Italië is de natte droom voor wijnliefhebbers en het uitermate geschikte land voor een culinaire roadtrip. Wij zijn de vervelendste niet en reden deze maand voor jullie twee weken door de geboorteplek van de pizza en de eindeloze wijngaarden. Met als doel om voor jullie de vijf tofste culinaire hoogtepunten uit te filteren. Dus heb jij zin in een roadtrip door een stukje van Italië? En in september of oktober nog vakantiedagen over? Buckle up en lees welke grandioze avonturen jou te wachten staan.
Roadtrip door Italië: 5 onvergetelijke, culinaire hoogtepunten
1. Kasteelheer voor een nacht
De eerste stop op de roadtrip is Real Castello di Verduno in Piemonte. Piemonte is vanwege de Barolo en Barbaresco een bekende wijnregio. Dit zijn twee wijngebieden waar de druif Nebbiolo verbouwt wordt. En deze heb je vast en zeker op een wijnkaart voorbij zien komen. Dit zijn krachtige complexe wijnen met veel taninnes, hoge zuren, rood fruit en zij hebben een hoog alcoholpercentage. Waar Barolo bekendstaat als ‘ The King of Wines’, zou je de Barbaresco vanwege haar elegantie ‘The Queen’ kunnen noemen. Geweldige wijn om mee naar huis te nemen en je kunt ze nog jaren laten rijpen. De beste manier om de indrukwekkende omgeving te ontdekken en diverse wijnhuizen te bezoeken is vanuit dit kasteel in het plaatsje Verduno.
Het bijzondere aan het 15e eeuwse Real Castello di Verduno is niet alleen de route erheen: een stijle tocht langs vele wijngaarden maar ook de luxueuze kasteelbeleving voor een fijn prijsje. En daar houden wij Nederlanders van.
Je voelt je de koning te rijk in je grandioze kamer en geniet iedere ochtend van een à la carte ontbijt in de tuin omgeven door groen. Zonder een paleiselijke dinerzaal kun je jezelf eigenlijk geen kasteelheer noemen en laat deze nu net de highlight van het kasteel zijn. Chef-kok Alessandra Buglioni di Monale heeft met haar kookkunsten de wereld over gereisd en bereidt in haar keuken verrassende gerechten. Zij kookt met regionale ingrediënten en plukt alle kruiden uit de tuin, waar jij ontbijt. Wij proefden een fantastische groene risotto, met parmezaanse kaas, geblancheerde groente en zwarte peper en perfect gegaard kalfsvlees met een saus van o.a. Nebbiolo-wijn.
Aan een uitgebreide wijnkaart ook geen gebrek. Wat blijkt? De zus van eigenaresse verbouwt een waanzinnige Nebbiolo uit Barbaresco, die in het kasteel op de wijnkaart staat. En daarmee hoort het kasteel zeker in onze lijst met culinaire hoogtepunten Italië.
Koken kun je leren
Mocht je nog niet genoeg hebben van al deze culinaire hoogtepunten dan kun je een kookworkshop volgen bij Alessandra. Zij leert je alle kneepjes van het vak. In een aantal uur bereid je een 4-gangen diner die je gerust voor je schoonouders op tafel kunt te zetten. Deze kookervaring kost €150,- pp.
En om de ervaring af te maken: Real Castello di Verduno organiseert van donderdag tot maandag in de avonden Cocktail Nights. Dan drink je creatieve cocktails met lokale ingrediënten zoals de Spritz al Pino met o.a. een bitterzoete kruidenlikeur, soda, bergamot, en rozemarijn. De avonden starten om 17:30 en eindigen wanneer de zon ondergaat en iets later…
Je boekt een kamer in Real Castello di Verduno vanaf €115,- per nacht.
2. Wijnproeverij met panoramisch uitzicht
Heb je de Barbaresco geproefd van Real Castello di Verduno? Dan ben je waarschijnlijk hongerig naar meer. In de Langhe (waar Barolo en Barbaresco liggen) kun je verschillende wijnproeverijen doen. Let wel op: wanneer je eenmaal wijn gaat proeven word je makkelijk verleid tot het inkopen van grote voorraden. Wij noemen het een investering: en zeg nou zelf zo’n goed gevulde wijnkast staat mooi toch?
