Hoe de surfcultuur een modegolf werd

CREDITS: Edoardo Cuoghi | Unsplash

Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt.

De evolutie van surfcultuur naar surfmode

En dat is ook niet heel gek, want tegenwoordig zie je alle wannabe’s rondlopen met Hawaiiaanse shirts of shorts van Stüssy. De identiteit van alle ‘OG surfers’ is volledig gekoloniseerd door alle esthetisch bewuste Instagrammers. Eerlijk is eerlijk, wij kunnen niet ontkennen dat we deze stijl ook wel eens volledig hebben gecopycat. Het is nou eenmaal een harde kledingstijl. Maar hoe heeft surfcultuur zich eigenlijk ontpopt tot een van de meest populaire fashionstijlen?. Wij vertellen het je.

De early days van surfcultuur én mode

In 1930 begon de opkomst van surfmode echt te komen. In die periode begonnen de eerste Amerikanen de klassieke Hawaiiaanse shirts te dragen. De felle prints en stijlen waren volledig geïnspireerd op het eiland waar het allemaal begon, waarna veel toeristen naar Hawaï vertrokken voor een vakantie. De surfmode draaide in die tijd nog om eenvoud en functionaliteit.

De jaren van vrijheid

De jaren ’50 tot ’60 hebben de surfmode een beetje gevormd zoals we hem nu kennen. Dit tijdperk kenmerkt de opkomst van een kleurrijkere en speelsere aanpak ten opzichte van de klassieke Hawaiiaanse shirts uit de thirties. Een perfect voorbeeld van een band die de ‘surfsfeer’ op dat momenten uitademde waren The Beach Boys. Zij maakten de relaxte variant van de Hawaiiaanse shirts, shorts, sandalen en zwembroeken nog een stuk populairder bij het grote publiek. Ook films als ‘Gidget’ en ‘Beach Party’ hebben een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van surfkleding. Niet heel gek ook als er allemaal aantrekkelijke jonge acteurs staan te posen met felle zwemkleding en kleurrijke Hawaaiianse shirts. Casual, opvallend en fel; dat waren toch wel de drie hoofdingrediënten voor de surfmode in deze tijd.

Scène met de legendarische Ford Mustang uit Gidget:

The Beach Boys:

Een nieuwe doorbraak

De 70’s was de periode waarin surfers (en wannabe surfers) echt hun eigen stijl vormden. Dat deden ze onder andere door accessoires als bandana’s en hoofdbanden te combineren met geruite Vans slip-ons en Hawaiiaanse shirts. En dat terwijl in de 80’s de opvallende patronen juist weer een meer vanille-vibe kregen. De patronen kregen meer gedempte tinten en een beetje retro vibes. De surfers die er iets gepolijster bij wilden lopen droegen klassieke bootschoenen en geruite shorts in combinatie met de gedempte tinten.

Van strand naar de straat

In de 90′ en 00’s begon de invloed van surfmode pas écht het straatbeeld over te nemen. Het werd niet meer alleen beperkt tot surfwear dragen op het strand, maar het werd juist steeds modieuzer om ook op de plekken waar geen strand in zicht was surfkleding te dragen. Stüssy groeide uit tot een pionier van de nieuwe stijl, waardoor surfers ontwerpen hadden die geïnspireerd waren op de hiphopcultuur. Hierdoor ging surfmode gepaard met de skatecultuur en is het een beetje een mengelmoes geworden. Stüssy kleding gaat eigenlijk hand-in-hand met schoenen van Vans en dat zal in de toekomst ook nog wel zo blijven.

Ook werden laagjes steeds belangrijker, omdat het gebruikelijk was om hoodies over je shirt te gooien om extra kleur in je outfit te verwerken. Dit resulteerde er ook weer in dat mensen steeds meer hun persoonlijke stijl konden uitdrukken, omdat eigenlijk niks te gek was. Bovendien zorgde het dragen van dit soort kleding ervoor dat je sneller aanspraak had met mensen die ook van dezelfde ‘surfstijl’ hielden. Op deze manier is surfmode dus geëvolueerd naar mainstream kleding waar menig mens in rondloopt.




LEES OOK
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
Tijdens de kerstdagen worden alle televisiezenders, Netflix aanbevelingen en andere kanalen overspoelt met slechte kerstfilms. Grote kans dat Micheal Bubble inmiddels helemaal je neus uit komt en…
De 9 verschillende soorten katers
De 9 verschillende soorten katers
Vriendelijke vriend, de komende tijd ga je ‘m waarschijnlijk ‘flink raken’. En dat voel je de volgende ochtend. Toch is de ene kater de andere niet. Het…