Stel hè: je stapt rond een uurtje of acht je auto in en rijdt, net als iedere ochtend, naar je werk. Maar na enkele kilometers sta je ineens dwars op de weg met de airbags uitgeklapt. Shit, it really happend. Er is zojuist een auto op je geknald en je bolide herken je nauwelijks meer terug. Geluk voor jezelf: je hebt zelf geen letsel opgelopen. Pech voor je wagen: deze kan worden opgehaald door de garage.
Wanneer een expert je auto total loss verklaart is het even schrikken. Wat moet ik nu doen? Ben ik goed verzekerd? Hoeveel gaat dit mij kosten? De hel barst los en je hebt geen idee hoe je dit moet gaan aanpakken. Dus daarom leggen wij je even haarfijn uit hoe dit alles in zijn werk gaat.
Thank us later.
Wat te doen als je auto total loss wordt verklaard?
We beginnen even bij het begin
Het ongeluk, ongeval of in ieder geval het moment dat je auto het niet meer doet. Op dit moment is het verstandig om je verzekeraar te bellen. Zij zorgen ervoor dat de auto wordt opgehaald met een sleepwagen, deze kosten worden voor je vergoed. Dus maak je daar vooral géén zorgen om. Vervolgens wordt de auto naar een schadeherstelbedrijf gebracht om de schade te inventariseren. Je moet hier zelf even kijken of de verzekeraar de kosten van de garage vergoed. Dit gebeurt vaak alleen bij garages waarmee afspraken zijn gemaakt met de verzekeraar.
Je hoeft trouwens geen vriend of je moeder te bellen om jou op te halen bij het plaats delict. Je verzekeraar vergoed de taxi naar je bestemming, maakt niet uit of je een WA-verzekering of een allriskverzekering hebt.
Auto total loss
Om de eerste verwarring even helder te krijgen: er bestaan twee soorten total loss.
-
Technische total loss
Bij technische total loss is het niet meer mogelijk om technisch gezien de schade te herstellen. Dit komt vooral voor bij de oudere auto’s, maar kan ook voorkomen bij de nieuwere. De auto is in geen gevallen meer te repareren, door bijvoorbeeld een brand of omdat de onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn.
-
Economische total loss
Wanneer het financieel gezien niet meer verantwoord is om de schade van je auto te herstellen, wordt de auto economisch total loss verklaard. Technisch gezien kan de auto nog gerepareerd worden, maar de kosten hiervoor zijn hoger dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk, minus de restwaarde van de auto.
Verzekering
Als een ander het ongeluk veroorzaakt, dan wordt alle schade sowieso vergoed. De tegenpartij zal aansprakelijkheid krijgen.
Wanneer je zelf de schuldige bent, hangt het ervan af wat voor verzekering je hebt: WA of allrisk. Bij een WA-verzekering worden alleen de kosten die de ander moet maken om zijn/haar auto te repareren of vervangen, vergoed. Bij een allriskverzekering ook die van jezelf.
Daarnaast zou je de schade ook op een ander manier kunnen laten vergoeden. Je werkgever is aansprakelijk als je bijvoorbeeld onderweg naar een werkafspraak bent, de verzekering valt dan onder je werkverzekering. Of wanneer het niet bekend is wie de schuldige is, dan kan er beroep worden gedaan op het waarborgfonds.
De expert heeft besloten
Als de auto technisch total loss is verklaard, kun je er niet meer in rijden. Het chassisnummer van de auto wordt vernietigd en je ontvangt een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kun je aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat en kun je de verzekering beëindigen.
Wanneer de auto economisch total loss is dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kan in de beschadigde auto bijvoorbeeld deels laten repareren en er dan mee doorrijden. Je zou de auto ook kunnen laten opkopen of inruilen bij de koop van een nieuwe.
Tip: het kan zijn dat je het niet eens bent met het resultaat van de expert. Wanneer overleg niets oplevert is het daarom slim on een andere expert in te schakelen. De kosten zijn dan wel voor jezelf.
Wat krijg je terug?
Het verschilt hoe je verzekerd bent: allrisk of WA.
-
Allriskverzekering
Bij een allriskverzekering komt kort na het ongeluk iemand van de verzekering langs bij het schadeherstelbedrijf om de dagwaarde van de auto te bepalen. Je zou altijd een second opinion kunnen aanvragen als je het niet eens bent met de uitkomst, deze wordt dan door de verzekering vergoed. De dagwaarde is de waarde die je uitgekeerd krijgt door de verzekering. Daarnaast wordt vervangend vervoer deels vergoed als je auto total loss is verklaard. De kosten van een huurauto worden voor maximaal twee weken met 75% vergoed.
Voor auto’s die tot drie jaar oud zijn is er een aparte regeling. Vaak wordt dan de nieuwwaarde uitgekeerd. Je kunt het beste de voorwaarden van je verzekering checken om zeker te zijn van waar je precies recht op hebt.
-
WA-verzekering
Bij een WA-verzekering wordt alleen de schade die je hebt toegebracht aan de ander vergoed. Vervangend vervoer moet je ook zelf betalen. Gelukkig keert de WA Plus-verzekering soms wel een vergoeding uit, in gevallen dat je auto total loss is door bijvoorbeeld een storm. Maar over het algemeen geldt: als je zelf de schuldige bent, krijg je niks uitgekeerd. Helaas!