Malt bier, kan je er ook dronken van worden? | Tien voor bier #9

CREDITS: energepic.com
[powerkit_alert] Bij Manify zijn wij een groot voorstander van de vrijdagmiddagborrel. Het is dan ook niet voor niets dat wij met ‘Out of office’ jou helpen om het weekend heerlijk in te luiden. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, kan je de vrijdagmiddagborrel op je werk uiteraard niet aan je voorbij laten gaan. Vier uur is hét tijdstip dat het bier wordt opengetrokken. Om tien voor vier wordt er nog wat bier bijgehaald, maar dan ontstaat die ene vraag: “Wat moet ik in godsnaam halen?!” No stress, in Tien voor bier geven wij jou iedere week de inspiratie die je nodig hebt om 15.50u.[/powerkit_alert]

Vorige week: Spéciale belge

Steeds meer mensen maken de keuze voor een malt bier. Het wordt gezien als een prima vervanger voor een glas fris en de smaak heeft heel wat weg van bier met een hoger alcoholpercentage. Die populariteit is lang niet altijd zo geweest. Een aantal jaren terug werd je scheef aangekeken als je vroeg om een malt bier. Met dank aan Joep van ’t Hek, die Buckler helemaal kapot maakte in een van z’n shows. Tegenwoordig blijft de vraag toenemen en zal je niet meer worden beoordeeld op jouw keuze. Fijn, kan je ondanks jouw hoge testosterongehalte gehalte toch een malt bier bestellen.

Malt bier, kan je er ook dronken van worden? | Tien voor bier #9

Malt bier wordt ook wel alcoholvrij bier genoemd. Nu zegt die tweede benaming vrij veel over het biersoort. Toch zit er een klein addertje onder het gras. Bieren met een laag alcoholpercentage worden namelijk ook ‘alcoholvrij’ genoemd. De overheid heeft een regel vastgesteld waar Nederlandse brouwers aan moeten voldoen om het een malt bier te kunnen noemen. Het bier mag namelijk niet meer dan 0,1% alcohol bevatten. Alcoholvrij bier uit het buitenland dat je in de Nederlandse schappen ziet staan bevat vaak een hoger alcoholpercentage. Deze bieren kan je vinden tot een maximum van 0,5% alcohol.

Het verschil met alcoholarm bier

Als je voor een bier wilt gaan met een relatief laag alcoholpercentage kan je ook gaan voor een alcoholarm bier. Deze bieren mogen in Nederland maximaal 1,2% alcohol bevatten. De benaming ‘alcoholvrij bier’ was hiervoor niet toepasbaar, aangezien je logischerwijs een alcoholvrij bier verwacht. Klinkt logisch, maar het buitenland denkt daar over het algemeen anders over. Hier kom je namelijk ook alcoholvrije bieren tegen met een alcoholpercentage tussen de 0,1% en 1,2%. Niet geheel overbodige informatie als je met de auto onderweg bent naar je vakantiebestemming.

malt
Foto: JESHOOTS.com

De Buckler-affaire

Misschien kan jij je ‘de Buckler-affaire’ nog wel herinneren. Dit alcoholvrij bier werd gelanceerd in de zomer van 1988. Het bier stootte de marktleider Clausthaler van de troon. Een biertje dat waarschijnlijk al lang niet meer in het collectief geheugen zit gegrift. Youp van ’t Hek liet een aantal uitlatingen los over Buckler tijdens zijn oudejaarsconference van 31 december 1989. Daarmee was het een historische dag in de geschiedenis van het merk Buckler.

Van ’t Hek noemt het ‘dat gereformeerde bier’ en zegt een hekel te hebben aan Buckler drinkers. “Van die lullen van een jaar of veertig die naast je in het café staan met die autosleutel. Rot eens op, jongen. Ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga weg, gek. Ga in een kerk zuipen, idioot”, vervolgt hij zijn monoloog. Na die avond denken er mensen toch twee keer over na om een Buckler te bestellen. Niemand wilt immers een ‘Buckler-lul’ zijn. De verkoopcijfers daalde sterk sinds de conference.

