Dubbel bier, wat maakt dit biersoort ‘dubbel’? | Tien voor bier #3

[powerkit_alert] Bij Manify zijn wij een groot voorstander van de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook niet voor niets dat wij met ‘Out of office’ jou helpen om het weekend heerlijk in te luiden. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, kan je de vrijdagmiddagborrel op je werk uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. Vier uur is hét tijdstip dat het bier wordt opengetrokken. Om tien voor vier wordt er nog wat bier bijgehaald, maar dan ontstaat die ene vraag: “Wat moet ik in godsnaam halen?!” No stress, in Tien voor bier geven wij jou iedere week de inspiratie die je nodig hebt om 15.50u.[/powerkit_alert]

Vorige week: Weizenbier

Op de gemiddelde bierkaart met speciaalbieren zie je altijd wel een kopje met ‘Dubbel’ staan. “Doe mij deze maar eentje”, zeg je tegen de ober. Je vindt het het biertje goed smaken, maar hebt nul idee waarom het nu dubbel bier heet. Dubbel zo veel smaak? Dubbel zo sterk? Dubbel zo donker? Goede vraag, dus wij zijn ermee aan de slag gegaan!

Dubbel bier, wat maakt dit biersoort ‘dubbel’? | Tien voor bier #3

First things first, de naam ‘dubbel bier’ heeft iets te maken met de smaak en de kleur van het bier. Over het algemeen zijn dubbelbieren donker, zoeter en moutiger dan pils. Vroeger werd er met kruizen op vaten aangegeven hoe zwaar een bepaald bier was. Een licht alcoholisch bier werd aangegeven met één kruis. Dit bier wordt gebrouwen met weinig mout, terwijl bier met meer mout werd aangegeven met twee kruizen. Wanneer er meer mout wordt gebruikt zorgt dit ervoor dat er meer vergistbare suikers in het bier zitten én dus een hoger alcohol percentage behaald kan worden. Zo begreep iedereen wat ze door hun keel goten. Dubbel zo veel plezier, dubbel zo veel kater.

Wat je niet wist over gist

Gist in bier zorgt ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Dubbel bier is een bovengistend bier. Dit gistingsproces vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Het gist blijft – zoals de naam al doet vermoeden – boven op het brouwsel drijven. Hierdoor is er meer mogelijkheid om te variëren met smaken en toevoegingen. Het proces van bovengisting verloopt vrij ongecontroleerd. Vanwege de hoge temperatuur is de kans op ongewenste bacteriën namelijk vrij groot. Hierdoor varieert het eindresultaat vaak en wordt het bier vaak in minder grote partijen op de markt gebracht, omdat het moeilijk is om precies dezelfde smaken te reproduceren.

Middel- tot donkerbruin

Zoals eerder genoemd wordt dubbel bier gebrouwen met extra mout, een graansoort die eerst is ontkiemd en daarna gedroogd.  Door die ontkieming wordt het zetmeel uit de graankorrels omgezet in vergistbare suikers. De temperatuur waarop je mout wordt gedroogd bepaalt de kleur van je mout, en de soorten mout zorgt voor de kleur van het bier.

dubbel bier, Dubbel bier, wat maakt dit biersoort ‘dubbel’? | Tien voor bier #3

Deze bieren zijn zeker het proberen waard

Westmalle Dubbel

De monniken van Westmalle zijn zeker niet bang. Sinds 1856 brouwen zij al een donker trappistenbier naast hun bestaande maaltijdbier. In 1926 hebben zij het recept aangepast. Hierdoor wordt het bier tegenwoordig zwaarder gebrouwen door de ingrediënten te verdubbelen. De naam dubbel bier doen de monniken dan ook eer aan. Al met al hebben zij een donker, roodbruine trappistenbier gecreëerd. Het bier bevat vanwege de hergisting op fles een rijke smaak en 7% alcohol. Smaken van karamel, mout en fruitige esters die je laten denken aan rijpe banaan. De crèmekleurige dikke schuimkraag kenmerkt Westmalle Dubbel gecombineerd met een lange, droge afdronk.

Leffe Bruin

In het hart van de Leffe vallei in de Belgische stad Dinant staat een abdij. Beter bekend als de Leffe abdij. Op een ochtend in 1240 verzamelden de monniken zich in het klooster om een overleg te houden. De belangrijkste vraag hierbij was: “hoe vermijdt men epidemieën die door vervuild water verspreid worden?” Het overleg duurde uren tot de monniken het idee bedachten om het water te steriliseren door bier te brouwen. Zo gezegd, zo gedaan. De monniken gingen aan de slag en al snel konden de inwoners van Dinant genieten van een diepbruin biertje: Leffe Bruin. Het dubbel bier heeft een zachte, diepbruine kleur met 6.5% alcohol. Het heeft een perfecte balans tussen een licht bittere smaak en een tikkeltje karamel. Perfect voor een avondje met vrienden.

https://www.instagram.com/p/BYgaIRkgn8m/?utm_source=ig_web_copy_link

Daar mag dubbel op geproost worden, fijn weekend!

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…