De herfst heeft in Nederland zijn intrede gedaan en de natuur kleurt mee. De posts van rode paddenstoelen met witte stippen vliegen voorbij op de Gram en de eerste vetbolletjes hangen al buiten. Voor ons mannen is het dan ook tijd om de warmte binnen op te gaan zoeken en te genieten van een knapperend haardvuur. Maar daarbij hoort natuurlijk wel een lekkernij die hoort bij deze tijd van het jaar. Een goed gemaakte najaarscocktail biedt dan uitkomst. Of je nou een koude of warme cocktails wilt, het is allemaal mogelijk in het najaar.
Cocktails voor het najaar
Nu de kou zijn intrede maakt in ons kikkerlandje hebben we ook zin in zwaardere smaken. Sommige smaken of geuren doen ons dan ook echt denken aan het najaar. Zo is de smaak van speculaas en de geur van rook typerend voor het najaar. Denk aan bijvoorbeeld aan het ruime assortiment herfstbokjes met kruidige tonen van rook, koffie en cacao. Ook in cocktails komen deze smaken dit najaar goed terug. In het najaar heb je zowel warme als koude cocktails. Weet je nou nog niet wat je favoriet is? Er staat er vast eentje tussen!
Johnnie & Ginger
Hoe lang je de zomer ook wil laten duren. Je zult er nu toch echt aan moeten geloven. Dat vraagt om cocktails met wat meer pit. Laat Johnnie Walker Black Label hier nou het perfecte ingrediënt voor zijn. Deze whisky wordt gemaakt van uitsluitend Schotse whisky die minimaal twaalf jaar heeft gerijpt. Hierdoor heeft Johnnie Walker Black Label een diep, zacht en complex karakter met een zoete en rokerige smaak. De Johnnie & Ginger is de perfecte najaarscocktail voor de whisky liefhebber! How it’s made?
Ingrediënten
- 50 ml Johnnie Walker Black Label
- 150 ml Ginger ale
- 2 partjes Sinaasappel
- IJsblokjes
Recept
- Vul een longdrinkglas met ijsblokjes.
- Schenk de Johnnie Walker Black Label in het glas.
- Pers het sap van één partje sinaasappel in het glas en gooi het partje in het glas.
- Top af met de Ginger ale en garneer met het tweede partje sinaasappel.
- Cheers!
Hot Toddy
In het najaar heeft ons lichaam het wat zwaarder dan in de zomer. Ons afweersysteem krijgt het dan ook zwaar te verduren en soms slipt er een griepje of verkoudheid door de barrière. De Britten weten wel hoe ze dit moeten aanpakken. Zij drinken Hot Toddy’s bij het leven en het blijkt goed te helpen! Zo maak je hem!
Ingrediënten
- 140 ml thee (bij voorkeur gember)
- 60 ml whisk(e)y, bourbon of drambuie
- 15 ml citroensap
- Theelepel honing
- Snufje kaneel
- Citroen
Recept
- Zet thee en laat hem goed trekken.
- Doe de thee in een glas en voeg alles hieraan toe behalve de citroen.
- Snijd de citroen in schijfjes en gebruik deze als garnering.
- Drink hem zo heet mogelijk op!
- Beterschap!
Manhattan
Je kunt vast al raden waar deze cocktail vandaan komt. In Manhattan New York weten ze wel hoe je de winter door moet komen. Deze cocktail met rye whiskey, vermout en Aungostura bitters is een echte winterse cocktail. Zo wordt hij gemaakt.
Ingrediënten
- 60 ml Rye whiskey
- 30 ml Martini Rosso
- Drie scheutjes Angostura bitters
Recept
- Vul een shaker met ijsblokken.
- Voeg de whiskey, Martini en Angostura bitters toe aan de shaker.
- Roer het geheel door gedurende 20 seconden door en giet het door een zeef in een martini glas.
- Enjoy!
