De Whiskey Sour is één van de oudste cocktails die er is. Het recept voor de Sour Cocktail ontstond in de 18e eeuw en wordt nog steeds veel gedronken. En dat snappen wij wel. Het drankje is een handomdraai te maken, geschikt voor iedere gelegenheid en heel erg lekker. Er bestaan veel varianten op dit verfrissende drankje, daarom hebben wij de vijf beste recepten voor jou op een rijtje gezet. Cheers!
5x de perfecte Whiskey Sour
De basis van een Whiskey Sour is twee delen alcohol (whiskey of course), één deel zoet en één deel zuur. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van suikerwater (zoet) en citroensap (zuur). Deze drie ingrediënten gooi je bij elkaar met wat ijsblokjes, even shaken en voilà: je Whiskey Sour is klaar om geserveerd te worden. Hoewel deze basis al ontzettend lekker is, kan je voor een twist nog andere ingrediënten toevoegen aan deze easy cocktail. Hieronder vijf varianten op het klassieke recept.
Alle ingrediënten in onderstaande recepten zijn voor één cocktail. Wil je er meer maken – natúúrlijk, want op één been kan je niet lopen – dan vermenigvuldig je de ingrediënten gewoon.
#1 Marmalade Whiskey Sour
Ingrediënten
– 5 eetlepels bourbon
– 2 eetlepels citroensap
– 3 theelepels suikerwater
– 1 theelepel marmelade
– een snufje Orange Bitter (aroma van o.a. sinaasappelschil)
– een schijfje sinaasappel
– ijs
Vul je cocktailshaker met ijs en voeg daar alle ingrediënten aan toe, behalve het schijfje sinaasappel. Schud minstens 30 seconden zodat je zeker weet dat de marmelade goed is opgelost. Garneer je cocktail met het schijfje sinaasappel. Zo simpel is het!
#2 Cinnamon Maple Whiskey Sour
Ingrediënten
– 3 eetlepels bourbon
– 2 eetlepels citroensap
– 3 theelepels maple syrup
– een flinke snuf kaneel
– ijs
Vul je cocktailshaker voor tweederde met ijs en voeg daar alle ingrediënten aan toe. Even schudden en je cocktail is klaar. Dit makkelijke recept is perfect voor een koude avond bij de open haard.
#3 Ginger-tea Whiskey Sour
Ingrediënten
– bourbon
– stuk verse gember
– zwarte thee (zakjes)
– suiker
– citroensap
– rozemarijn (optioneel)
– ijs
Dit recept vergt iets meer skills en voorbereiding, maar dat is het zeker waard! Kijk allereerst in je kast of je nog een fles bourbon hebt openstaan die opgeofferd mag worden. Want voor deze cocktail moet je de bourbon vullen met gember en een dagje laten staan zodat de smaak erin trekt. Gevonden? Rasp dan de gember tot je ongeveer een kwart van een kopje gevuld hebt en stop dit in de fles.
Van de zwarte thee en suiker maak je een siroop. Kook ongeveer 250 ml. water en voeg daar een aantal theezakjes aan toe. Laat deze er minstens 10 minuten inzitten zodat je zeker weet dat de thee sterk is. Vervolgens voeg je hier één kopje suiker aan toe. Blijf roeren tot alles is opgelost en voilà: zwarte thee siroop.
Na al deze voorbereidingen is het tijd om de cocktail te maken. Gooi 4 eetlepels van de gember-bourbon, 3 theelepels zwarte thee siroop en 3 theelepels citroensap bij elkaar, even shaken en hij is klaar. Garneer eventueel met wat rozemarijn. Enjoy!
#4 The Scottisch Dream
Ingrediënten
– 3 eetlepels blended scotch
– 2 eetlepels grapefruit sap
– 1 eetlepel kaneelsiroop
– 1 eetlepel citroensap
– een flinke snuf Black Mission Fig bitters (aroma met een fruitige karamel smaak)
– ijs
Ook deze cocktail maak je in een handomdraai. Vul je shaker met ijs en bovenstaande ingrediënten. Schud goed, schenk het in een glas met verse ijsblokjes en je drankje is ready to serve.
#5 Alexis’ Bordeaux Whiskey Sour
Ingrediënten
– 4 eetlepels rye whiskey
– 2 eetlepels Lillet Rouge (aperitief met aroma’s van citrusvruchten en kruiden)
– 2 eetlepels citroensap
– 1 theelepel maple syrup
– 2 eetlepels mineraalwater
– 1 eiwit
– 3 Maraschino kersen
– ijs
Deze fruitige Whiskey Sour mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Stamp twee kersen fijn in de cocktailshaker en voeg daar het citroensap en de maple syrup aan toe. Meng dit goed en voeg vervolgens de rye, Lillet Rouge, het eiwit en ijs toe. Shake nu alles goed en schenk het in een glas. Voeg als laatste het mineraalwater toe en garneer met een Maraschino kers. Proost!