Cars | M A N I F Y https://www.manify.nl/cars/ NR.1 Lifestyle magazine for men Fri, 15 Nov 2024 13:10:44 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://www.manify.nl/wp-content/uploads/2022/04/Beeldmerk_A_zwart-150x150.webp Cars | M A N I F Y https://www.manify.nl/cars/ 32 32 Uit de oude doos: Land Rover - Driving Technique 1974 https://www.manify.nl/land-rover/driving-technique-1974/ Wed, 06 Nov 2024 05:00:06 +0000 https://www.manify.nl/?p=91742 Dat we goed gaan op Land Rover Driving, weet je als lezer. En dat we goed gaan op de nieuwe Defenders, het liefst de ultragrote, hebben we ook deze week weer bewezen. Máár de Defenders uit de jaren '70.... Die waren something else. Zéker als je weet hoe je ze moet besturen. Land Rover -...

Het bericht Uit de oude doos: <strong>Land Rover - Driving Technique 1974</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Dat we goed gaan op Land Rover Driving, weet je als lezer. En dat we goed gaan op de nieuwe Defenders, het liefst de ultragrote, hebben we ook deze week weer bewezen.

Máár de Defenders uit de jaren '70.... Die waren something else. Zéker als je weet hoe je ze moet besturen.

Land Rover - Driving Technique 1974

Vooral dat laatste is belangrijk. Dat vond een échte Brit ook al in 1974. Er werd toen een instructievideo gemaakt over hoe je nu écht een Land Rover Series III bestuurt. En die is vandaag de dag nog steeds heerlijk om terug te kijken:

Het bericht Uit de oude doos: <strong>Land Rover - Driving Technique 1974</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Manify Redactie
Alfa Romeo Giulia QV: Mean Green Machine https://www.manify.nl/alfa-romeo/giulia-qv-rijtest/ Mon, 14 Oct 2024 09:53:49 +0000 https://www.manify.nl/?p=96946 De Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio is het absolute topmodel van Alfa Romeo, een auto waar petrolheads al bij het horen van de naam van gaan watertanden. Want over het algemeen vindt iedereen de 'normale' Giulia al een mooie auto als die de hoek om komt. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio - niet veranderen, gewoon verbeteren De...

Het bericht <strong>Alfa Romeo Giulia QV:</strong> Mean Green Machine verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
De Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio is het absolute topmodel van Alfa Romeo, een auto waar petrolheads al bij het horen van de naam van gaan watertanden. Want over het algemeen vindt iedereen de 'normale' Giulia al een mooie auto als die de hoek om komt.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio - niet veranderen, gewoon verbeteren

De QV komt echter net even met iets meer furore de hoek om. Wij mochten met deze 520 pk sterke raket op pad. Wat maakt deze Italiaanse furie zo speciaal? We hebben het allemaal voor je getest, en dat met een grote grijns op ons gezicht.

Alfa Romeo Gulia QV

Temperamentvolle Italiaan

De Giulia heeft net als vele andere bestaande modellen in 2024 een update gekregen, niet mega, maar wel merkbaar. Gevalletje iPhone 15 naar 16. Wat is er dan geüpdatet? De neus is net even wat anders, met een aangepaste bumper en nieuwe koplampen. Het infotainmentsysteem heeft een kleine stap vooruit genomen (hierover later meer) en het onderstel is iets strakker afgesteld. Daarnaast is de motor met 10 pk extra ook nog een klein beetje gekieteld.

De Giulia Quadrifoglio heeft een uitstraling die je doet denken aan een temperamentvolle Italiaan (doet het typische Italiaanse handgebaar), klaar om een paar man aan te spreken of een corrigerende tik uit te delen. De voorkant is laag en agressief, met een gestroomlijnde bumper en een grille die schreeuwt: 'Kom maar op!' Plus: de 2,9-liter V6-motor met 520 pk zorgt ervoor dat deze Giulia niet zomaar een showpony is, maar een ware krachtpatser. Daarmee schiet hij in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u, en dat voel je. Want vertrekken doet hij zeker, en laten we eerlijk zijn, dat moet ook wel met een Ferrari-motorblok. Jazeker, deze 2.9-liter V6 is eigenlijk een Ferrari V8 waarvan Alfa eigenhandig 2 cilinders heeft afgezaagd.

De grote verrassing zit 'm in hoe rauw en puur deze auto aanvoelt. Alfa heeft niet gekozen voor overdreven digitale snufjes, maar voor een rijervaring waar je kippenvel van krijgt. Het is strak, het klopt en het heeft emotie. Uiteraard moeten we voldoen aan alle milieueisen, maar zodra je de uitlaat boven de 3000 toeren laat komen of in de "D" van "Dynamica" zet, komt de emotie van deze temperamentvolle Italiaan echt tot uiting. Is hij dan modern en technisch helemaal van deze tijd? Nee, dat niet. Maar dat hoeft bij de Giulia ook niet, want zo is deze auto nu eenmaal. Typisch Italiaans, en we houden ervan.

Alfa Romeo Gulia QV

Niet gemaakt om rustig aan te doen

Een van de eerste dingen die je merkt als je instapt, is dat de Giulia Quadrifoglio niet gemaakt is om rustig aan te doen. Deze auto vraagt om snelheid, adrenaline en bochten. De V6 brult als een woeste leeuw wanneer je hem start en verandert in een rauwe tenor zodra je het gaspedaal intrapt. Het geluid alleen al zorgt ervoor dat je weet dat je in iets speciaals zit. Zo kwamen we 's avonds een keer thuis aanrijden en kwamen de buurman en een aantal vrienden naar buiten om te kijken wat er nu weer de straat in kwam rijden. Incognito blijven zit er namelijk niet meer bij.

De Giulia heeft een handvol rijmodi, maar eerlijk gezegd maakt dat niet uit; je wilt altijd in de sportiefste stand rijden. Allereerst omdat het nieuwe TFT-scherm dan van retrotellers naar een sportteller verandert, 'Race' groot in beeld komt te staan en traction control uit gaat. Het stuurgevoel is scherp, de vering hard en de rijbeleving ongeëvenaard. De Quadrifoglio sleept je mee in elke bocht en smeekt om nog wat extra gas bij het uitkomen. Dat maakt deze Alfa absoluut niet geschikt voor iedereen. Ben je gewend aan een comfortabele cruiser zoals de BMW M4, die we binnenkort aan jullie zullen presenteren? Dan moet je even schakelen, want de Quadrifoglio biedt geen 'gladgestreken' rit. Dit is een auto met karakter, eentje die je constant uitdaagt zonder waarschuwing.

Infotainment

Het infotainmentsysteem van de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio voelt misschien wat verouderd aan. Gelukkig is er nu wel Apple CarPlay, maar het kan zich absoluut nog niet meten met de systemen van BMW of Audi. Dat is precies een van de punten waar de Giulia nog wat stappen kan maken. Ook de achteruitrijcamera kan wel een update gebruiken – een scherpere weergave zou geen overbodige luxe zijn. Het lijkt nu namelijk op een 420p-camera die uit een Nokia komt. Het TFT-scherm waar voorheen de tellers stonden, is al een hele stap vooruit, maar ook hier missen we af en toe wat gebruiksvriendelijke features.

