De kunst van tafelvoetbal | Manify Interests #21

CREDITS: Gauger

Je vindt hem op veel kantoren, kantines en kroegen: de tafelvoetbal. Bij veel van ons laat deze vierpotige kameraad ons hart een stuk sneller kloppen. De spanningen lopen goed op tijdens een potje tafelvoetbal. Of je het nu met je collega’s, teamgenoten of vrienden speelt. Ieder tafelvoetbalspel heeft zo z’n eigen regels, meestal worden deze ter plekke bepaald door de deelnemers aan de battle. Toch zit er meer achter dit rechthoekige tafeltje dan je misschien denkt. Wij gaan je iets vertellen over de geschiedenis, de officiële regels en een aantal trucjes waarmee jij je vrienden fa-lie-kant inmaakt.

De kunst van tafelvoetbal

De geschiedenis

De tafelvoetbalkast is al weer eventjes in the game. Het is onduidelijk wie ‘m nu precies bedacht heeft, aangezien meerdere mensen claimen dat zij het zelf zijn. Een theorie is dat de Franse Lucien Rosengart, uitvinder van de minicar, voorwielaandrijving en de veiligheidsgordel, de uitvinder van de eerste tafelvoetbalkast is. De Fransman leefde van 1880 tot 1976.

Deze beste Fransman is overigens niet de eerste die er patent op aangevraagd heeft, dat is namelijk Harold Thomson in 1921. De tafelvoetbalsport verspreidde zich pas echt na de Tweede Wereldoorlog: zo gaat er een gerucht dat het oorlogsveteranen zou helpen met revalideren, doordat het de oog-handcoördinatie zou verbeteren. De International Table Soccer Federation werd echter pas opgericht in 2002. Deze organisatie handhaaft de regels en er zijn maar liefst 49 landen lid van.

tafelvoetbal, De kunst van tafelvoetbal | Manify Interests #21
Foto: Pascal Swier

De ontwikkelingen op het gebied van tafelvoetbal hebben lange tijd stilgestaan, maar momenteel zitten er wel degelijk nieuwe dingen aan te komen. Zo zouden ze bezig zijn met de ontwikkeling van een tafelvoetbalspel dat je in je eentje kunt spelen doordat er een robot in zit.

De tafelvoetbal regels

Ze zijn een grote oorzaak van discussies, de regels van tafelvoetbal. Want wanneer is een goal nu wel geldig en wanneer niet? En wat moet je doen wanneer er regels overtreden worden? Er zijn verschillende formats waarin het spel gespeeld kan worden. Zo heb je de singles, één speler tegen één speler. Maar ook doubles, dat houdt in twee tegen twee. En tot slot heb je teamverband waarbij er vier tot zes spelers in één team spelen, maar elkaar afwisselen. Goed voor de teamspirit. Wij hebben de officiële regels voor je op een rijtje gezet!

  • Niet ‘spinnen’: Spinnen is het volop draaien aan de handvatten. Om te voorkomen dat iedereen als een ongeleid projectiel aan die dingen loopt te trekken. Een ‘spin’ telt wanneer de spelers meer dan 360 graden ronddraaien voor- of nadat ze de bal geraakt hebben. De straf is een vrije trap voor de 5-stang van de tegenstander.
  • Beginnen: Om te besluiten wie mag beginnen en wie aan welke kant moet komen te staan, wordt kop of munt gespeeld. De winnaar kiest wat hij wil.
  • Serveren: Bij het serveren van de bal moet je eerst vragen of je tegenstander er klaar voor is. Bij een ‘ja’ mag je pas gooien. De bal moet na de inworp twee spelers aanraken, waarna je één seconde moet wachten voor je hem passt of schiet.
  • Bal van de tafel: De bal is ‘uit’ wanneer hij van het speelveld af is. Je begint in dit geval opnieuw door de bal te laten serveren door degene die hem niet van de tafel geschoten heeft.
  • Dode bal: Eentje die je gegarandeerd wel eens overkomen is: de bal komt stil te liggen en niemand kan erbij. Als de bal onbereikbaar is tussen de 5-stangen, mag het team dat de laatste goal tegen heeft gekregen hem vanuit het middelveld aftrappen. Als de bal echter achter het middelveld vast komt te zitten mag de dichtstbijzijnde verdediger hem uitserveren.
tafelvoetbal
Foto: David Whittaker
  • De klinker: Wanneer de bal zo hard in de goal geschoten wordt dat hij er per direct weer uitschiet, dan heb je te maken met een ‘klinker’. De klinker telt voor twee punten.
  • Time out: Ieder team mag per spel 2 time outs aanvragen. De time out mag alleen geroepen worden door het team dat de bal in zijn bezit heeft. Daarnaast mag het alleen wanneer de bal niet in beweging is.
  • Scoren: Je mag met iedere voetballer in het veld scoren.
  • Tijdslimieten: Je mag de bal niet langer dan 10 seconden vasthouden bij de middelste stangen, en niet meer dan 15 seconden bij andere stangen. De goal en verdediging tellen hierbij als één stang.
  • Fair play: Je mag niet met de tafel of stangen van de tegenstander klooien. Doe je dat wel, dan wederom een vrije trap van de 5-stang van de tegenstander.
  • Handjes thuis: Het is ten strengste verboden om met je hand in het speelveld te gaan zonder toestemming van de tegenstander. Als je eigen team de bal had, krijgt het andere team een vrije trap. Had het andere team de bal? Dan krijgen ze een gratis punt erbij als goedmakertje.
  • Passen: Als de bal niet beweegt mag je hem niet vanaf het middelveld naar voren of van de verdediging naar het middelveld passen zonder dat je eerst een tweede speler aanraakt.

Tafelvoetbaltrucs

Hij staat misschien niet in de officiële regels, maar dat maakt hem niet minder officieel. Er zijn namelijk maar weinig mensen die ‘m niet toepassen: 10-0 is kruipen. Niet zeiken, maar onder die tafel door. Accepteer de vernedering en ga ermee om als ’n vent. Voorkomen dat je moet kruipen? Dat betekent oefenen. Want zoals met alles in het leven, baart voldoende tafelvoetbal oefening kunst. Zo zijn er verschillende technieken en trucjes om nét even dat goaltje te maken dat er voor zorgt dat je niet hoeft te kruipen. En uiteindelijk zelfs misschien die goal die ervoor zorgt dat je tegenstander moet kruipen. In de video hieronder bekijk je een aantal van die trucs. Goed oefenen dus, dan kan jij de volgende derde helft je momentje als tafelvoetbalster pakken.

https://www.youtube.com/watch?v=swVW9Mfyj_E

 

 

 

 

 

 

 

LEES OOK
MANIFY Christmas Gift Guide
MANIFY Christmas Gift Guide
X-mas. Een mooie tijd, máár: de voorbereidingen kunnen nog weleens een dingetje zijn. Kerstdinerstress, outfits samenstellen én een gift verzinnen. Over dat laatste zijn hele films geschreven (check…
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Home-upgrades waar je u tegen zegt
Stilstaand water gaat stinken. Als je lang in jouw appartement, huis of penthouse bivakkeert, ben je soms toe aan vernieuwing. Verhuizen kan dan een oplossing zijn, maar…
Weekend Desires #365
Weekend Desires #365

Eén van de laatste vakantieweekenden staat voor de deur. Begin ‘m zoals je gewend bent: met de allermooiste dames van The Gram.