Het imago is verbeterd

Inmiddels zijn de bierdrinkers van nu veranderd als je deze vergelijkt met de bierdrinkers van toen. Steeds meer mensen vinden een gezond leven belangrijk. Een malt bier past daar beter bij dan een blikje fris. Zo bevat een flesje 0.0 van Heineken (33 cl) 69 calorieën. Een blikje Coca-Cola bevat twee keer zoveel calorieën. Je kan het daarom zien als een vervanger van een glas fris op het terras. Met een malt bier ben je voor je gezondheid dan veel beter uit.

Deze toenemende populariteit is ook te zien aan de stijgende verkoopcijfers. Zo zou alcoholvrij- en -arm bier de belangrijkste prioriteit voor de toekomst en winstgevendheid van Heineken zijn. In 2016 werd er van deze twee biersoorten 12,4 miljoen hectoliter verkocht, gevolgd door 12,5 miljoen hectoliter in 2017. Een jaar later zag je een sterke stijging waarmee het uitkwam op een totaal van 13,1 miljoen hectoliter alcoholvrij- en -arm bier. Ook Global Markets Insights verwacht een enorme groei van de markt voor alcoholvrije bieren en wijnen. Zij schatten dat die markt over vijf jaar zeker 25 miljard dollar waard is. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Malt bier als sportdrank

Het klinkt als een broodjeaapverhaal, maar het is toch echt waar. Onze oosterburen maakten op de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang gebruik van dit magische drankje. De bierbrouwer Krombacher zou 3.500 liter alcoholvrij bier naar het Zuid-Koreaanse district hebben gestuurd. De Duitse sporters gebruiken het malt bier als dortlesser en zagen het daarbij als sportdrank. Bijna alle Duitse skiërs dronken het daarom tijdens de training. Het smaakt goed en zou ook voordelen hebben voor het lichaam.

Nu moet je niet alles geloven wat de oosterburen verkondigen, maar dit keer hebben zij wel écht gelijk. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat je minder snel ontstekingen en luchtweginfecties zult krijgen. Dit is aangetoond door deelnemers aan de marathon in München van 2009 vijf weken lang iedere dag malt bier te laten drinken. Deze groep had uiteindelijk veel minder kwaaltjes dan de atleten wie placebo’s dronken. Nog een voordeel: het is veel goedkoper dan alle andere sportdrankjes die beweren een energie boost te geven.

malt, Malt bier, kan je er ook dronken van worden? | Tien voor bier #9

De hamvraag: kan je dronken worden van malt bier?

Nu kunnen we dit testen door zelf vele liters malt bier achterover te slaan. Zagen wij niet echt zitten, dus hebben het maar overgelaten aan wat wetenschappers. Zij hebben de bloedalcoholconcentratie van proefpersonen voor de test gemeten. Vervolgens goten zij zich vol met 1,5 tot 2 liter alcoholvrij bier. Tot drie uur na het drinken van het alcoholvrije bier werd er op geen enkel moment een bloedalcoholconcentratie gemeten boven de toegestane hoeveelheid om deel te mogen nemen aan het verkeer.

In Nederland ligt die grens voor beginnende bestuurders op een promillage van 0,22. Ervaren bestuurders hebben iets meer speling met een promillage van 0,54. Ter beeldvorming: een standaardglas van 25 cl met 5% alcohol zal zorgen voor een promillage tussen de 0,2 en 0,3 in het bloed. Om die hoeveelheid te bereiken met malt bier van een maximaal alcoholpercentage van 0,1% zal je dus heel wat weg moeten werken.

Conclusie: het beetje alcohol in malt bier zal bij normale consumptie geen effect hebben op je bloedalcoholconcentratie. Dronken zal je er dus niet van worden. Als je deze vrijdagmiddag met de auto naar het werk bent gekomen kan je dus met een gerust hart een malt bier opentrekken. Ga je voor een Amstel 0.0, een Bavaria 0.0% Gold of toch een Heinken 0.0?

Proost op de Bob van vandaag!

 

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest Drop #73: Christmas Aesthetic
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
8 steengoede, klassieke ‘niet kerstfilms’
Tijdens de kerstdagen worden alle televisiezenders, Netflix aanbevelingen en andere kanalen overspoelt met slechte kerstfilms. Grote kans dat Micheal Bubble inmiddels helemaal je neus uit komt en…