Nu denken we tegelijkertijd: 'Een achteruitrijcamera die niet helemaal meekomt, is dat echt zo’n probleem?' Nou, het is geen dealbreaker, maar voor een auto van 1,5 ton verwacht je toch dat alle technologie even soepel en modern aanvoelt. De Giulia QV is op zoveel vlakken een beest van een auto, maar op dit gebied mag hij nog wel wat moderner worden.

Simpel gezegd zou de elegantie van het uiterlijk ook naar binnen mogen doortrekken. Dat geldt overigens ook voor een deel van de afwerking binnenin de Giulia. De QV mag dan wel rauw zijn, maar we zouden op sommige punten graag een iets chiquere afwerking zien. Waar we wél helemaal wild van worden, in positieve zin, zijn de Sparco-kuipstoelen met carbonafwerking aan de achterzijde. Wat een meesterwerken zijn dat zeg. In de volksmond ook wel car porn genoemd. Wild en bruut met perfect comfort en de ideale pasvorm. De gigantische schakelflippers zijn ook geweldig. Het is altijd een discussie: moeten ze meedraaien of gefixeerd zijn? Groot of klein? Alfa lapt alle regels aan zijn laars en heeft deze 'kano’s’ erlangs geschroefd. En als je het ons vraagt? Topkeuze.

Een (positieve) schreeuw om aand

Laten we het even over die knalgroene kleur hebben, want: zwart, wit of grijs is (soms) gewoon saai. Alfa Romeo heeft deze Giulia in een opvallend groen gestoken dat bijna schreeuwt om aandacht. De Giulia QV zie je namelijk maar in een paar kleuren, en twee daarvan zijn felrood en deze Verde Montreal-kleur. En het werkt. Overal waar je rijdt, trekken mensen een gezicht waaruit blijkt dat ze het een gave kleur vinden. De zwarte wielen en de subtiele carbondetails geven hem een extra sportieve look, waardoor zelfs mensen die geen autokenners zijn, zich afvragen of dit wel een normale Alfa is. Bij het zien van de immense diffuser en de eveneens bijzondere uitlaat in vuurpeloton-opstelling is het namelijk al snel duidelijk. De kleur heeft ook twee kanten, eigenlijk net als de Giulia QV zelf: in de normale modus chique en elegant, maar in de zon flitsend en bruut.

Oldskool-karakter

Hoewel de technologie misschien niet zo geavanceerd is als bij sommige andere sportwagens, zoals we eerder aangaven, is de Giulia een auto met enorm veel karakter. En dat is precies wat de charme van deze Alfa Romeo uitmaakt. Geen digitale computer waar je alles kunt instellen, maar rauw. Opletten met de rechtervoet, anders gaat-ie dwars. Heel dwars, en zijn de banden zo op. Geen nep-geluid via de speakers, maar gewoon pure V6-tunes boven de 3000 toeren. Het is een ervaring die je doet vergeten dat er geen hippe gadgets in de auto hoeven te zitten, maar een auto die gemaakt is om in te rijden.

Alfa Romeo Gulia QV

Verdict: karakter boven perfectie

Laat dat nou ook precies het doel van deze Quadrifoglio zijn. Deze auto draait niet om perfectie, maar om karakter, emotie en puur rijplezier. Hij heeft een rauwe kant, vraagt om aandacht en laat je hart sneller kloppen. Als je op zoek bent naar een sportieve auto met een unieke persoonlijkheid, dan is de Giulia Quadrifoglio jouw Italiaanse droom op wielen. Dit is daarmee ook echt een auto voor de (Alfa-)liefhebber. Dus als je ’s ochtends naar je werk rijdt, vraag je jezelf niet af waarom je dit beest hebt gekozen: je glimlacht simpelweg elke keer als je het gas intrapt. Dat, dát is waar het om draait. Want laten we eerlijk zijn, voor het geld dat deze Giulia kost, hebben wij nog geen vergelijkbare kunnen vinden met dezelfde prestaties. Well done, Alfa. Ciao tutti!

Specs:
Aandrijflijn: 2,9 L Twin-Turbo V6
Vermogen: 520 pk
0-100 km/h: 3,9 seconden
Topsnelheid: 308km/h
Gewicht: 1635 kg
Vanafprijs: €145.400

Het bericht <strong>Alfa Romeo Giulia QV:</strong> Mean Green Machine verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Jereau van den Heuvel
Porsche-waardig als understatement https://www.manify.nl/porsche/porsche-taycan-turbo-s-2024/ Sat, 28 Sep 2024 05:00:02 +0000 https://www.manify.nl/?p=95304 De Porsche Taycan is inmiddels een gevestigde naam in de elektrische autoranglijst. Hij scoort met al zijn verschillende benamingen erg goed, en daarom zien we ze regelmatig voorbijschuiven. Porsche Taycan Turbo S 2024 Porsche besloot de Taycan in 2024 een facelift te geven, zoals alleen Porsche dat kan. Er werd langs de kliniek gereden en...

Het bericht Porsche-waardig als <strong>understatement</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
De Porsche Taycan is inmiddels een gevestigde naam in de elektrische autoranglijst. Hij scoort met al zijn verschillende benamingen erg goed, en daarom zien we ze regelmatig voorbijschuiven.

Porsche Taycan Turbo S 2024

Porsche besloot de Taycan in 2024 een facelift te geven, zoals alleen Porsche dat kan. Er werd langs de kliniek gereden en het een en ander werd strakgetrokken. Wij gingen op pad met de Porsche Taycan Turbo S.

Porsche Taycan Turbo S

Vlijmscherp en pijlsnel: the real deal

Waar een facelift bij mensen enkel de huid strak trekt, wordt in de auto-industrie zowel het uiterlijk als het innerlijk vaak aangepakt. De Taycan is daarop geen uitzondering. Zowel de buitenkant als de interne componenten hebben een opfrisbeurt gehad. Zo zijn de nieuwe koplampen direct zichtbaar, die wat gestroomlijnder in de neus zitten. Dit komt ook door de geheel nieuwe bumper die op de Taycan is gemonteerd. Verder is er een verlicht Porsche-opschrift verwerkt in de achterlichten, en geloof ons, dat ziet er erg bruut uit. Vooral met de lichtanimatie wanneer de Taycan van het slot wordt gehaald om uitgelaten te worden.

Want uitgelaten worden is wat de Taycan uniek maakt. Ondanks dat de autoliefhebber pur sang misschien geen fan is van elektrisch rijden, evenals de benaming Turbo S voor een elektrische auto, blijft de Taycan wel een echte Porsche. Daar hebben we niets anders dan lof voor. Dat is wat Porsche, en vooral ook de Taycan, uniek maakt. Is het dan ook meteen de perfecte elektrische auto? Daarover later meer.

