Een pak online kopen, waar moet je op letten?

CREDITS: Adeolu Eletu⎪Unsplash

Een pak bestellen is niet zo lastig, maar om nou echt een mooi en aansluitend pak te vinden is toch wat lastiger online. De feestmaanden komen er weer aan en dat betekent maar één ding, suit up! Alleen waar haal jij naast een maatpak van L’Atelier, nu jouw mooiste pak in huis en hoe kun je het best weten of het pak dat je online besteld wel mooi zal staan?

Wij hebben het even haarfijn uitgezocht en kunnen jouw precies vertellen waar je op moet letten als jij je eerst volgende pak gaat bestellen.

Zo koop je online een pak

Ken je afmetingen

Meten is weten en dat geldt in dit geval ook. Je wilt natuurlijk een pak kopen dat meteen de perfect fit heeft en geheel naar jouw wens is. Het makkelijkste is natuurlijk een bestaand pak uit de kast pakken en hiervan de maten opmeten, mocht je ze zelf nog niet weten.

Online pak kopen

Menig suit-seller geeft op zijn site aan hoe de maten van een pak worden gemeten, mocht dit niet vermeld zijn dan kun je altijd nog de general rules aanhouden:

Chest

Heb je al een goed aansluitend jasje, leg deze dan plat neer met alle knopen gesloten en meet vervolgens van oksel tot oksel. Nog niet in het bezit van een perfect passende colbert, laat iemand dan rond het breedte stuk van je borst meten – vaak rond tepel hoogte – en houd een vinger ruimte over voor een comfortabele fit.

Taille

Leg het product plat neer en meet de breedte van het smalste stuk. Op je lichaam meet je de omtrek van je taille waar deze het smalste is, tel daar wel 7 cm bij op om nog te kunnen bewegen.

Heuplengte

Pak een goed zittende broek of pantalon en meet deze vervolgens op door de bovenkant van rand tot rand te meten. Om je maat te krijgen verdubbel je deze lengte. Eventueel is het ook mogelijk om op de hoogte waar normaal je taille-band van je broek zit, de omvang van je taille te meten.

Mouwlengte

Heel simpel gezegd je meet hier gewoon vanaf waar je mouw begint tot aan de onderkant van je mouw. Of meet vanaf het hoogste punt van je arm op je schouder tot aan het begin van je hand om achter je mouwlengte te komen.

Wil je de lengte maat voor jouw pantalon weten dan meet je de binnenbeen lengte op. Meet vanaf het hoogste punt aan de binnenzijde van je been tot aan je hiel.

Welke maat

Okay, nu heb je eindelijk je meetlat neergelegd en weet jij je afmetingen en dus ook jouw maat. Maar is iedere maat zomaar hetzelfde? Nee! Let dus op of je een US, UK of EU pak gaat bestellen, hier zit namelijk ook nog een tamelijk verschil in. Meet je namelijk vanuit inches dan kun je er bij een 40″ chest vanuit gaan dat je ook een 40 UK/US size hebt. Wil je vervolgens de EU maat weten dan voeg je simpelweg 10 bij de maat, dus een 50 EU.

Let wel op! Het kan ook zo zijn dat er Italiaanse maten vermeld staan. Deze verschillen weer net wat van de EU maten. Het makkelijkste is om even een EU-IT tabelletje te gebruiken en je EU maat om te rekenen.

Voor welke fitting ga je

Skinny

De skinny fit is de slankste pasvorm die er is. Dit is dan ook de perfecte pasvorm voor iemand die een pak zoekt dat strak en slank afkleed. Een skinny colbert, snijdt zich om de borst en knijpt zich in de taille, bijgaand een smalle toelopende broek (zoals we de skinny kennen). Vaak is de skinny fit een gangbare maat voor de wat kleinere en de gemiddelde man.

Online pak kopen
Washington Navy Herringbone suit by Suitsupply

Slim

De slim fit is een maat die niet meer weg is te denken. Het is doorgaans een van de meest courante maten tegenwoordig. Met een aansluitende tailoring bij de torso en een straight and narrow pantalon is het een maat die voor iedere dag bruikbaar is. De juiste maat voor de gemiddelde en wat langere man.

Regular/classic

De regulair fit wordt ook wel gezien als de klassieke fit. De klassieker zit in tegendeel tot de slim en de skinny een stuk ruimer rond de borst en valt vanaf de borst recht naar beneden. De ruim zittende pants zorgt voor een comfortabele yet klassieke look.

Double or single

Vervolgens heb je per fitting tegenwoordig ook steeds vaker de keus om voor een double breasted blazer te kiezen. De dubbele knoop zien we hedendaags steeds vaker voorbij komen door celebs als Chris Evans.

Fabrics matter

Wol

De traditionele stof keuze van tailoring. Hierbij gaat nog de keuze om voor glad, door het gehele jaar door te gebruiken of juist een grove – robuuste – variant te kiezen voor de wat koudere maanden. Bij een black tie suit wordt er vaak gebruik gemaakt van (velvet)tuxedo wol.

Katoen

Ga je voor een meer casual look dan kom je al gauw terecht bij de stof katoen. Deze stof is een van de lichtste uit de stofkeuzes maar biedt minder stretch dan andere materialen.

Linnen

Voor de warmere maanden van het jaar wil je een licht, ademend materiaal hebben, dan is linnen de perfecte keuze! De juiste keuze om in de zomer dus chique maar toch casual voor de dacht te komen.

Synthetisch

Vermijd synthetische materialen als polyester. Doordat dit de minst duurzame keuze is, heb je al gauw dat de stof niet ‘ademt’ en de kans dus groot is dat je heel de dag met natte okseltjes loopt. Wel de goedkopere keuze, maar niet de mooiste en duurzaamste!

(Un)structured

Vaak als je online een pak gaat bestellen heb je te maken met een structured suit. Dit wil zeggen dat het jasje gevoerd is en schoudervulling zal hebben. Mocht je nou op een pak stuiten waarbij vermeld staat – unstructured – dan weet je dat het desbetreffende product niet gevoerd is en dus ook zonder schoudervulling.

Cheaper, you might guess? Nee, juist niet. Doordat de colbert niet is gevoerd weet je dat de kleermaker veel tijd heeft gestoken omdat, ieder draadje en haakje niet weggestopt/verwerkt kan worden onder de voering, er geen gebruik van lijm en minder stof wordt gebruikt moet het dus perfect worden gedaan. Doordat het jasje leeg is, is het pak subliem uitgesneden om dus alleen met de buitenstof de juiste vorm te krijgen. Echt vakmanschap dus!

Unstructured pak
Unstructured suit by Hockerty
LEES OOK