Of je nou regelmatig een pak aan hebt of alleen met speciale gelegenheden, iedereen zou moeten weten dat er een aantal (ongeschreven) regels zijn voor het dragen van een kostuum. Eén daarvan, en misschien wel de belangrijkste, is dat je de onderste knoop van een pak nooit dicht mag doen. Maar waarom is dat eigenlijk? Dat heb je je vast wel eens afgevraagd. Wij in ieder geval wel en we hebben eindelijk het antwoord gevonden! En we kunnen vast verklappen dat de reden nogal verrassend is…
Soms – Altijd – Nooit
We willen natuurlijk dat jij er piekfijn bij loopt dus nog één keer voor de duidelijkheid: ongeacht hoeveel knopen er op je jasje zitten, de onderste knoop laat je áltijd open. De bovenste áltijd dicht. Tenzij je jasje drie knopen heeft. Dan geldt de regel ‘soms-altijd-nooit’; de onderste knoop blijft open, de middelste dicht en de bovenste is een twijfelgeval. Volgens sommigen moet ‘ie open, anderen zeggen juist dicht en dan heb je ook nog een groep die zegt dat het niet uitmaakt. Aangezien dit dus een grijs gebied is zeggen wij; doe waar jij je prettig bij voelt.
Maar waarom moet die onderste knoop altijd open blijven? Het lijkt een nogal rare regel. Want waarom zou je een knoop op een jasje zetten als je ‘m nooit gebruikt? Waar komt deze traditie vandaan?
Niet omdat het chill zit, maar om een andere reden…
Voor het antwoord moeten we terug in de tijd. Om precies te zijn naar 1906. Van 1906 tot 1910 was in Engeland Kind Edward VII aan de macht. Het gerucht gaat dat deze man wel van een borrel en lekker eten hield (wie niet?) en daardoor zo dik werd dat hij niet meer in zijn gilet paste. Hij liet daarom de onderste knoop open zodat het geheel er beter uitzag en een stuk comfortabeler zat. Uit respect voor de koning namen vervolgens steeds meer mannen dit over, waardoor we er vandaag de dag nog steeds zo bijlopen.
En niet alleen de regels voor het gilet komen van King Edward VII, hij zette ook de eerste stap voor het jasje. Het kostuum zoals we die nu kennen, was vroeg een ‘lounge suit’. Dit casual pak werd geïntroduceerd in 1906 en werd zo populair dat het traditionele paardrijkostuum langzaam verdween. Bij dit pak was het gebruikelijk om de onderste knoop van je jas open te houden, omdat het er anders raar uitzag als je op een paard zat. Om deze oude gewoonte in leven te houden – en wij gokken ook vanwege de omvang van zijn buik – deed Edward dit ook bij zijn lounge suit. En ook dit werd massaal overgenomen door de Engelsen.
Tegenwoordig zijn gilets en jasjes er op ontworpen dat de onderste knoop open blijft. Doe je dit niet, dan verstoor je de fit van je kostuum. Gewoon open houden dus!