We hebben de nodige elektrische modellen onder onze kont gehad, maar de Taycan staat heel hoog in het rijtje. De Taycan is namelijk echt een feestje om in te rijden. Vlijmscherp, pijlsnel en the real deal. Waaraan is dat merkbaar? Het daadwerkelijke tussen de rijmodi en het keer op keer kunnen gebruiken van de launch control. Holy shit, wat is die heftig. Je hebt het idee alsof je ogen nog thuis op de oprit hangen en de rest van je lichaam al op het werk is.

Porsche Taycan Turbo S

(Te) Veel vermogen

De Taycan is snel. Bloedsnel. En je hoort het ons niet vaak zeggen, maar misschien is de Turbo S iets te snel. Wanneer je de bocht uitkomt met de vaart erin en nogmaals op het gas wil gaan, moet je het stuur écht goed vasthouden. Want de Taycan Turbo S, met zijn ruim 950 pk, is oprecht een raket te noemen. Het kan soms echt opletten zijn. Het vermogen is zo abrupt dat de power niet voor elke chauffeur is weggelegd.

Dat geldt zowel in de SPORT als SPORT+ modus, en al helemaal als we de GO Baby Go-button indrukken. Of ja, Porsche noemt het eigenlijk de SPORT Response Button - ontworpen om iemand voorbij te schieten. Maar wij vinden het een subtiele knipoog naar de GO Baby Go-knop van de legendarische Mustang "Eleanor" in Gone in 60 Seconds. Ons advies is wel om niet over andere auto’s heen te springen. Just to be sure.

Als we de line-up van de Taycan bekijken, staan er nog twee snellere modellen op de menukaart. Onze vraag daarbij is: komt dat het rijgenot ten goede, of is het echt alleen nog maar voor het circuit bedoeld?

Porsche Taycan Turbo S

Raket voor dagelijks gebruik

Goed, de Taycan. Wat maakt 'm zo, uhm, goed? Nou, eigenlijk de simpelheid van de auto met het sportscar-randje. De Taycan is namelijk een heerlijke Daily Driver. Hoewel over de uitstraling te twisten valt, mogen we de Sport Turismo en Cross Turismo zeker niet vergeten als we het over praktische auto’s hebben. De Porsche Taycan is namelijk voor het dagelijkse verkeer een fantastische auto. Alle gemakken zijn aan boord, de rijhulpsystemen zijn top en het is bovenal een enorm comfortabele koets. De vraag die daarbij hoort is dan ook: heb je een Turbo S nodig? Het is een beetje hetzelfde als: moet er slagroom op de appeltaart? Nee, maar het is wel verdomd lekker.

Het gevoel dat de Taycan namelijk geeft, is het gevoel van succes. Want ja, tijdens de verjaardag van je oom leg je wel gewoon een Porsche-sleutel (uiteraard gecolourmatcht) op tafel. Maar dit gevoel is minder blaaskaak, aangezien het natuurlijk wel om een elektrische auto gaat. Daarbij is de grijns uiteraard niet van je smoel af te vegen als ome Pieter meegaat en je letterlijk alles en iedereen het snot voor de ogen rijdt bij een stoplichtsprint. Want de acceleratie van de Taycan is, met zijn 2,4 seconden van 0 naar 100 km/h, absoluut bizar te noemen. We vragen ons nog steeds af of onze hersens wel snel genoeg waren voor het rijden in een Porsche Taycan Turbo S.

Porsche Taycan Turbo S

Look-O-Look

Je kent ze wel toch, de snoepjes van vroeger? Die van Look-O-Look? Het uiterlijk en de configuratie van onze test-Taycan deed ons er een beetje aan terugdenken. Hij is namelijk uitgerust in de kleur “Provence”. Een Porsche Dreams-kleur, zoals ze dat dan noemen. Hoewel het even wennen is, is dit stiekem toch vet hoor. Want laten we eerlijk zijn: zwart, grijs of wit, eigenlijk vinden we het allemaal retesaai. Alleen we zijn vaak bang om op te vallen. Nou, wij vinden dat meer mensen een Taycan, of over het algemeen een Porsche, in de Dreams-kleuren mogen bestellen.

De combinatie met zwarte wielen en het Turbo Nite-pakket, dat samen met Pantone is ontworpen, zorgt voor een kneiterdikke uitstraling. Het contrast accentueert de scherpe lijnen van de auto en de carbon-toevoegingen maken het helemaal af. Het Turbo Nite-pakket zorgt ervoor dat alle Porsche-logo’s in en op de auto in grijs- en zwarttinten worden uitgevoerd. Daarmee doet het merk dus afstand van de traditionele kleuren. Het maakt de Taycan een beetje duister en geheimzinnig. Deze stijl wordt van buiten naar binnen doorgetrokken. De charme van de Taycan zit 'm namelijk ook in de details.

Zo zien we handgrepen in de kleur van de auto en een contrast rondom de verlichtingspunten, zodat het allemaal lekker scherp oogt. Het past meteen goed bij het imago van een elektrische auto, maar dan wel met dat Porsche-sausje. Wat we ook top vinden, is het geluid dat de auto maakt. Porsche noemt het “Electric Sport Sound”. Het creëert toch een extra ervaring dat veel elektrische auto’s missen. Het gevoel van snelheid is daarmee ook weer meteen een stuk realistischer. Maar vergis je niet, want als je een snelle blik op de tellers werpt, staan er duizelingwekkende cijfers. Daarna zijn er geen discussiepunten meer om met oom agent aan te knopen.

Toveren met licht

Wanneer we in de Taycan stappen, krijgen we het gevoel van magie. In het interieur heerst een soort rust. Wellicht heeft dit te maken met de indeling van het interieur, met daarbij de verwachting kuipstoelen te krijgen, aangezien het een Porsche is, maar er gewoon zetels op ons wachten. Ook de afwerking van het interieur is à la Porsche. Maar waar we eigenlijk het gevoel van rust krijgen, worden ook al onze zintuigen geprikkeld door de gadgets die in de Taycan zitten.

Om te beginnen met het dak. In onze test-Taycan zat namelijk het 'magische dak'. Het dak kan in een splitsecond veranderen van helder naar semihelder of mat. Dit kan uiteraard volledig, maar ook in delen. Het is als toveren met licht. Met een druk op de knop komt Hans Klok tevoorschijn, haalt een gedeelte van het licht weg en is in dezelfde seconde weer verdwenen. Wij hebben zelf vaak semi-versies gebruikt en vragen ons af of je veel zal wisselen. Eén ding weten we wel: indruk maken op de eerste date? Pas even het dakkie aan, en als ze na een launch control nog steeds lacht... Bingo.

