Een essentieel verzorgingsproduct voor iedere man is een goede deodorant. Of je nou iemand bent die ’s ochtends de tijd neemt om zijn look te perfectioneren, of meer een guy bent die z’n kleren aantrekt en klaar is om te gaan; deo mag nóóit ontbreken. Want niemand wordt blij van stinkende oksels en zichtbare zweetplekken.
Doe jij dit iedere ochtend braaf maar krijg je die vieze lucht maar niet onder controle? Grote kans dat je je deo niet op de juiste manier gebruikt. Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je hier voortaan nooit meer last van hebt.
Anti-transpirant vs. anti-perspirant
Voor we onze levensreddende tips met je delen, eerst een klein lesje over hoe deodorant werkt. Over het algemeen kan je deodoranten onderverdelen in twee categorieën; anti-transpirant en anti-perspirant. Hoewel je zou denken dat een goede deo zweten tegengaat, is dat niet altijd het geval. Veel deodoranten pakken het zweten namelijk helemaal niet aan en zijn daarom puur een vieze luchtjes killer. Deze deo’s vallen in de categorie anti-transpirant. De alcohol die in deze deodoranten zit zorgt ervoor dat (een deel van) de stankbacteriën wordt gedood. Dit in combinatie met de vaak sterke geur die is toegevoegd, zorgt ervoor dat je zweetlucht wordt verdoezeld. Je dénkt dus dat je minder zweet, maar dat is niet het geval.
Een anti-perspirant vermindert je zweetproductie wél. Deze soort deo bevat aluminiumzouten, die ervoor zorgen dat je zweetklieren vernauwen. Vaak worden deze deodoranten bestempeld als slecht. Zo zouden ze kanker veroorzaken en de oorzaak zijn van ontstoken zweetklieren. Fout! Aluminiumzouten kunnen je lichaam niet binnendringen en blijven daarom op de huid liggen. Met een anti-perspirant kan je dus gewoon veilig die klotsende oksels tegengaan.
Deo routine
De ultieme zweet en vieze luchtjes killer is een combinatie van een anti-transpirant en een anti-perspirant. Het vergt iets meer voorbereidingswerk, maar trust us, het is het waard!
Stap 1
Vaak zeggen mensen dat een anti-perspirant niet doet wat het belooft, maar dit komt omdat ze het niet op de juiste manier gebruiken. De key is om het niet ’s ochtends op te doen, maar de avond ervoor. ’s Ochtends zweet je namelijk meer dan ’s nachts, waardoor je deodorant er eigenlijk al af is voor het zijn werk kan doen. Door het ’s avonds voor het slapengaan onder je oksels te doen, geef je de aluminiumzouten de tijd om op je huid te gaan zitten. Tegen de tijd dat je wakker wordt is het volledig opgenomen en kan je alle restanten er makkelijk afwassen onder de douche. Zo houd je je kleding ook meteen schoon, want een nadeel van anti-perspiranten is dat ze witte strepen achterlaten. Met deze trick ben je dus meteen van dat probleem af.
Stap 2
Eigenlijk is een anti-transpirant deodorant niet meer nodig na het gebruiken van een anti-perspirant. Toch raden wij aan om er wel eentje op te doen voor je ’s ochtends de deur uitgaat. Zo houd je je oksels super clean en ruiken ze ook nog eens lekker. Mochten er dan toch nog wat zweetdruppels tevoorschijn komen, dan worden die direct verbloemd door je anti-transpirant. Parfummetje op voor de finishing touch en je bent klaar voor de dag!
En nog een laatste tip; switch af en toe van deo. Net als bij andere verzorgingsproducten raakt je lichaam op den duur gewend aan je deodorant. Door eens in de paar maanden te kiezen voor een ander merk, voorkom je dat je deo minder goed gaat werken!