Heren die van bier, goed eten en mooie vrouwen houden, opgelet. Kopenhagen zou namelijk je volgende stedentrip moeten zijn. Waarom? Dat gaan we je haarfijn uitleggen. Samen met de beste tips die je nodig hebt om alles uit deze, soms ondergewaardeerde, hoofdstad te halen.
In Kopenhagen stikt het van de micro breweries, goede restaurants én prachtige dames. Wat ons betreft is dit overtuiging genoeg, maar als je er dan eenmaal bent is een beetje sturing wel lekker. Lees even mee en boek die trip!
Copenhagen Beer Week
Als je aan speciaalbier denkt, dan denk je al snel aan België, Engeland of Duitsland. Maar zoals kleine brouwerijen de afgelopen jaren in Nederland ook de markt zijn gaan domineren, is dit in Kopenhagen eigenlijk al langer het geval. Ze durven zichzelf zelfs ‘the craftbeer captial of the the World’ te noemen. En we gaan je na vijf dagen deel te hebben genomen aan de Copenhagen Beer Week, vertellen dat dit niet onverdienstelijk is.
Tijdens dit 10-daagse festival wordt er een ode gebracht aan de Deense biercultuur, door gevestigde en getalenteerde brouwerijen. In deze periode zijn er door de hele stad meer dan 60 evenementen waar bier centraal staat. Brouwerijen als Jacobsen, Alefarm, Mikkeler, ÅBEN en Anarkist geven je de mogelijkheid om de meest uiteenlopende gerstennatjes te proberen, in de hipste cafés, restaurants of op het festival zelf.
Onze favoriet op het festival? De Pink Farts & Unicorns van Amager Bryghus. Een Dryhopped India Pale Lager, gebrouwen door een stel super toffe chicks.
Deense biercultuur
Microbrouwerijen
Als liefhebber van het natte goud ben je misschien wel bekend met enkele brouwers uit Denemarken. Zo is Alefarm en Mikkeler. Maar er zijn toch wel twee brouwerijen die we uit willen lichten. Tijdens je stedentrip aan Kopenhagen is een bezoekje aan Kodbyen een must. Hier zaten vroeger de slachthuizen, werd het vlees verpakt en verkocht op de markt. Nu is het een upcoming wijk in het centrum, waar je goed kan feesten, eten en borrelen. Zoek op ÅBEN om naar de tofste brouwerij van de stad te gaan. Rashipsters hebben het namelijk voor elkaar gekregen om ín hun brouwerij een eetcafé te bouwen. Niet dat je enkele ketels ziet, maar je zit gewoon echt in de brouwerij te eten. En verser kan je je bier niet hebben dan recht uit de tank! Eind van de zomer van 2022 zal ÅBEN volledig operationeel zijn. Biertip: proef de Bryg 61, een NEIPA die pas na 61 pogingen de perfect smaak had, volgens de brouwers.
Even buiten de stad vind je Herslev Bryghus. Een organische brouwerij, waar ze het grootste gedeelte van hun ingrediënten zelf verbouwen. Mensen komen uit het hele land om in het nabijgelegen taphuis te lunchen en te borrelen. Ben je hier toch? Bezoek dan ook de Friis-Holm chocoladefabriek. Heeft niks met bier te maken, maar hier wordt wel ’s werelds lekkerste chocolade gemaakt door échte puristen. Deze fabriek sleept al jaren gouden prijzen in de wacht.
Carlsberg Byen
Als je aan Deens bier denkt, denk je aan Carlsberg. Op InBev, Heineken en een Chinese brouwerij na de grooste bierbrouwer ter wereld. In 1847 starte de extravagante Carl Jacobsen op een berg in de hoofdstad zijn brouwerij. De naam was obvious: de Carlsberg. De beste man had naast bier een voorliefde voor architectuur, olifanten en swastika’s. Iets dat je overal in het gebied, dat sinds een kleine 20 jaar niet meer gebruikt wordt als brouwerij, terugziet.
Als je een bezoekje brengt aan Kopenhagen, kan je als bierliefhebber Carlsberg Byen dan ook niet overslaan. Wat je hier wel ziet is zowel indrukwekkend, als typisch Deens. Het hele gebied, meer dan 600.000 m2, is opnieuw ontwikkeld tot een modern leefgebied, met huizen, winkels, kantoren, horeca en scholen. En dat zonder de historie uit het oog te verliezen. Je kan bijvoorbeeld overnachten in het hippe Hotel Otilia, dat gevestigd is in de oude bieropslag waar in the good old days zo’n 60 miljoen liter bier lag opgeslagen en die Jacobsen gewoon netjes met bladgoud liet versieren.
Er is bijzonder goed nagedacht over de uitstraling die het nieuwe Carlsberg City District zou moeten krijgen. Binnen enkele meters lopen ga je van een Manhattan-achtige vibe met enorme hoogbouw en grote pleinen, naar typische Engels-ogende arbeidswijken met kleine huizen, veel groen en speeltuinen. En dat alles onder het mom van ‘het meest duurzame gebouw ís al gebouwd’. Zo zijn er bijvoorbeeld appartementen in grote silo’s gebouwd. En van de ongeveer 6000 auto’s in dit gebied staan er maar zo’n 1000 op straat. De rest staat in ondergrondse garages.
Carlsberg Byen is een bijzondere plek, met veel verschillende moods. Je kan je voorstellen dat het een godsvermogen kost om hier te wonen. Zelfs voor een Deen.
In de oude brouwerij is ook een nog steeds functioneel ‘bier laboratorium’ te vinden, dat met 145 jaar ook gelijk het oudste bierlab ter wereld is. We spraken hier Zoran Gojkovic, die bier brouwt op basis van wetenschap. Zo maakte hij het eerste biertje ter wereld met 100% tarwe, dus zonder hop. Iets dat eerst voor onmogelijk werd gehouden. Tears of Enzo heet dit op champagne lijkende biertje, dat exclusief bij tweesterrenrestaurant Alchemist op het menu staat. Waarom die naam? Ferrari Enzo huilde namelijk nooit, maar volgens Zoran wel als hij dit bier zou proeven.
Ga je een kijkje nemen in Carlsberg Byen? Dan kan je het beste gaan lunchen bij About Carl’s Beer & Eatery. Ze maken hier heerlijke traditionele open faced sandwiches, ofwel smørrebrød en serveren daarbij de meest bijzondere bieren. Deze plek is ook heel populair voor afterwork drinks. Tip: drink een Carlsberg 1883, waarvan niet lang geleden nog levende gist werd gevonden in een oude doos met flessen. Of ga voor de 1871, de allereerste IPA gemaakt door een Scandinavische brouwer. Laatste nerdy biertipje in deze zaak: de Yakima IPA. Erg hopperig, maar mega lekker. De hop hiervan komt uit het grootste hopveld van de VS, naast een indianen reservaat, met planten hoger dan 6 meter hoog!
Mocht je meer zin in burgers hebben, dan kan je bij een van de beste burgerzaken ter wereld terecht, genaamd Gasoline. Zijn wij niet geweest, maar ze hebben niet voor niets prijzen gewonnen.
Beer & food pairing
Kopenhagen staat misschien nog wel het meest bekend om haar ongekende gastronomie. ’s Werelds beste en op één na beste restaurant liggen hier in de stad, respectievelijk Noma en Geranium. Maar wat ook al jaren in de Deense traditie genesteld zit is het combineren van bier met eten, vooral tijdens de lunch. Iets dat voor ons Nederlanders nog een relatief nieuw concept is en vaak nog veel te minimaal wordt toegepast. Bier kan gerechten namelijk minstens zo goed aanvullen, contrasteren en/of omhoog tillen als wijn. En op het niveau hoe dit in Denemarken gedaan werd, dat hebben we in Nederland nog nooit gezien.
Dit zijn de beste plekken om te eten in Kopenhagen, voor bierliefhebbers:
Restaurant Barr
In het oude pand van Noma zit nu Restaurant Barr gevestigd. De oude chefkok is ook blijven hangen, dus je weet: dit moet goed zijn. En dat is het! De gerechten en het geserveerde bier zijn zó goed op elkaar afgestemd dat je ze beide echt pas begrijpt als je het samen proeft. De brouwmeesters van Barr werken nauw samen met veel lokale microbrouwerijen om zo tot de tofste combinaties te komen.
Møntergade
Je kan bij Møntergade goed dineren, maar ze hebben hier de beste open faced sandwiches van de hele stad. Dat betekent: lunch. En dat betekent: bier! We kregen een smørrebrød met gefermenteerde haring in combinatie met de Ural IPA van Alefarm. Gouden combi! En we dronken ook de Bødegal Nugget. Wat ons betreft een van de beste bieren van de hele Copenhagen Beer Week.
Nørrebro Bryghus
Nørrebro Bryghus en absolute hotspot in Kopenhagen. In de kelder, genaamd BRAW, kan je heerlijk borrelen en kiezen uit de tientallen craft bieren van de tap. Daarnaast is er in het weekend altijd een DJ aanwezig om de borrel in een feestje te veranderen. Maar de echt magie vindt boven plaats. Hier vind je een ruim en altijd druk restaurant, waar mensen van ver uit de stad naar toe komen. De sfeer is losjes, maar het eten bizar. Fingerlicking good is een understatement. Het eten is gebaseerd op de Noordse keuken, met Franse invloeden. En alles is 100% organisch. Het speciaalbierassortiment is werelds. Waar bij BRAW vooral lokale bieren geschonken worden, heb je boven keuze uit bieren en smaken van over de hele wereld, met als belangrijkste de nieuwere brouwerijen uit de VS.
Ook volgend jaar is er weer een Copenhagen Beer Week, maar de data zijn nog niet bekend. Enthousiast geworden? Houdt dan deze site of hun Instagram in de gaten. Of check de sites van VisitDenmark en VisitCopenhagen.