Het tweede item waar we geen genoeg van konden krijgen, was het passagiersdisplay. Dit is natuurlijk iets wat we andere merken, zoals Lotus, ook zien doen. Bij Porsche zijn de mogelijkheden erg breed. Zo staat het scherm standaard afgesteld op de snelheid en G-krachten. Maar de bijrijder kan muziek, navigatie, telefoon en nog veel meer bedienen. Wat mist er? Het aansluiten van een PlayStation, dan heb je namelijk al helemaal het idee alsof je in de toekomst bent terechtgekomen. Het mooie aan de display is dat deze de bestuurder niet afleidt. Sterker nog, vanuit de bestuurdersstoel is het display niet eens te zien door de privacy-coating die over het scherm zit. Wel zo prettig als je bijrijder de Formule 1 aan het kijken is en meneer de chauffeur ook denkt mee te moeten sturen op Eau Rouge.

 

Bliksemsnel

Dat de Taycan als een raket vertrekt, is bekend, maar dat is niet het enige waarin de Taycan megasnel is. De facelift heeft namelijk het opladen drastisch verbeterd. Zo kan de Taycan niet alleen sneller van zijn plek komen, maar ook sneller opladen. Laten we het even bekijken: de vorige Turbo S had een vermogen van ongeveer 761 pk, terwijl dat nu is geboost naar 952 pk. Bijna lachwekkend, zou je zeggen...

Dit heeft natuurlijk ook effect op de range en het opladen. Want hoewel een foute snack lekker kan zijn bij de pomp, sta je er het liefst zo min mogelijk. Vraag ons niet hoe, maar de vermogensboost heeft er niet voor gezorgd dat de range minder is geworden. Afhankelijk van de gekozen variant, kan er van 175 tot 678 km aan extra range zijn toegevoegd ten opzichte van het pre-faceliftmodel. Win-winsituatie, dus.

Sta je toch met een platte accu en moet er geladen worden? Dan moet je jouw bamischijfje snel eten, want de nieuwe Taycan kan bij de geschikte oplaadstations met maar liefst 320 kW vol worden gepompt. Dit was voorheen 270 kW max, dus een behoorlijke verbetering. Het nadeel? Niet elk oplaadstation kan deze capaciteiten aan. Even zoeken dus. De winterperiode wordt vaak gezien als de grootste vijand voor elektrische auto’s. Nou, de Taycan laadt zelfs bij koudere temperaturen sneller op sinds de facelift. Waarom wij de Taycan kiezen? Simpel: het hebben van laadpoorten aan twee zijdes is ronduit geniaal.

PorQue? Porsche!

Tijdens onze tijd met de Taycan hebben we vaak de vraag gekregen: 'Waarom heeft Porsche toch een elektrische auto gemaakt?' of 'Waarom zou ik deze moeten kopen?' Dat heeft ons aan het denken gezet. Want waarom eigenlijk? Nou, we zijn eruit. Juist omdat het een Porsche is... We weten allemaal dat er steeds meer elektrische auto’s gaan komen, maar het begint tegelijkertijd ook allemaal wel erg veel op elkaar te lijken. Het rijdt grotendeels hetzelfde, geeft hetzelfde gevoel. Het enige wat verandert, is het logo op het stuur.

Maar niet bij de Taycan. Dit is echt een volwaardige Porsche: hij rijdt sportief, scherp en blijft je aandacht trekken. Dat, in combinatie met een toch wel erg gelikte uitstraling, zorgt voor het complete plaatje. Dus waarom moet je voor de Porsche gaan? Omdat je op zoek bent naar de elementen die een Porsche te bieden heeft. Daarbij is er uiteraard ook een keerzijde: Los Pesos! Die zijn niet mals. De Taycan begint namelijk vanaf €105.000. De versie die wij een weekje hebben mogen temmen? Een whopping €251.000...

Verdict

Hulde aan Porsche voor het wederom neerzetten van een geweldige sportwagen. Is de Porsche Taycan Turbo S dat ook als je hem parkeert bij de MediaMarkt? Wellicht niet, maar ga er een stukje mee sturen en iedereen zal zijn mening bijstellen. Het totaalplaatje van de Taycan zit simpelweg erg goed in elkaar. Fantastische Daily Driver, van alle gemakken voorzien en voor de dynamische rijders onder ons maak je iedereen gek. Is het daarmee de perfecte (elektrische) auto? Nee, dat niet, maar is er überhaupt een perfecte auto? En zo ja, is perfectie ook niet een persoonlijke voorkeur? Wat ons betreft komt BMW met de i5 ook echt goed in de buurt. Maar ben je op zoek naar een elektrisch kanon voor langs je 911? Dan (tay)can dit jouw keuze zijn.

Specs:

Aandrijflijn: Elektro
Vermogen: 775 pk - 952 pk met de overtake knop
Range : 550-650 km
0-100 km/h: 2,4 seconden
Topsnelheid: 260 km/h
Vanafprijs: € 105.000 (basisversie) - € 218.900

Versie die wij reden: € 251.493

Porsche Taycan Turbo S

Het bericht Porsche-waardig als <strong>understatement</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Jereau van den Heuvel
Het Ferrari-erfgoed in Hollywood onder de loep genomen https://www.manify.nl/ferrari/ferrari-erfgoed-onder-de-loep/ Wed, 25 Sep 2024 04:00:20 +0000 https://www.manify.nl/?p=90375 Als het op auto's aankomt, is er één automerk die zich boven alle anderen verheft. Een merk dat op alle vlakken superioriteit en passie uitstraalt. Een merk dat zich al decennialang als meer dan alleen een automerk profileert: Ferrari. Ferrari steelt ook op het doek de show De Italiaanse grootmacht domineert sinds de oprichting niet...

Het bericht <strong>Het Ferrari-erfgoed in Hollywood</strong> onder de loep genomen verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Als het op auto's aankomt, is er één automerk die zich boven alle anderen verheft. Een merk dat op alle vlakken superioriteit en passie uitstraalt.

Een merk dat zich al decennialang als meer dan alleen een automerk profileert: Ferrari.

Ferrari steelt ook op het doek de show

De Italiaanse grootmacht domineert sinds de oprichting niet alleen de autosport, maar drukt ook keer op keer haar stempel op de cinematografische geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke Ferrari 250 GT California die in Ferris Bueller's Day Off de show steelt. Of de net zo minstens net zo verfijnde Ferrari F355 waar Nicholas Cage tijdens The Rock vervolgens niet zo verfijnd mee omgaat.

Iconische films met een iconische wagen

Het zijn stuk voor stuk scènes waarin de Ferrari de ster van de show is. En zo heeft elke iconische film uit Hollywood wel een soortgelijke scène. Maar of ze ook allemaal even goed zijn? Dat valt te betwijfelen. In de nieuwe video van GQ kijkt autoverzamelaar Jake Auerbach met een kritische blik naar alle iconische scènes waarin er gebruikt wordt gemaakt van het merk met het Pegasus-logo.

Expert kijkt met kritische blik naar Ferrari-erfgoed in films

'Yeah, the shifting stands out. It's the classic, you know, car driving in movies. If you wanna go faster, you shift. Which is really not what you wanna be doing in a Ferrari,' zo analyseert Jake Auerbach de scène met Nicholas Cage achter het stuur. Ook de Daytona Spyder uit Miami Vice ontvangt het nodige kritiek, terwijl ze bij Magnum P.I. juist weer lof krijgen voor de manier waarop de Ferrari wordt bestuurd. De expert gaat zo het hele rijtje af en dat levert een heerlijke must-watch video op. Check hem hieronder.

