Bier uit blik heeft tot nu toe altijd een slecht imago gehad. Althans, niet bij zwervers natuurlijk. Maar we gaan er gemakshalve even vanuit dat jij dat niet bent. Tóch is blikbier aan een opmars bezig en ziet het ernaar uit rete-hip te worden. Brouwerijen als BrewDog, maar ook het Nederlandse Kees hebben dit al langer door. Alleen wij Nederlanders blijven voorzichtig, terwijl ze in het buitenland zweren bij blikjes. En dat is niet gek, want er zitten ontzettend veel voordelen aan. We zetten ze even op een rijtje:
1. Het bier is verser
Ondanks dat wij er wel lekker op gaan, kunnen etenswaren en drinken vrij slecht tegen de blootstelling aan zuurstof. Flesjes laten een stuk meer van dit fijne spul door dan blikjes, dus het bier wordt snel minder vers. En dat gaat ten koste van de smaak!
Ook zonlicht is slecht voor de smaak van het bier. Wil je het vers houden en een muffe smaak voorkomen, dan moet het eigenlijk afgesloten zijn van licht. Vandaar dat veel brouwers ook een kartonnetje op de krat doen en Heineken heeft zelfs papier om de flesjes van hun extra verse bier gedaan. Een stuk prijziger dan een blik dus!
[powerkit_alert]Onderzoek naar smaakWe kunnen allemaal beamen dat bier drinken direct uit het blik minder lekker is dan uit een flesje. Je hoort velen klagen over een ‘metalen smaak’. In een onderzoek naar het verschil in smaak hebben de testpersonen een proeverij gedaan, zowel geblindeerd als met open ogen. Het bier uit de fles was dan ook veruit de favoriet bij de eerste test, met open ogen. Toen de drank uitgeschonken werd in een glas en de testpersonen geen idee hadden welke uit fles of uit blik kwam, waren de cijfers ineens heel anders en kreeg ieder 40% van de voorkeursstemmen. De overige 20% had geen voorkeur.
Het is dus duidelijk dat de beleving van een blik veel doet voor de smaak. Niet gek ook, want je ogen bepalen voor een groter gedeelte hoe iets smaakt dan de zenuwen in je mond.
Kunnen we dus stellen dat bier uit een fles over het algemeen lekkerder wordt gevonden? Ja. Zolang er een negatieve vibe rond blikbier hangt wel, zodra we er aan wennen zal dit direct veranderen.[/powerkit_alert]
2. Beter voor milieu én je portemonnee
Als professioneel sjouwer van volle en lege kratten kan jij ook wel vertellen dat het vervoer ervan niet mega efficiënt is. Blikken stapelen beter, zijn lichter, wat heel wat transportkosten en ruimte scheelt. Dit is uiteindelijk beter voor het milieu én je portemonnee!
3. Het bier wordt sneller koud
Blikjes in de supermarkt voelen op een of andere manier altijd al een stuk kouder aan dan flesjes die buiten de koeling staan. Ga je ze koelen, dan zijn ze ook nog eens stuk sneller koud dan flesjes. Ideaal voor de warme zomerdagen!
4. Minder kwetsbaar
Oké, eerlijk is eerlijk: het gaat je niet lukken om met een pen een gat in een flesje te prikken om een shotgun te doen. Maar over het algemeen zijn blikjes een stuk stabieler dan flesjes. Er zijn maar weinig kerels die nog nooit een volledige krat van de bagagedrager heeft laten donderen, om vervolgens terug naar de supermarkt te moeten.
Dit geldt overigens niet voor álle biersoorten. Biertjes die nog nog moeten nagisten op de fles kunnen niet in normale blikken, aangezien ze dan worden omgetoverd in bierbommetjes. Leuk voor een feestje, minder leuk als hij in je koelkast explodeert.