekendheid een flinke boost had gekregen, begonnen de leden van het modecollectief individueel aan hun carrières als modeontwerpers. Wij schetsen de profielen van de stijliconen uit The Antwerp Six.

Dries van Noten

Een kleermaker van de derde generatie en misschien wel de meest prominente naam van dit lijstje: Dries van Noten. Met ’s werelds hoogste burgerlijke onderscheidingen binnen de modewereld achter zijn naam staat hij bekend als het meest verkochte lid van The Antwerp Six. Op zijn 22e studeerde Dries van Noten in 1980 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daarna werkte hij enkele jaren aan zijn carrière in de mode-industrie als freelancer voordat hij aan zijn eigen collecties begon te werken. Zes jaar na zijn afstuderen brak hij met zijn herencollectie door in Londen en opende hij hierna zijn eigen boetiek. Onder andere in België, maar ook in Parijs en Hong Kong. Met een enorme passie voor stoffen ontwerpt hij alles met de hand en staat hij vooral bekend om zijn gebruik van folkloristische stoffen. Stijliconen als Rihanna zijn al vaker gespot in kleding van de man uit Antwerpen, maar ook onze eigen koningin loopt regelmatig rond in de stoffen van Dries van Noten. In 2023 slaagde Dries van Noten er zelfs in om samen te werken met een van onze favoriete merken: Stüssy.

Marina Yee

Op Marina Yee valt geen stempel te drukken. Ze is geen fashion designer pur sang, zoals de rest van The Antwerp Six. In plaats daarvan kreeg ze in de loop van de tijd juist een beetje afkeer tegen de modewereld, wat onder andere werd veroorzaakt door het stukgaan van haar relatie met Martin Margiela. Je weet wel, die man die Maison Margiele heeft opgericht. In grote delen van haar leven deed Marina dan ook niks met mode, maar experimenteerde ze met andere disciplines zoals interieurdesign en kunst. Ze hield zich meer op de achtergrond, wat blijkt uit haar incognitowerk voor de vrouwencollecties van Dirk Bikkembergs tussen 2000 en 2002.

In 2018 maakte Marina haar comeback met haar mini-collectie M.Y. Project. Het was het eerste project sinds 2005 van de prutskous zoals Marina zichzelf noemt, maar ook meteen haar laatste.

Dirk Bikkembergs

Als zoon van een militair maakte Dirk Bikkembergs in het begin van zijn carrière vooral furore met militairistische ontwerpen, zoals bijvoorbeeld tijdens de British Designer Show in 1986. Daarna begon hij steeds meer te variëren met sportkleding waarmee hij het voor elkaar kreeg om de grenzen tussen sport en high fashion te vervagen. Sterker nog: in 2003 werd Bikkembergs de officiële ontwerper van Inter Milaan. En als je de ontwerper bent voor een club uit de modehoofdstad van Europa, dan weet je dat je een van de besten bent. Een jaar later ontving hij dan ook de Italiaanse ‘Oscar della Moda’ voor beste internationale modeontwerper. Een gerenommeerd man dus, die Bikkembergs. Om zijn sportieve modieuze erfgoed extra te bekrachtigen werd Bikkembergs ook nog eens de eerste modeontwerper die het voor elkaar kreeg om een fashionshow te organiseren in Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona.

Ann Demeulemeester

De vrouw die fashion naar punk bracht. Of punk juist naar fashion. Ahja, hoe je het ook bekijkt: Ann Demeulemeester heeft ook zeker haar stempel gedrukt op de avant-gardistische modewereld zoals we die vandaag de dag kennen. In 1985 begon ze met haar eigen label waar ze tijdens haar eerste collectie meteen de toon zette voor de rest van haar ontwerpen met een donker kleurenpalet en asymmetrische silhouetten. In 2001 opende Demeulemeester haar eerste winkel in Parijs waarmee haar stempel op de internationale modescene alleen maar tastbaarder werd. Met deze winkel bracht ze kenmerkende dameskleding uit die een verwijzing maakten naar haar muze, Patti Smith. Dezelfde zangeres creëerde trouwens enkele gesproken poëzie om de runwayshows te begeleiden. Twaalf jaar later verliet Ann het modelabel, waarna ze nu nog altijd actief is in de mode-industrie maar dan op een bescheiden achtergrondplek.

Dirk van Saene

Dirk van Saene was voorafgaand aan het fameuze jaar van The Antwerp Six in eigen land al een bekende modeontwerper met zijn winkel genaamd ‘Beauties and Heroes’. Ook won hij in 1983 de tweede Gouden Spoel-wedstrijd, dat als onderdeel diende van het Textielplan van de Belgische regering om duurzame kleding te promoten. Duurzaamheid werd dan, ook na 1987, de grootste kracht binnen het werk van Dirk van Saene. Het perfecte voorbeeld daarvan is het papieren jurkje voor de tentoonstelling ‘Paper Fashion’ in het modemuseum van Antwerpen. Verder had van Saene een voorliefde voor het bedrukken van ironische beelden op zijn kleding, zoals bijvoorbeeld tijdens zijn eerste show waar de modellen met T-shirts liepen waarop zijn naam continu verkeerd bedrukt stond. In 2013 opende Dirk van Saene zijn eigen boetiek in Antwerpen waar hij zich voornamelijk focust op het onderhouden van een duurzame productielijn.

Walter van Beirendonck

Kunst, literatuur, natuur en muziek. Dat zijn de onuitputbare inspiratiebronnen van de man met de flinke baard: Walter van Beirendonck. Vooral zijn liefde voor muziek werd in 1997 vereeuwigd met de kostuums die hij had ontworpen voor de ‘Pop Mart’-tournee van U2. Deze kostuums belichaamden de hoofdprincipes van Walters ontwerpen: ongebruikelijke kleuren, innovatieve snijkunsten en sterke grafische elementen. In datzelfde decennium ging Van Beirendonck in op het aanbod van het jeansmerk Mustang en de kledinglijn W.&L.T. Hierdoor kreeg hij de mogelijkheid om zijn collecties van New York tot Shanghai tentoon te stellen maar uiteindelijk koos de ontwerper ervoor om zich terug te trekken en aan het begin van dit millennium terug te keren onder zijn eigen naam.

Sinds 2022 is Van Beirendonck met pensioen als hoofd van de modeafdeling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, maar hij verschijnt nog wel jaarlijks op de Fashion Week in Parijs met nieuwe kleding.

Source:
Bigstock
LEES OOK
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
MANIFY Fashion Favorites
MANIFY Fashion Favorites
Doelloos scrollen is, helaas, gewoon geworden. En dat is zonde, want het kán een goede bron zijn voor inspiratie. Daarom helpen we je een handje. We zetten…
Weekend Desires #365
Weekend Desires #365

Eén van de laatste vakantieweekenden staat voor de deur. Begin ‘m zoals je gewend bent: met de allermooiste dames van The Gram.

Tijdreizen in het adembenemende Dubai
Tijdreizen in het adembenemende Dubai
Als je aan iemand vraagt wat het eerste is waar diegene aan denkt bij de stad Dubai, dan krijg je antwoorden zoals: supercars, wolkenkrabbers, gemoderniseerd, fashion, olie,…