Guide: het instoppen van je overhemd

CREDITS: Bram Naus | Unsplash

Je overhemd instoppen. Misschien heeft jouw vader het je geleerd, misschien heeft he-le-maal niemand het je geleerd. Het kan namelijk weleens voorkomen dat je tijdens een kort gesprek je overhemd drie keer moet terugstoppen. Het goed instoppen van je overhemd is een kunst en dat doe je zo.

Het instoppen van je shirt of overhemd doe je zo

Dat je je overhemd instopt betekent niet direct dat je het ook goed doet. Het is een beetje hetzelfde als bij het gebruik van toiletpapier. De één is een vouwer die met militaire precisie zijn overhemd instopt. De ander is een propper die zonder enige vorm van tactiek zijn overhemd in zijn broek propt. Vergeet alles wat je weet over het instoppen van je overhemden en shirts. We beginnen bij het begin.

Wat stop je in en wat niet?

Het is goed om te weten wat je wél en niet hoort in te stoppen bij kleding voor heren. Bij overhemden kun je zien of ze bedoeld zijn om in te stoppen. Heeft het overhemd een platte onderkant dan is het gemaakt om niet in te stoppen. Loopt jouw overhemd in een punt en is de achterkant rond, dan is hij gemaakt om in te stoppen. De ‘staart’ zorgt ervoor dat je het overhemd beter kunt instoppen.

Ondershirts stop je ALTIJD in. Ze zijn er om te voorkomen dat je zweetvlekken krijgt je in overhemd. Voor het beste resultaat stop je je ondershirt in je onderbroek .

Poloshirts hebben een rechte onderkant en hoeven dus niet te worden ingestopt. Wanneer je echter voor een wat meer dress look gaat, kun je een poloshirt instoppen. Colbertje erover en je casual chique outfit is af.

Colletjes of coltruien hoeven niet te worden ingestopt. Toch gebeurt het vaak dat dit wel wordt gedaan wanneer je deze draagt onder een colbert. Beide is mogelijk, voor de coltrui is het beter om hem niet in te stoppen.

Instoppen overhemd - MANIFY
Foto: Jonathan Francisca

De vakantieblouse is al lange tijd discutabel en zal hij altijd blijven. Het is een soort pizza Hawaii, het hoort niet, maar het is stiekem best lekker. Deze stop je nooit en te nimmer in, niets ziet er fouter uit dan een ingestopt Hawaiiaanse hempie.

Tot slot het T-shirt. Tegenwoordig heb je shirts in allerlei soorten en maten. Het klassieke T-shirt bestaat eigenlijk niet meer en is vervangen door een breed scala aan fits en draagwijzen. Per shirt verschilt het dan ook of je het kunt instoppen. Dat valt per outfit en persoon te bepalen. Deze ligt echt bij jou.

De juiste manier voor het instoppen van je overhemd of shirt

Nu je weet wat je wel en niet mag instoppen, gaan we door naar de manier waarop. Zoals we al eerder aanhaalden heb je de vouwers en de proppers. Laten we uit de wereld helpen dat proppen sowieso not done is. Je overhemd komt sneller uit je broek, het kreukt je shirt ontzettend en je overhemd gaat eraan kapot. O ja, en het zit voor geen meter.

Wanneer je je overhemd hebt ingestopt moet er een strakke gig-line zijn. Dit is de denkbeeldige lijn die langs de zoom van je overhemd via de gesp over de gulp, recht naar beneden loopt. Voor het instoppen van je overhemd zijn meerdere tactieken.

De basic tuck

Dit is de manier die je van je vader hebt geleerd en waar de meeste mannen eindigen met hun tuck in educatie.

Je trekt je overhemd of shirt aan en vervolgens trek je je broek omhoog over het in te stoppen deel. Je maakt simpelweg je broek dicht en klaar is Kees. Het overhemd zit netjes gesandwiched onder je broek en je hebt er zelf maar weinig moeite voor moeten doen. Het is namelijk een logisch gevolg van de volgorde van handelingen die je hebt uitgevoerd.

Puur omdat het simpel is, maakt dat het geen slechte manier om je overhemd of shirt in te stoppen. Deze manier werkt perfect voor een op maat gemaakt overhemd en voor al het andere werkt het voor geen meter.

Instoppen overhemd - MANIFY
Foto: Taylor Grote

De military tuck

Met de military tuck ben je verzekerd van een perfecte finish van je overhemd, ook als je deze nog niet op maat hebt laten maken. Over de hele wereld gebruiken militairen deze manier om hun overhemd in te stoppen. Zo ga je te werk:

Je hebt je broek aan, maar nog niet dichtgedaan. Pak de beide zijkanten van je overhemd ter hoogte van je broekriem vast en trek deze naar buiten. Vervolgens vouw je deze strak naar achter. Je trekt de stof van het overhemd netjes straks op je borst.  Nu knoop je snel je broek dicht en sluit je je riem. De vouwen zitten net iets achter je heupen en je overhemd heeft nog nooit zo strak gezeten.

Deze manier wordt niet voor niets gebruikt door militairen over de hele wereld. Bekijk de vidoe hieronder voor een how-to. 

De underwear tuck

Bij deze manier van instoppen gaat het niet om je onderbroek over je overhemd te trekken. Het gaat erom de je overhemd netjes tussen je onderbroek en je broek zit geklemd. Je ondershirt stop je wél in je onderbroek op dezelfde manier als je je overhemd in je broek stopt bij de militaire manier van instoppen.

Vervolgens stop je ook je overhemd in je broek. Deze kleine aanpassing heeft een grote impact op de manier waarop je overhemd gedurende de dag blijft zitten. Het beste kun je ook combinatie maken van de verschillende tuck-ins en zoeken naar welke het beste bij jou en je overhemd past.

Instoppen overhemd - MANIFY
Foto: Benjamin Rascoe
LEES OOK
MANIFY Fashion Favorites
MANIFY Fashion Favorites
Doelloos scrollen is, helaas, gewoon geworden. En dat is zonde, want het kán een goede bron zijn voor inspiratie. Daarom helpen we je een handje. We zetten…
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…