Wij bezochten o.a. Giulia Negri waar je s’ werelds hoogste Barolo wijnstokken vindt. En een hoge ligging biedt voordelen: zoals een huis met panoramisch uitzicht over Langhe en een frissere, elegantere wijnstijl dan de zwaardere zuidelijke Barolo. Indrukwekkend is niet alleen het uitzicht maar ook het verhaal van wijnmaker Giulia, die op haar 24e het huis overnam van haar vader. Zij heeft een tijd de wereld over gereisd om alle kneepjes van het wijnvak te leren, runt nu een succesvol wijnhuis en staat in de regio bekend als de ‘Barolo girl’. Zij verbouwt naast Nebbiolo ook Pinot Noir en Chardonnay. Na een rondleiding in o.a. het truffelbos bij het wijnhuis mogen wij proeven. Haar Barolo is inderdaad frisser dan de Barolo’s die we tot nu toe proefden.
3. Je eigen wijn uitkiezen uit de kelder van een restaurant
De roadtrip door Italië gaat verder naar Florence, waar je vanaf Piemonte in zo’n 4,5 uur heen rijdt. Nu kunnen wij het hebben over de pracht en praal van deze stad: de musea, waar werken hangen van o.a. Da Vinci en Michelangelo en de architectuur, maar daar gaat dit artikel niet over. Wij willen het hebben over de culinaire hoogtepunten van Italië en dit restaurant in Florence krijgt een ereplaats.
We hebben het over Osteria dell’Enoteca. De naam van dit restaurant verklapt alvast een van de grootste redenen waarom wij fan zijn: ‘Enoteca’ is het Italiaanse woord voor wijnbar. Ga je bij dit restaurant eten bestel dan geen glas wijn maar een fles. Dan mag je namelijk met de sommelier naar de wijnkelder om zelf je fles uit te kiezen. Een veel leukere wijnbeleving dan aan de hand van een aantal steekwoorden op een wijnkaart je fles uit te kiezen.
Lardo, jouw nieuwe verslaving
Doe jezelf een plezier en kies als appetizer voor de ‘selectie charcuterie’. Op dit plateau ligt o.a. Lardo, een Italiaanse specialiteit, waar je na één hap verslaafd aan bent. Lardo wordt gemaakt van het vet van een varken. ‘Het spek’ wordt ingewreven met rozemarijn, knoflook, zout en zwarte peper en moet minimaal 6 maanden rijpen. Hier ga je vannacht van dromen en dat is geheel terecht. Tip van ons: je kunt in slagerijen deze specialiteit laten insealen en meenemen. Je kunt Lardo op deze manier tot wel een jaar bewaren…
Verder probeerden wij de huisgemaakte tortelli met aubergine, ricotta en gebakken cherry tomaten, de pasta met witte ragout van varken en champignons en de ‘Grilled Skirt Steak’. En niet één gerecht stelde teleur. Mooi om te vermelden: aan het einde van het menu staat er de volgende melding: **Kindly Note that we will not prepare our Bistecca Alla Fiorentina more than Medium Rare. This is out of respect for our Florentine culinary heritage and traditions, which date back hundreds of years. Thank you.** Dus laat je ‘well done’ vrienden vooral thuis deze reis.
De bediening in dit restaurant is top en vraag hen vooral voor wijn-en culinaire hoogtepunten in de regio: vinden zij leuk, maar jij ook.
4. Slapen tussen de wijnvelden
Van Florence rijden wij verder naar Chianti. Klinkt vast bekend in de oren? Wij overnachten middenin in Chianti bij Borgo Casa al Vento. Deze oase op een heuvel biedt mijlenver uitzicht op wijnvelden. Eigenaar Francesco verbouwt zijn eigen wijn en begon zijn accommodatie om gasten kennis te laten maken met het wijn maken. Met een aantal passen vanaf jouw hotelkamer sta je tussen de wijnvelden. Nieuwsgierig naar het wijn maken? Boek hier dan een wijntour. Francesco neemt je mee naar de wijnvelden, vertelt je alles over het wijnmaakproces, waarna je de wijnen ook mag proeven.
Chianti Classico
Op het panoramische uitzichtpunt wappert de Chianti Classico vlag. Chianti Classico is een herkomstbenaming (D.O.C.G.). Als je een Chianti Classico drinkt betekent dit dat deze wijn uit het oorspronkelijke Chianti gebied (een wijnregio tussen Florence en Siena) komt. Om Chianti Classico op je fles te mogen zetten zijn er een aantal regels. Zo moet de wijn uit minstens 80% Sangiovese druiven bestaan.
