Bitcoin is booming. Dat weet je onderhand wel. De bitcoin koers komt met pieken in het nieuws, maar kent ook flinke dalen. Sommige mensen hebben hun succesverhaal hieraan te danken, voor anderen is het een verhaal om snel te vergeten. Het blijft fascinerend. In ieder geval heeft de cryptocurrency ook de aandacht getrokken van grote bedrijven. Deze zien hier toekomst in en willen bitcoin maar al te graag als betaalmiddel.
Bitcoin als betaalmiddel: succesformule of rampenplan?
Bitcoin als betaalmiddel klinkt leuk. Is het ook, alleen het ligt nog ingewikkeld. Sommigen zijn overtuigd dat het dé toekomst is, anderen denken dat het nooit zal gaan werken. Elon Musk zegt: “Beter om bitcoins te hebben dan dollars en euro’s.” Dat Musk ervan overtuigd is overduidelijk, alleen andere pioniers zijn weer sceptisch. Wij zetten de voor- en nadelen van bitcoin als betaalmiddel op een rijtje.
Voor- en nadelen
Bitcoin is een cryptocurrency, en is de bekendste digitale munteenheid. Bitcoin wordt nog niet echt gebruikt al betaalmiddel zoals de euro, maar is vooral bekend door de koers en waarde van deze munteenheid op de markt. Er wordt meer en meer gehandeld op de markt. Iedereen wil natuurlijk bitcoin kopen als de waarde laag is, om het daarna te verkopen als de waarde gestegen. Klinkt ideaal… Bedrijven zoals Tesla en Microsoft geloven in deze digitale munteenheid als betaalmiddel, maar hoe kijkt de rest van de wereld ertegenaan?
Voordelen
Schrijver van het boek De bitcoinrevolutie, Quinten François, zegt: “Bitcoin is in potentie een perfect betaaldmiddel.”. De bitcoin biedt een anoniemere manier van betalen en is transparant. Bij de normale manier van betalen met je bankpas geef je privacygevoelige gegevens aan de winkelier. Deze manier van betalen heeft dit niet, daarnaast is fraude hierbij nauwelijks mogelijk.
Traditionele betalingen kunnen via bepaalde partijen worden teruggedraaid binnen een aantal dagen. Dit onderzoeken kost betalingsdiensten veel geld. Met bitcoin heb je dit probleem niet. De transacties zijn onomkeerbaar. Als je dus gisteravond flink met je bitcoins hebt lopen smijten in de kroeg, ben je dus echt de sigaar.
Nadelen
Een groot nadeel van deze cryptocoin is dat de waarde hiervan op dit moment nog te veel schommelt. De ene dag koop je van een coin drie pilsjes, de andere dag kun je hier een dikke bak van kopen. De bitcoin is dus niet goed te reguleren, iets wat wel belangrijk is in de economie en waar de banken wél voor kunnen zorgen.
Daarnaast zegt de eerdergenoemde schrijver: “Helaas is de bitcoin nu nog niet geschikt als betaalmiddel. Het systeem werkt te traag en kan maar weinig transacties aan. Daarnaast is het ook duur.”. De transactiekosten kunnen hoger liggen dan het daadwerkelijke glaasje bier. Kun je er beter veel tegelijk bestellen, maar toch zonde van je geld.
Toekomst
Het is dus lastig om te zeggen of de bitcoin een veelgebruikt betaalmiddel zal worden. Er zal in ieder geval een hoop moeten veranderen om dit te realiseren als je kijkt naar de nadelen. Genoeg bedrijven willen de hype voor zijn en bieden al de mogelijkheid om te betalen met deze digitale munteenheid. Als je dus een early bird bent kun je nu al imponeren met je bitcoins. Toch een leuk gespreksonderwerp als je betaalt met deze coin.
Deze TedTalk van Jad Mubaslat is erg inspirerend en informaties over bitcoins als betaalmiddel. Zéker de moeite waard: