Champagne wordt al snel geassocieerd met nieuwjaar óf met rijke mannen in witte polo’s op een jacht. Het is heerlijk om af en toe een champagne open te poppen; het geeft voor even dat luxueuze gevoel. De Franse sprankeling op je tong is van zichzelf een luxegoed. Maar door de fameuze coronacrisis heeft de champagnebranche klappen gehad.
Om de prijs van champagne weer op te krikken hebben producenten besloten om de rest van het jaar minder druiven te plukken.
Prijs champagne gaat omhoog; dit jaar worden er minder druiven geplukt
Dit besluit is niet gemakkelijk tot stand gekomen. Dat is een ding wat zeker is. De grote jongens van de champagnebranche stonden oog in oog met de kleinere boeren. The big ass champagnehuizen wilden een grote krimp in de druiventeelt, terwijl de kleine jongens een kleine daling wilden zien. Vooral omdat de oogst dit jaar zó goed was. Jean-Marie Barillere, Interprofessionele Champagnewijncomité, daarover: “Het was een compromis dat wat pijn heeft veroorzaakt.”
Hoeveel is ‘minder druiven plukken’?
Uiteindelijk is de branche tot een compromis gekomen. Dit jaar wordt er 7.000 kilogram druiven per hectare geplukt. Ter vergelijking: vorig jaar werd er nog 10.000 kilogram per hectare geplukt. Relatief gezien een grote daling, dus we snappen de kleine Franse monsieurs wel.
COVID-19 heeft de wereld van champagne uiteindelijk goed geraakt. Wereldwijd is natuurlijk minder champagne geschonken omdat restaurants, bars, clubs en hotels gesloten waren. Het CIVC verwacht dat er uiteindelijk 100 miljoen flessen champagne niet verkocht zullen worden, waardoor er 1,7 miljard euro in rook opgaat.
Check ook: Alles wat je wil weten over champagne