Je gaat weer eens stappen in de kroeg waar je vroeger vaste gast was. Daar kom je een oude schoolvriend tegen die bekend stond om zijn hoge cijfers. Hij werd door alle leraren de hemel in geprezen en hij zou het ver gaan schoppen. Wat blijkt: deze studiebol heeft het totaal niet ver geschopt en zit nog steeds flink te worstelen met zijn carrière. Niemand had dat van te voren kunnen bedenken.
Tegenwoordig wordt er al steeds meer onderscheid gemaakt tussen praktisch opgeleid en theoretisch opgeleid. De mate van intelligentie is daarom zeker niet meer de belangrijkste factor om succesvol te worden. Psycholoog Angela Duckworth is van mening dat ‘grit’ een veel belangrijkere succesfactor op de lange termijn is.
Deze factor is belangrijk om succesvol te worden
Duckworth heeft jarenlang mensen bestudeerd en geprobeerd te begrijpen wat de reden is voor hun successen. Dit waren geen IQ-scores of toelatingstesten van hogescholen en universiteiten. Zij ontdekte dat de succesfactor een combinatie is van doorzettingsvermogen en passie. In één woord: grit.
De psycholoog beschrijft doorzettingsvermogen als het vermogen om vol te houden. Ondanks alle moeilijkheden, obstakels en mislukkingen blijf je een bepaald doel nastreven. Passie betekent volgens Duckworth ergens gepassioneerd over te zijn. De weg naar het succes toe is daarbij net zo belangrijk als het eindresultaat. Zelfs als sommige onderdelen je doen vervelen, frustraties opwekken of pijnlijk waren blijf je jouw passie achtervolgen. Die passie is ondanks al deze moeilijkheden blijvend.
Grit-factor
Uit haar onderzoek kwam verder naar voren dat het verschil tussen succesvolle en onsuccesvolle personen niet wordt veroorzaakt door natuurlijk talent. De inspanning van de personen is veel belangrijker dan hun IQ score. Duckworth zegt dat de inspanning gecombineerd met talent jouw behendigheid bepaald. Je vaardigheid in combinatie met inspanning zorgt vervolgens voor de prestatie die je aflevert.
Hieruit blijkt dat inspanning twee keer meetelt voor je uiteindelijke succes. IQ-scores of toelatingstesten van hogescholen en universiteiten zijn dan ook geen goede indicator om iemands toekomstige succes te bepalen. Die scores missen namelijk een enorm belangrijk aspect: het inspanningsniveau van de persoon. Of zoals Duckworth het noemt: de grit-factor, een combinatie van doorzettingsvermogen en passie.
Kortom, het is niet erg als je niet de slimste persoon in de kamer bent. De moeite die je besteedt aan je doelen (lees: doorzettingsvermogen) en je inzet gedurende je hele carrière (lees: passie) zijn veel belangrijker dan het resultaat van een IQ-test. Everything will be alright.