Zo vind je de beste baardolie voor jouw baard

CREDITS: Keenan Barber

De baard, je vind hem tegenwoordig op elke hoek van de straat. Gevarieerd van three day stubble-look tot forse lokken aan je kaaklijn. Baarden maken de man. De baard ontstaat nadat je te lui bent om te scheren of toe was aan iets nieuws. Een baard kan natuurlijk ook gewoon bij jouw levensstijl passen, inclusief een goed glas whisky, stijlvolle kleding en een dikke sigaar.

Hoe goed een baard je ook staat. De bos aan je wangen en kin kan er behoorlijk onverzorgd uitzien. Eerlijk is eerlijk. Net alsof ze 100 jaar geen water hebben gehad. Daarom is het essentieel om de lokken goed te verzorgen met een baardolie. Na het wassen van je baard zijn alle natuurlijke oliën eruit gewassen. Deze moeten daarom weer aangevuld worden.

De beste baardolie voor jouw baard

Om te beginnen: wat is baardolie?

Baardolie is een mix van diverse voedzame oliën die in de haarzakjes trekken, waardoor je minder last hebt van irritaties en jeuk. Hierdoor ga je baardroos, jeuk en een gevoelige huid tegen. De beste baardoliën zijn gemaakt van natuurlijke oliën en zijn daardoor geschikt voor elk huidtype. Ga dus voor kwaliteit!

Waarom gebruik je baardolie?

  • Baardolie wordt gebruikt om de weggewassen natuurlijke oliën weer ‘aan te vullen’. Hierdoor creëer je een gezonde glanzende look.
  • Het verzorgt de baardharen en de huid dat verstopt zit onder de baard. De kwalitatieve baardoliën maken de haren zachter. Daarnaast hydrateert het de huid, waardoor je minder last hebt van irritaties en jeuk. Ook stimuleert het de gezonde baardgroei.
  • Het gebruik van baardolie gaat roos tegen.
baardolie, Zo vind je de beste baardolie voor jouw baard
Foto: Felipe P. Lima Rizo

Hoe weet ik of een baardolie goed is?

Inmiddels is er een heus walhalla ontstaan omtrent het aanbod van baardolie. Daarom moet je alert zijn bij het kopen van een baardolie. De beste baardolie bevat altijd de twee basis ingrediënten: carrier olie en essentiële oliën (de geurmaker).

Carrier oliën

Zorg dat de baardolie voor minstens 90% uit carrier olie bestaat. Dit is namelijk de olie die de baard en onderliggende huid gaat voeden en verzorgen. Het geeft je baard de nodige vitaminen, zorg dus dat dit altijd het hoofdingrediënt is bij een olie.

Voorbeelden van carrier oliën zijn: jojoba olie, argan olie, kokosolie, olijfolie, avocado olie, zonnebloem olie, druivenpitolie, amandelolie en hennepolie.

Essentiële oliën

De essentiële oliën worden gebruikt om de olie een lekkere geur te geen. Hierdoor wordt het uitkiezen van een baardolie iets persoonlijks. De geur is na zo’n drie uurtjes wel weer weggetrokken, dus je kunt gewoon parfum gebruiken. Soms hebben deze essentiële oliën nog een tweede functie zoals een desinfecterende werking. Pas hiermee op, want dit kan voor huidirritaties zorgen. Zorg dus altijd dat de essentiële oliën maar beperkt aanwezig zijn.

Houdt ook rekening met:

  • Vitamine E: zorgt voor meer glans, stimuleert de baardgroei en voorkomt gespleten haarpunten.
  • Geen synthetische toevoegingen: zorg dat er geen onnodige of onnatuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd zoals silicone.
  • Check altijd even het label en lees reviews van onbekendere merken.
  • De beste baardolie is vaak een stuk duurder, dit komt door de natuurlijke ingrediënten.

Tot slot: hoe gebruik je baardolie?

Het is belangrijk dat de baardolie op een schone én droge bos baardharen gebruikt wordt. Gebruik een natuurlijke zeep bij het wassen van je baard. Druppel vervolgens een aantal druppeltjes op de palm van je hand, wrijf je handen op elkaar en verspreid vervolgens de olie in je baard. Om de olie nog beter de verdelen kun je gebruik maken van een baard borstel. Laat het vervolgens lekker intrekken.

Baardolie mag je een aantal keer per dag gebruiken, beetje afhankelijk van je type baard. Een baard die snel heel droog wordt, mag best een aantal oil session hebben op een dag. Is je baard nu van nature al heel erg vettig, gebruik dan alleen een mini-druppeltje olie in de avond. Dan kan deze de hele nacht goed intrekken en loop je overdag niet met een vette plakkaat.

Warning: té veel baardolie is niet oké. Dan krijg je van die vieze glanzende vette lokken. Een paar druppeltjes is daarom meer dan genoeg!

baardolie, Zo vind je de beste baardolie voor jouw baard
Foto: Bernard Tuck
LEES OOK
Naar de oorsprong van de blazer
Naar de oorsprong van de blazer
Voor je opa was het doodnormaal, op Wall Street ook. Maar in de informele kantoortuinen van vandaag is het een wat minder geziene gast: de blazer. Al…
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
Tijdens de kerstdagen worden alle televisiezenders, Netflix aanbevelingen en andere kanalen overspoelt met slechte kerstfilms. Grote kans dat Micheal Bubble inmiddels helemaal je neus uit komt en…
De 9 verschillende soorten katers
De 9 verschillende soorten katers
Vriendelijke vriend, de komende tijd ga je ‘m waarschijnlijk ‘flink raken’. En dat voel je de volgende ochtend. Toch is de ene kater de andere niet. Het…