Vond je dit artikel interessant? Check hier al onze artikelen over de dikste auto's ter wereld.

Het bericht <strong>Het Ferrari-erfgoed in Hollywood</strong> onder de loep genomen verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Daan de Wilde
Porsche ruilt nieuwe Macan in voor jouw zeldzame zolderkamervondst https://www.manify.nl/porsche/macan-droomruil/ Wed, 18 Sep 2024 09:00:33 +0000 https://www.manify.nl/?p=95356 Een Porsche op de stoep. Het kan. Door snoeiharde knaken te verdienen, natuurlijk, maar het kan op een nóg specialere manier: door te ruilen. Waarschijnlijk ben je vroeger ook op pad geweest om door te ruilen steeds waardevollere voorwerpen te verzamelen. Misschien moest het voor het goede doel, misschien had je toen al een ondernemersgeest....

Het bericht <strong>Porsche</strong> ruilt nieuwe Macan in voor jouw zeldzame zolderkamervondst verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Een Porsche op de stoep. Het kan. Door snoeiharde knaken te verdienen, natuurlijk, maar het kan op een nóg specialere manier: door te ruilen.

Waarschijnlijk ben je vroeger ook op pad geweest om door te ruilen steeds waardevollere voorwerpen te verzamelen. Misschien moest het voor het goede doel, misschien had je toen al een ondernemersgeest.

Droomruil: jouw zeldzame object voor een Porsche Macan

Het jeugdsentiment kan nu door Porsche en Catawiki weer tot grote hoogte stijgen. In het project 'Droomruil' heb je de kans om jouw meest zeldzame object in te ruilen voor de nieuwe, volledig elektrische Porsche Macan, die verkrijgbaar is vanaf €85.300. De daadwerkelijke winnaar ruilt zijn object in voor de SUV uit Stuttgart. Wij zeggen: op naar de zolder.

Droomruil
Foto: Porsche

Aanmelden kan met álles, en tot en met 20 oktober

Vanaf vandaag kun je jouw meest zeldzame vondst insturen. Of het nou dat ene oude stripboek is, een schilderij dat je laatst hebt afgestoft of een sieraad dat je 'ooit nog ging verkopen', je kunt het gewoon insturen. Maak er een sentimenteel verhaal van, en wie weet rijd jij binnenkort in een Porsche. Nederlanders kunnen een aardig portje verzamelen, dus de raarste dingen zullen voorbijkomen.

Tot en met 20 oktober kun je jouw inzending aanmelden. Echt alles kun je aanmelden, een zeldzame Pokémonkaart, een vintage horloge met een fascinerende geschiedenis of een gesigneerd voetbalshirt, maar het zal niet easy worden. Dat zou ook wat zijn... De ingezonden objecten worden beoordeeld door in-house experts van Catawiki. Ze beoordelen de objecten op basis van hun verhaal, zeldzaamheid, staat en financiële waarde. Daarna steken ze de koppen bij elkaar en beslissen ze wie zó iets zeldzaams heeft, dat het een Porsche Macan waard is. Terwijl de inzender scheurt in zijn Macan, wordt het ingeruilde object geveild voor een erkend goed doel.

Het bericht <strong>Porsche</strong> ruilt nieuwe Macan in voor jouw zeldzame zolderkamervondst verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Tim van de Pas
BMW X6M: King Kong-SUV https://www.manify.nl/bmw/x6m-test/ Sat, 10 Aug 2024 04:00:36 +0000 https://www.manify.nl/?p=93786 De autopuristen onder ons die vele kilometers afleggen, kijken regelmatig in de achteruitkijkspiegel of er nog wat dik spul achter zit. Eén ding is heel zeker: op het moment dat de X6M aanpikt, is er sprake van intimidatie. Deze uit de kluiten gewassen coupé-SUV van BMW staat namelijk zo breed op zijn poten, dat-ie de...

Het bericht <strong> BMW X6M: </strong> King Kong-SUV verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
De autopuristen onder ons die vele kilometers afleggen, kijken regelmatig in de achteruitkijkspiegel of er nog wat dik spul achter zit. Eén ding is heel zeker: op het moment dat de X6M aanpikt, is er sprake van intimidatie.

Deze uit de kluiten gewassen coupé-SUV van BMW staat namelijk zo breed op zijn poten, dat-ie de King Kong van de weg genoemd mag worden.

BMW X6M: SUV on steroids

De X6 kennen we natuurlijk als de wat vloeiendere variant van de gouwe ouwe X5. Een model dat met gemak één van de meest succesvolle BMW-titels mag dragen. De X6 gaat inmiddels al een tijdje mee en werd voor het eerst geïntroduceerd in 2008, maar kreeg eind 2024 een volledige redesign met facelift. En hij is in onze ogen steeds mooier geworden.

Een uiterst goede reden om onze vrienden van BMW even te bellen of we een weekje hun topdog mochten uitlaten: de X6M. Even opfrissen: hoe zit dat nou tegenwoordig met die M-letters bij BMW? Is het zo van des te meer M’s, des te groter, net als bij XXL? Nee, de X6M die wij aan de tand voelden, is een officiële BMW M van het hoogste niveau. Geen flitsende opsmuk, maar gewoon een kanon met een dikke V8 van 625 pk afkomstig van de M Motorsport-afdeling. Dat zijn elementen waar we blij van worden.

BMW X6M
Foto: J-ro Media | Jereau van den Heuvel

Duister en enorm intimiderend.

De SUV is uitgeklopt alsof hij in een te strak zomershirtje moet worden gehesen. En dat is verdomd goed gelukt. De X6 kijkt duister en is enorm intimiderend. Zowel op als langs de weg is hij een nekkenbreker.

We hebben dan ook de nodige thumbs-ups gehad onderweg, en bij de sportschool stond er een groepje gasten on steroids over te kwijlen. Het feit dat we complimenten krijgen van iemand met een Audi RSQ8, doet ons beseffen dat deze SUV respect afdwingt. De brute uitstraling heeft de X6 aan een aantal elementen te danken. We hebben het over de wielkasten waar heuse 22-inch-sloffen onder liggen (opletten dat je er geen hoek uitrijdt), de diffuser waar het M-sportuitlaatsysteem in hangt, en de grofgebekte neus waar extra ruimte is gemaakt voor koeling en zuiging.

Dat is natuurlijk allemaal voor de 4.4 liter V8 die in de X6 is gelepeld. Een blok dat we kennen uit de X5(M) en M5. Dit turboblok maakt zelfs van de zwaarlijvige X6 een kanon, waardoor het een super-SUV is. Dit monster van een blok lanceert de X6M van 0 naar 100 km/h in een luttele 3,9 seconden. Met een SUV van dit formaat en gewicht zorgt dat voor een glimlach van oor tot oor.

