Guide: samenwonen voor gevorderden

Wanneer je een bepaalde leeftijd aan gaat tikken, je relatie al enige tijd enorm lekker gaat en het gewoon ‘vanzelfsprekend’ lijkt, is er een grote kans dat het op je pad komt. De grote ‘S’. Waarschijnlijk zitten jullie nonchalant op de bank wanneer het idee van samenwonen er ineens is. Een flinke stap voor iedere relatie, vooral wanneer je nog nooit samengewoond hebt.

Wanneer jij en je vriendin besluiten om jullie spullen pakken en te gaan hokken, ga je gegarandeerd tegen bepaalde dingen aanlopen. Van strijd over de wastafel tot irritante gewoontes: wij hebben de realiteiten die komen kijken bij samenwonen voor je op een rijtje gezet.

Een guide voor samenwonen: de awkward realiteit

1. Sharing is caring

Samen spelen, samen delen. Wanneer je samen gaat wonen is het namelijk een kwestie van delen, delen en nog meer delen. Er is bijna geen ‘van jou’ en ‘van haar’ meer: jullie delen een woning, slaapkamer, bed, toilet, televisie en keuken. Als man moet je soms genoegen nemen met unieke, kunstzinnige accessoires waar je vroeger van moest kotsen.

Dat vergt een beetje aanpassingsvermogen. Af en toe een romantische komedie tussen Studio Sport door bijvoorbeeld. Waarschijnlijk niet iets waar je aan gewend bent, maar wel iets waar je jezelf bij neer moet leggen. Het is overigens erg belangrijk om te blijven communiceren. In het proces van het ‘wennen’ moeten jullie elkaar ook een stuk beter leren kennen namelijk.

Interieur
Foto: Robin van Geenen

2. Verschillen

Kleine kans dat jullie altijd op één lijn gaan zitten: waarschijnlijk komen er nog al eens wat botsingen. Jij bent niet altijd vrolijk, zij is niet altijd geduldig en jullie hebben niet altijd even veel tijd voor elkaar. Vooral op het einde van de ‘cupcake phase’ zul je waarschijnlijk merken dat deze verschillen nog al eens tot een ruzietje kunnen leiden. Hier kan ook een ruzietje over geld op z’n tijd bij horen. Ga echter niet de confrontaties uit de weg, maar spreek ze uit. 10 irritaties kunnen zich namelijk opbouwen tot een enorme ruzie wanneer ze niet tijdig opgelost worden. Ruzie is prima. Goedmaken is nog beter.

3. Alleen -tijd

Het is misschien iets dat we al snel voor lief nemen: alleen-tijd. Want als je op jezelf woont, ben je ongemerkt toch behoorlijk vaak alleen, zelfs als je vriendin zo ongeveer elke nacht komt logeren. Wanneer je echter samen gaat wonen, verdwijnt deze ‘vanzelfsprekende’ alleen-tijd. Je bent in principe altijd, als je thuis bent, samen.

Daar zitten zo z’n voordelen aan, maar ook zeker nadelen. Want soms kan het fijn zijn om even alleen te zijn. Gun elkaar dus ook nog die tijd! Plan bijvoorbeeld een avond in dat jullie beide wat voor jezelf gaan doen. Dan vermijd je dat je in de gevreesde sleur komt of jezelf aan elkaar gaat irriteren.

lichaamsbehoeften
Foto: Mad Rabbit Tattoo

4. Vanzelfsprekendheid

Wanneer de date night die voorheen 3 keer per week plaatsvond ineens een dagelijkse bezigheid wordt, wordt de boel ook wat vanzelfsprekender. Hier loop je wederom sleur-risico: je hoeft namelijk geen moeite meer te doen om elkaar te zien. Grote kans dat jullie voornaamste activiteit dus bankhangen wordt. Vergeet daarom vooral niet om nog steeds moeite in elkaar te steken en juist zo nu en dan voor een ‘officiële’ date night te kiezen. Bijvoorbeeld een dubbeldate met vrienden, of lekker samen koken. Maar ook met z’n tweeën erop uit doet het altijd goed.

5. Badkamertaferelen

Wellicht een van de meest gevreesde dingen aan samenwonen, zijn de badkamertaferelen. Van het delen tot een wasbak met geklaag over je baardharen, tot de eindeloze discussie van bril omhoog of omlaag. Maar ook de conclusie dat vrouwen ook niet altijd even aantrekkelijk zijn als ze ‘hun ding’ doen in de badkamer.

Grote kans dat je erin een langere relatie al tegenaan bent gelopen, of misschien hebben jullie het altijd vermeden. Als je echter samen gaat wonen loop je sowieso tegen elkaars badkamertaferelen aan. De oplossing? Take it like a champ. Houd rekening met elkaar. Daarnaast hoeft die deur niet altijd wagenwijd open te staan, er zit niet voor niks een slot op. Niks mis met ’n beetje privacy op z’n tijd.

6. Irritante gewoontes

Iedereen heeft ze, irritante gewoontes. Ze komen alleen vaak pas naar boven wanneer je echt met iemand samenwoont. Nagels bijten, smakken, een control freak zijn of juist je afwas laten slingeren door het huis heen. Iedereen heeft zo z’n ding. Ook jouw vriendin. Misschien ken je de hare al, misschien niet. Maar je gaat er gegarandeerd kennis mee maken. Accepteer ze, want zij accepteert die van jou waarschijnlijk ook gewoon.

samenwonen, Guide: samenwonen voor gevorderden

LEES OOK
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Zo overkom jij je angst om te presenteren
Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk. 5 tips…
Op nomadenavontuur in Kenia
Op nomadenavontuur in Kenia
‘De stam loopt met speren om je te beschermen tegen de wilde dieren die we onderweg tegenkomen.’ Heerlijk voor de adrenalinejunkie, knikkende knieën voor de normale mens.…