Dark ’n Stormy
De Drank n Stormy is het broertje van de zomerse Moscow Mule. Deze cocktail is alsof er een engeltje over je tong piest. De cocktail maak je met een bruine rum, zoals Bacardi Oakheart en ginger ale. Hoe je hem precies maakt leer je hier!
Ingrediënten
- 45 ml Bacardi Oakheart Spiced Rum
- 1/2 limoen
- 120 ml Ginger ale
- 1 scheutje Angustura bitters
- IJsblokjes
Recept
- Vul een glas met ijsblokjes.
- Schenk de Bacardi Oakheart Spiced Rum in en pers de halve limoen uit in het glas.
- Top af met Ginger ale en roer kort door.
- Garneer met een schijfje limoen en druppel wat Angostura bitters erover
- Geniet ervan!
The Oldest Fashioned
Never change a winning team zeggen ze wel eens. Maar deze is wel heel erg goed! The Oldest Fashioned maak je met Patrón Extra Añejo. Deze tequila is extra lang gerijpt en dat geeft hem een speciale smaak. Zo maak je The Oldest Fashioned.
Ingrediënten
- 60 ml Patrón Extra Añejo
- 7,5 ml Vanille siroop
- 2 druppels chocolade bitter
- Grapefruit schil
- Sinaasappel schil (voor garnering)
Recept
- Doe alle ingrediënten in een mixer en roer dit door met ijs om het te laten koelen.
- Zeef dit over grote ijsblokken in een glas met dikke bodem.
- Garneer het geheel met de sinaasappelschil
- Tast toe!
Irish coffee
Je zou kunnen twijfelen of de Irish coffee wel een cocktail is. Maar volgens ons wel. Hij bestaat namelijk uit drie ingrediënten of meer en twee daarvan zijn drinkbaar. Plus hij bevat alcohol. Dit is een van de cocktails die jij wilt drinken in het najaar.
De Irish coffee is ontstaan op Shannon Airport in 1942. Hier werden vermoeide reizigers voorzien van een koffie waaraan whisky was toegevoegd. Een van de passagiers vroeg of het een Brazilian coffee was. De barman Joe Sheridan antwoordde: “No, my friend, this is Irish coffee.” De Irish coffee is geboren. En zo maak je hem!
Ingrediënten
- Een kopje espresso
- 50ml Ierse whisky
- Slagroom
- 2 eetlepels rietsuiker
- Nootmuskaat
Recept
- Zet een espresso en voeg daar de suiker aan toe.
- Doe de whisky in een voorverwarmd glas – je kunt het glas voorverwarmen door er even kokend water in te laten staan – en voeg hieraan de espresso met suiker toe.
- Doe er een goede toef slaagroom op en schaaf er wat verse Nootmuskaat overheen.
- Geniet ervan!
Glühwein
Je kunt natuurlijk een fles kant en klare glühwein halen in de supermarkt. Maar zelf maken is veel lekkerder. Al sinds de Romeinse tijd is het gebruikelijk alcoholische dranken te kruiden, niet voor de smaak, maar om het langer te kunnen bewaren. Zo is ook glühwein ook ontstaan. Zelf deze echte winterse klassieker maken is erg makkelijk! Wie geht’s?
Ingrediënten
- 1 liter rode wijn
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 20 kruidnagels
- 2 eetlepels suiker
- 1 kaneelstokje
Recept
- Was de sinaasappel en citroen en droog deze goed af.
- Snijd ze beiden doormidden en prik in iedere helft sinaasappel tien kruidnagels.
- Doe het fruit in een pan met dikke bodem en voeg daar de wijn, suiker en kaneelstokje aan toe.
- Verwarm met een deksel op de pan het geheel. Zorg dat de wijn niet boven de 70 graden komt. Anders gaat de alcohol verdampen.
- Laat het geheel een half uurtje doorwarmen.
- Giet de glühwein door een zeef om alle vaste delen eruit te halen.
- Garneer met een schijfje sinaasappel en een stokje kaneel!
- Zum Wohl!