Wij zijn fan van Francesco’s ‘FOHO’, Toscaanse slang voor ‘VUUR’ en krachtig dat is deze wijn. Hoewel er minimaal 80% Sangiovese in de Chianti Classico moet zitten bestaat Francesco’s ‘FOHO’ voor 100% uit Sangiovese. Dit zorgt voor een prachtige robijnrode kleur en intense aroma’s. Alle druiven worden met de hand geplukt en de wijn rijpt 18 maanden in eikenhouten vaten. Vooral heerlijk wanneer de wijn een beetje gekoeld geserveerd wordt bij een van de specialiteiten in het restaurant. Wij dronken deze bij het vlees van de XXL grill en deze hoort op ook de lijst met culinaire hoogtepunten. Ook de huisgemaakte Raviolo gevuld met geitenkaas, basilicum en chili draadjes is een feest voor de smaakpapillen. Hier beleef je echt het Toscaanse leven op z’n best.
Een gelukkig man
We volgden tijdens ons verblijf ook een kookworkshop, waar wij o.a. zelf pasta leerden maken. En na het maken van je eigen pasta kun je niets anders dan respect hebben voor Italiaanse chefs: dit is hard werk. Hard work does pay off! Want als je na urenlang zwoegen een waanzinnig driegangen diner voor je neus krijgt, waar je met een goed glas wijn en een subliem uitzicht van kunt genieten, dan ben je een gelukkig man.
Francesco hoopt vooral dat zijn gasten zich in Borgo Casa al Vento thuisvoelen en thuisvoelen dat doen wij ons hier. Het personeel is betrokken. Wil je genieten van een glas wijn bij het zwembad met panoramisch uitzicht op de wijnvelden? Geen probleem! Wil je s’ avonds met kaas en wijn op je eigen terras zitten? Zij komen het brengen. En wil jij genieten van een beetje luxe tijdens je reis? Reserveer dan een massage.
Je boekt een verblijf in Borgo Casa al Vento vanaf €150,- per nacht.
Alle redenen om je hele reis hier te verblijven. Wij zouden het snappen als je hiervoor kiest! Maar er zijn meer culinaire hoogtepunten te ontdekken in de regio…
5. Een letterlijk culinair hoogtepunt
Voor de ultieme bucketlist wijnbeleving kun je in Chianti blijven. Je moet er wel wat voor over hebben, namelijk: je wekker vroeg zetten. Wij zetten onze wekker om 04:00 uur, om een uurtje later ons klaar te maken voor het letterlijke hoogtepunt van onze reis: een ballonvaart over wijngaarden.
Bij aankomst zien wij de piloten van Tuscany Ballooning al hard zwoegen om lucht in de gigantische ballonnen te blazen. Piloot ‘Pascal’ zegt ons gedag en voor we het weten klimmen we de ballon in en stijgt deze in een mum van tijd naar grote hoogtes. Vandaag vliegen we in +- 1 uur van Chianti richting de heuvels van Florence.
Wanneer we in de lucht zijn komt de zon langzaamaan op en straalt over de wijn-en olijfgaarden onder ons. Tijdens de vlucht zien we herten rennen en hoor je hier en daar een hond maar verder is er stilte. Meer heb je niet nodig om je even de gelukkigste man op aarde te voelen.
Heb jij je weleens afgevraagd hoe je een ballon bestuurt? Niet dus! Er zit geen stuur in de ballon… Toch kan een piloot navigeren. Een ballon zweeft namelijk in windlagen. Er zijn meerdere windlagen en de piloot gebruikt dus hoogteverschillen om te navigeren.
Het is tijd om te dalen. Brace yourselfs! Met een kleine stoot bereiken we een onbeheerd veld. Tijd om te proosten op deze spectaculaire vlucht. Het team popt een fles Prosecco en het is inmiddels 8u30 dus waarom niet? We drinken een glas en genieten van ons tweede ontbijt van vandaag. Het wordt inderdaad alleen maar beter…
Voor zo’n culinair hoogtepunt betaal je €250,- pp. Je moet dus even in de buidel tasten maar dat ben je op grote hoogte al snel vergeten.