Iets wat minder leuk is? Het huilen staat ons nader wanneer we de aanschafwaarde van de X6M zien. Namelijk een ruime 2,5 ton. Nee, niet in gewicht, maar in keiharde euro's. Daarnaast rollen de tranen ook over de wangen als we aan de pomp staan, en met een zware rechtervoet sta je daar maar al te vaak.

Dat is tevens niet iets waar wij van denken dat de koper van een X6M van €250.000 wakker van ligt. Waar voor je geld krijg je namelijk wel degelijk, want elke keer als we de X6M bekijken op de oprit, denken we bij onszelf: damn. Van de eerder genoemde agressieve voorkant, de elegante daklijn, of de carbon-uitgeruste diffuser met het goed klinkende en klapperende uitlaatsysteem. De X6M is vanuit vele hoeken imposant te noemen. Compleet volgens het motto van onze fotograaf: 'Soms zeggen foto’s meer dan woorden.'

Foto's: J-ro Media | Jereau van den Heuvel

Beauty and the beast 

Zo bruut en robuust de X6 van buiten is, zo elegant en sensueel is deze van binnen. Door de jaren heen weten we gewoon dat het interieur van BMW top-notch is. Deze top-of-the-line X6 is absoluut geen uitzondering. De BMW X6M rijdt zoals je van een super-SUV mag verwachten. Je zakt weg in de luxe sportstoelen: bulky, prachtig om te zien en uiterst fijn om uren in te spenderen. Deze stoelen zijn voor ons dan ook een absolute must. Nog een unieke en must-have feature van de X6M? Verwarmde en gekoelde bekerhouders. Ideaal om de koffie warm te houden of je water koud.

Het gevoel dat je in de M-variant zit wordt gegenereerd door de rode M1- en M2-knoppen op het stuur en het 'sportieve pookje'. De sierlijsten van volledig carbon, omgeven door een interieur waar menig luxehotel jaloers op zou zijn, zorgen ervoor dat het plaatje helemaal compleet is. Voeg daar akoestische ramen en het fantastische audiosysteem aan toe, en je hebt een rijdende concertzaal. We weten dat het Diamond Bowers & Wilkins-systeem geniaal is, zeker door de leds in de speakers, maar toch is het echt geen straf het volume wat lager te zetten... Dan kun je namelijk naar het concert van de 4.4 V8 luisteren, powered by de sportuitlaat met kleppen die opengaan in de sportmodus.

Het wordt namelijk pas echt spannend in de sportmodus. De vering wordt strakker, het geluid en de remmen veranderen en het gaspedaal lijkt alleen maar te schreeuwen om meer. De acceleratie is zo bruut dat het soms echt even bij de les blijven is. Het resultaat? Een rit waar je vrienden je nog maanden over zullen horen opscheppen, of, als ze een rondje mee hebben gereden, waar jullie samen nog lang plezier van hebben.

Foto's: J-ro Media | Jereau van den Heuvel

Altijd een stap vooruit

Bovendien beschikt de X6M over een uitgebreid pakket aan rijassistentiesystemen. Van adaptieve cruise control tot rijstrookassistentie en parkeersensoren rondom, deze SUV biedt alles om je rijervaring veiliger en comfortabeler te maken. En laten we de indrukwekkende nachtzichtcamera niet vergeten, waarmee je zelfs in het donker de weg voor je kunt zien alsof het dag is. Dat alles zorgt er wel voor dat wij de X6M wel zien als zijnde een ideale daily driver. Want we weten één ding zeker: op het moment dat je ’s ochtends in de X6M stapt, start je dag in ieder geval goed. Voor ons lag de sweet spot tussen het dynamisch rijden en keihard knallen op de stukken waar het kon. Eén ding is zeker, de X6 siert zich in elke optiek.

Foto: J-ro Media | Jereau van den Heuvel

Sports Utility Vehicle

Wanneer je SUV opzoekt in de Dikke van Dale, staat dit benoemd als sports utility vehicle. Dit betekent dat het een bruikbare auto is op verschillende terreinen met een sportief tintje. Nou komen we niet met verrassingen als we zeggen dat de X6M een sportief randje heeft. Echter, dat randje is wel ten koste gegaan van het utility-randje. Het is namelijk niet zo dat je met deze in de volksmond genoemde jeep kunt off-road gaan. De X6M hoort gewoon thuis op het asfalt en niet off-road. De kans op het om zeep helpen van de wielen of krassen op het carbon is het niet waard. Tevens rijdt de X6 gewoon het beste op het asfalt.

Foto's: J-ro Media | Jereau van den Heuvel

Is de X6M een M ust Have?

Hierover kunnen we kort maar krachtig zijn: heb je de financiële middelen en vind je de aflopende daklijn mooier dan de X5? Dan absoluut volmondig ja. Wat hebben wij genoten van de X6M. De wat foutere uitstraling, het gigantische vermogen en de ultieme luxe zetten de X6 erg hoog bij ons in het rijtje. Toevallig nog een X6M als duurtester BMW? Wij helpen graag. Wel met tankpas bitte…

De X6 heeft namelijk echt voor elk wat wils te bieden. De enige verbeteringen die wij zouden zien, zijn een wat lager verbruik, maar dat is waarschijnlijk ons probleem en het ietwat tamme geluid wanneer je de auto in stilstand intrapt of bij het stationair lopen. Gelukkig is één van de twee een goed excuus om te gaan trappen met deze BMW. Een glimlach van oor tot oor is daarbij ook gegarandeerd.

Specs:
Aandrijflijn: Benzine
Vermogen: 625 pk
Motorblok : Twinpower Turbo 4.4 L V8
0-100 km/h: 3,9 seconden
Topsnelheid: 250 km/h
Vanafprijs: € 239.704

Versie die wij reden: € 257.589

BMW X6M

Het bericht <strong> BMW X6M: </strong> King Kong-SUV verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Jereau van den Heuvel
Kroatische roadtrip in het Japanse meesterwerk, de Mazda MX-5 https://www.manify.nl/mazda/mazda-mx-5-roadtrip-kroatie/ Fri, 19 Jul 2024 10:08:08 +0000 https://www.manify.nl/?p=93747 Een Kroatische roadtrip? Wij zijn erbij. In de vernieuwde Mazda MX-5? Dan zijn we er dubbel en dwars bij. Het Japanse merk had route voor ons uitgestippeld zoals alleen zij dat kunnen, met een hoog gastvrijheids-gehalte. De ideale roadtrippartner: Mazda MX-5 De Mazda MX-5: een tijdloos meesterwerk, al zeggen ze het zelf... Maar daar hebben...

Het bericht Kroatische roadtrip in het Japanse meesterwerk, de <strong>Mazda MX-5</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Een Kroatische roadtrip? Wij zijn erbij. In de vernieuwde Mazda MX-5? Dan zijn we er dubbel en dwars bij. Het Japanse merk had route voor ons uitgestippeld zoals alleen zij dat kunnen, met een hoog gastvrijheids-gehalte.

De ideale roadtrippartner: Mazda MX-5

De Mazda MX-5: een tijdloos meesterwerk, al zeggen ze het zelf... Maar daar hebben ze ook zeker een punt. De Mazda MX-5 is namelijk zowel voor Mazda als in het algemeen echt een unieke auto. Deze tweezitsroadster zorgde bij zijn introductie in 1989 voor een paar verbaasde blikken. Gebouwd als een klassieke sportwagen met achterwielaandrijving, maar met een baanbrekende lay-out: voor- en middelmotor voor een optimale gewichtsverdeling in de lengterichting. De Japanse roadster blies een toen bijna uitgestorven autosegment nieuw leven in. Met de focus op rijplezier en fun sloeg Mazda een nieuwe weg in.

Mazda MX-5
Foto: J-RO Media

Een weg die succesvol is gebleken

Nu, inmiddels 35 jaar later, zijn er een aantal generaties van de MX-5 gepresenteerd en zijn er ruim 1,2 miljoen MX-5’en verkocht. De Mazda-ingenieurs bereikten dit door vast te houden aan de traditionele Japanse filosofie van Jinba-Ittai, oftewel het samenkomen van mens en machine. Afgelopen jaar heeft Mazda de MX-5 naar nog een net iets hoger niveau getild door middel van een lekkere facelift en een paar kleine aanpassingen.

Kan goed nog beter?

Dat de MX-5 iconisch is, is een understatement. Maar is het op een gegeven moment niet gewoon goed? Volgens Mazda kon de MX-5 nog wel een extra stapje gebruiken. De voor- en achterlichten in turbinevorm, nieuw infotainment met de nieuwste snufjes, een nieuwe 'Track Mode' en een sperdifferentieel zorgen ervoor dat er nóg meer fun uit te halen is. De lichtgewichtlegende is wendbaar, comfortabel en kan veilig door de bochten navigeren. Dit door middel van de 1.5 liter Skyactiv met 132 pk. Toch heeft Mazda in onze ogen een foutje gemaakt, namelijk het uit het gamma halen van de 2.0 liter met een stukje meer vermogen.

De MX-5 is ter wereld gekomen als een compacte sportauto, en dat is het ook wel degelijk. Het is ook niet voor niets dat er een aparte raceklasse, genaamd (je raadt het nooit) de MX-5 cup. Zelfs met de 1.5 liter levert de MX-5 continu een glimlach op het gezicht. Door de gewichtsverdeling en het compacte stuurwerk wordt het meteen een kart met het gooi-en-smijt-gevoel.

De combinatie met het open dak en het ervaren van de elementen maakt het gewoon echt een enorm leuke auto. Toch is voor ons het motto 'haren in de wind' niet per se de beste kant van een cabrio. De haren moeten praktisch gezien vastgesmeerd worden met siliconenkit om nog een hand voor ogen te kunnen zien met onze pruik. Daarom kan het dakje ook lekker dicht, dit gaat supermakkelijk en kan tot 50 km/u, dus dat is super. Zo ook wanneer het weer omslaat, kan er snel geschakeld worden.

Mazda MX-5
Foto: J-RO Media

FUN met hoofdletters

Over snel schakelen gesproken: de MX-5 die wij door de bergpassen van Kroatië gooiden, was uitgerust met een handbak. En dat is toch wel weer erg lekker. Beetje roeren en trappen met dat extra pedaaltje, dat laat ons terugkeren naar 'vroeger'.

Want het autorijden pur sang wordt vaak gekoppeld aan een handbak en wij zien wel in waarom. Het feit dat de MX-5 achterwielaangedreven is, zorgt daarbij nog voor een stukje extra fun, vooral met de waanzinnige route die Mazda voor ons had uitgestippeld. Met een beetje toveren met de hulpprogramma's kan de achterkant ook zeker een mooie uitstap maken en dwars gaan. Dit hebben we zelf niet getest, we zouden niet durven om de wegen- en verkeerswet van Kroatië te overtreden.

Toen we aankwamen in het mooie Kroatië stond er een hele rits MX-5’en voor ons klaar. Voor ons was de keuze snel gemaakt: de MX-5 in de kleur Soul Red Crystal. Deze fantastische kleur wordt volgens een geheel speciale wijze aangebracht op de auto, wat zorgt voor een hele mooie diepte en fantastische sprankeling. De kleur komt ook in het interieur weer terug, wat een tof detail is. Het diep-rood kan afhankelijk van de zon meerdere kleuren bevatten, zoals ook een oranje gloed.

Mazda MX-5
Foto: J-RO Media

Het canvas Kroatië

Het canvas in Kroatië lijkt gemaakt voor de MX-5. Tijdens een van onze routes hebben we in een tijdsbestek van twee uur alle facetten van de MX-5 ervaren: regenbui? Dak dicht! 28 graden met zon? Dak neer en zonnebril op. Bergpas naar beneden om bij de kust uit te komen? Trappen met dat ding en genieten met een glimlach van oor tot oor. Het was dan ook een genot om vier dezelfde auto’s in colonne door deze kronkelende wegen te zien gaan. Ultiem genot met het heerlijke asfalt dat Kroatië ons te bieden heeft. Wij zetten Kroatië daarom ook bovenaan in onze lijst om ooit nog een heerlijke roadtrip te gaan maken.

Verdeeld over twee dagen hebben we bijna 1000 km gereden in onze Mazda MX-5 en kunnen we dus ook oprecht zeggen dat alles wat we hierboven hebben benoemd rondom de MX-5 zeer gegrond was aan de hand van onze ervaringen. De routes die ons gepresenteerd werden, leidden ons langs prachtige bochtige bergpassen, kustwegen en mooie bosgebieden. We zijn dan ook regelmatig gestopt om het even allemaal in ons op te nemen. Eén om jullie te verheerlijken met mooie foto’s en twee om zelf te genieten.

Alles was tot in de puntjes verzorgd. We verbleven in een prachtig resort, genoten van heerlijk eten en werden als prinsen rondgeshutteld. Op een van de dagen werden we zelfs naar een sterrenrestaurant gebracht met de boot tijdens zonsondergang.

Jinba-Ittai rijstijl

Dan nog even over de Jinba-Ittai filosofie, namelijk de connectie tussen mens en machine. Het voelen van de weg en verbonden zijn met de auto, zoals coureurs uit hoge klassenvaak zeggen: de auto als verlengstuk van jezelf gebruiken.

Dat is precies wat de MX-5 ook erg goed doet, en dat zorgt er tevens voor dat verwende gasten zoals wij, die de meest krankzinnige auto’s hebben gereden, deze puurheid nog steeds waarderen. Toen we de MX-5 langs de kust scheurden, hebben wij continu het gevoel met de weg gehouden. De MX-5 verrast je dus niet op het moment dat je op de limiet gaat rijden. Er is op den duur wel een punt in het stuurbereik waar het even switcht, maar dat is een kwestie van wennen.

Wel blijft het natuurlijk een compacte auto is. Ben je dus een flinke twee meter, dan zit je wel behoorlijk opgevouwen in de MX-5. Doordat wij vele uren in de auto doorbrachten, hebben we ook alle interieurelementen uitvoerig getest. Stap 1: het uitzetten van de tegenwoordig verplichte veiligheidssystemen, die piepjes ben je al snel beu. Stap 2: zet je favoriete beukerlijst aan op Spotify, want het Bose-geluidssysteem klinkt geweldig. Stap 3: geniet en ga lekker sturen, want dat is waar de MX-5 voor bedoeld is.

Match made in heaven

Wij zouden iedereen aanraden om een heerlijke roadtrip te maken door Kroatië en de kustplaats Zadar is een fantastische uitvalsbasis. Heerlijk weer, adembenemende uitzichten, lekker eten en een prachtige plek met fantastisch asfalt. Zowel op de motor als per auto een enorme aanrader. En dan in de laatstgenoemde categorie natuurlijk de MX-5. Een heerlijke sportauto (ja, die naam mag deze auto dragen) die voor talloze mooie momenten in de auto zorgt. In onze optiek de ideale match voor een mooie roadtrip.

Het bericht Kroatische roadtrip in het Japanse meesterwerk, de <strong>Mazda MX-5</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Jereau van den Heuvel
Apple TV+ dropt eerste teaser F1-film met Brad Pitt https://www.manify.nl/formule-1/brad-pitt-f1/ Mon, 08 Jul 2024 04:00:20 +0000 https://www.manify.nl/?p=84386 Hollywoodsterren die hun stunts zelf doen is geen unicum. Vraag het maar onze geliefde Tom Cruise. En alhoewel dit ook over cruisen gaat, is het deze keer Brad Pitt die zelf G-krachten gaat trotseren. Het is al een tijdje bekend dat de superster een grote rol gaat vertolken in een F1-film. Vorig jaar dook hij...

Het bericht <strong>Apple TV+</strong> dropt eerste teaser F1-film met Brad Pitt verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Hollywoodsterren die hun stunts zelf doen is geen unicum. Vraag het maar onze geliefde Tom Cruise. En alhoewel dit ook over cruisen gaat, is het deze keer Brad Pitt die zelf G-krachten gaat trotseren.

Het is al een tijdje bekend dat de superster een grote rol gaat vertolken in een F1-film. Vorig jaar dook hij in de cockpit van een échte F1-auto op Silverstone, nu heeft Apple TV+ de eerste teaser gedeeld. En hoe.

Brad Pitt in F1: eerste teaser is hier

Dat het de Britse GP is, is niet heel weird. Niemand minder dan F1-legende Lewis Hamilton heeft ook een rol van betekenis gespeeld tijdens het produceren van deze film. Director Joseph Kosinski en producer Jerry Bruckheimer zijn verantwoordelijk voor het feit dat stijlkameleon Pitt pit(t)stops maakt in de film, genaamd F1. Apple TV+ maakt in de aankondiging ook gelijk bekend wanneer de film komt: Summer 2025.

Smalste camera ooit

Om ervoor te zorgen dat het filmen van het racen zo realistisch mogelijk wordt, heeft het team 'de smalste, beweegbare 6K-camera ooit ontworpen.' Hierdoor word je als kijker als het ware in de cockpit(t) - oké, nu stoppen we - gezogen. In dezelfde categorie 'zo realistisch mogelijk' is de race-auto voor de film ontwikkeld in samenwerking met Mercedes en Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen adviseert het filmteam voor de verhaallijn en het script, waardoor we straks de meest accurate racefilm ooit krijgen te zien.

Het bericht <strong>Apple TV+</strong> dropt eerste teaser F1-film met Brad Pitt verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Tim van de Pas
Bugatti Tourbillon krijgt Rimac-sausje met heel veel peper https://www.manify.nl/bugatti/tourbillon-rimac-sausje/ Mon, 24 Jun 2024 04:00:42 +0000 https://www.manify.nl/?p=93650 Je ziet de header en denkt aan het zoveelste broertje van de Chiron. Niets is minder waar. De Tourbillon schuift gewoon als familiehoofd aan in huize Bugatti. De looks mogen overeenkomen, maar deze nieuwe hypercar biedt nóg meer souplesse en power. Eerste model van Bugatti Rimac belooft enorm veel goeds Het eerste model sinds de...

Het bericht <strong>Bugatti Tourbillon</strong> krijgt Rimac-sausje met heel veel peper verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Je ziet de header en denkt aan het zoveelste broertje van de Chiron.

Niets is minder waar. De Tourbillon schuift gewoon als familiehoofd aan in huize Bugatti. De looks mogen overeenkomen, maar deze nieuwe hypercar biedt nóg meer souplesse en power.

Eerste model van Bugatti Rimac belooft enorm veel goeds

Het eerste model sinds de overname van Rimac doet afstand van de W16, maar downsizen? Zeker niet. De atmosferische 8,3 liter-V16 zorgt voor maar liefst 1.000 pk. Blijkbaar is dat nog niet genoeg, want de hypercar wordt ook nog eens voorzien van 3 elektromotoren die voor 800 pk aan extra cavalerie brengen. Een gecombineerd vermogen van maar liefst 1.800 pk. Dat klinkt op papier al lekker, maar wacht maar tot je de motor zelf hoort brullen.

Foto: Bugatti

Krankzinnige cijfers, krankzinnige prestaties

De Tourbillon is dus voorzien van een krankzinnig vermogen en levert dus ook krankzinnige prestaties. Binnen 2 seconden schiet de hypercar je naar de 100 km/u en heeft hij minder dan 5 seconden nodig voor 200 km/u. Om de 300 km/u te bereiken druk je 10 seconden op het pedaal en wordt de 400 km/u grens behaald binnen 25 seconden wanneer je de ‘Speed Key’ indrukt.

Foto: Bugatti

Bugatti Tourbillon doet haar naam eer aan

Een snelheidskanon van jewelste. Dat is overduidelijk. Met zoveel snelheid hoor je de Tourbillon alleen maar langs zoeven. Doodzonde, want de elegante lijnen, theatrale deuren en de hyperfuturistische achterkant verdienen al je aandacht. Aan de binnenkant doet de Tourbillon haar naam eer aan met geskeletteerde wijzerplaten wat een beetje op een Zwitsers horloge in groter formaat lijkt. Side note: Tourbillon is een precisie-mechanisme dat voor de horloge-nauwkeurigheid zorgt.

Foto: Bugatti

Klinkt leuk, en het prijskaartje?

Goed, nu het laatste duizelingwekkende feitje van de Bugatti Tourbillon. Haar prijskaartje. En die is flink zoals je mag verwachten. De vraagprijs bedraagt 3,8 miljoen, maar met nog wat extra opties tik je al snel de 4 miljoen euro aan. In eerste instantie worden er 250 modellen geproduceerd en vanaf 2029 worden er afleidsels verwacht in bijvoorbeeld cabriovorm. Klinkt leuk, maar wij kijken toch liever gratis naar de beelden.

Het bericht <strong>Bugatti Tourbillon</strong> krijgt Rimac-sausje met heel veel peper verscheen eerst op M A N I F Y.

]]>
Daan de Wilde