Bergbeklimmen | Manify Interests #65

CREDITS: Jef Willemyns | Unsplash
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: bergbeklimmen

Vorige keer: exclusieve sneakers verzamelen

De meeste mensen zoeken in de winter de bergen op om te skiën of snowboarden. Heerlijk knallen op de piste, om daarna te knallen in de après-ski. Het geeft werkelijk een fan-tas-tisch gevoel. Enfin, de bergen zijn er niet alleen om met je dronken après-ski kop vanaf te denderen. Want in plaats van dat je van boven naar beneden glijdt, kan je ook een keer beneden starten en boven eindigen. (We hebben het trouwens nog altijd over de bergen hè.) Hoe doe je dat? Met bergbeklimmen natuurlijk!

Waarom zou je bergbeklimmen?

Oké, oké. We horen je al denken: “Waarom zou ik voor mijn plezier in de kou mijn leven riskeren?” Nou, daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is bergbeklimmen dé manier om delen van de wereld te zien die anderen nooit gaan zien. Daarnaast is het een stuk minder gevaarlijk dan de meesten denken. Bij de meeste bergen is de makkelijkste weg naar de top allang gevonden, waardoor je echt geen doorgewinterde beklimmer hoeft te zijn. Ook is het goed voor je doorzettingsvermogen en is het een handige manier om in ‘shape’ te blijven.

bergbeklimmen, Bergbeklimmen | Manify Interests #65
Foto: The Hike

Hoe bergbeklimmen begon

In 1786 ontstond de gekte van het bergbeklimmen, toen Jacques Balmat en Michael Paccard voor het eerst de top van de Mont Blanc bereikte. Dit gebeurde destijds uit wetenschappelijke interesse, maar bijna 80 jaar later werden steeds meer delen van de Alpen beklommen. Aan het eind van diezelfde eeuw werden zelfs de Kilimanjaro in Tanzania en de Denali in Noord-Amerika beklommen. De allerhoogste berg ter wereld was nog altijd onoverwonnen, tot 1953. Toen slaagde Edmund Hillary er bij een gevaarlijke expeditie in om de Mount Everest in Nepal te beklimmen. Om maar even aan te tonen hoe de tijden zijn veranderd: in 2019 stond er nog een file op de Mount Everest.

bergbeklimmen
Foto: The Hike

Zelf starten met bergbeklimmen

Al goed, die file zegt niet heel veel. Bergbeklimmen kent nog altijd haar gevaren. Zeker wanneer je besluit om niet de makkelijkste route te pakken. Er is dan ook aan aardige berg aan werk te verzetten voordat je zelfstandig mag klimmen. Allereerst moet je een basiscursus volgen voor je ‘klimvaardigheidsbewijs’. Dit kan je doen bij diverse indoor-klimhallen in Nederland. Het klimmen in de echte rotsen leer je door middel van outdoor cursussen. Wil je helemaal groots uitpakken moet je in Groningen zijn: hier vind je de Excalibur, de grootste klimmuur ter wereld.

De mooiste bergen om te beklimmen

Dus je bent met je hoofd letterlijk al in de wolken van de bergen. Lekker man. Om je helemaal ‘warm’ te maken voor het koude bergbeklimmen, zetten wij de vetste bergen om te beklimmen even op een rijtje voor je:

Damavand, Iran

In Iran is het vaak f*cking warm, maar dat gaat op 5610 meter hoogte niet op. De Damavand berg, gelegen in het enorme Alborz-gebergte, is met dit cijfer de grootste berg in Iran. En wat voor één: de directe omgeving is prachtig, en het zicht van een slapende vulkaan waar stoom uit rijst maakt het een ongelofelijk gebied.

bergbeklimmen
Foto: Big Stock

Matterhorn, Zwitserland

Oké, misschien beginnen we nu wel heel heftig. Laten we daarom even kijken naar een plekje dat iets dichterbij huis ligt dan Iran. Zwitserland bijvoorbeeld. De Matterhorn dan welteverstaan. Dit gebergte van 4.478 meter hoog heeft een piramidevorm en een steile, scheve punt waarmee het een herkenbare vorm heeft. Het gebergte is zelfs zo mooi dat chocolademerk Toblerone de berg als decoratie op hun chocoladerepen heeft.

bergbeklimmen, Bergbeklimmen | Manify Interests #65
Foto: Big Stock

Elbroes, Rusland

Van Zwitserland gaan we naar het Oosten: Elbroes in Rusland is een ge-wel-dige berg om te beklimmen. En hoewel veel mensen denken dat Mont Blanc de hoogste berg is, spant de Elbroes de kroon van hoogste berg in Europa. De berg heeft een karakteristieke dubbele top die zo’n 5642 meter hoog is. Eenmaal dit punt bereikt kijk je uit op een schitterende omgeving ondergedompeld in de Turkse, Georgische en Russische cultuur.

bergbeklimmen
Foto: Big Stock

Andesgebergte, Peru

We gaan weer een stukkie verder van huis. Dit keer gaan we naar het Andesgebergte in Peru. Deze klassieker mag niet ontbreken op jouw mountain-bucketlist. Dit gebergte heeft een lengte van 7.000 kilometer, en is daarom voorzien van jungles, woestijnen, sneeuw en hoge bergen. Het is dus heel simpel, bij het Andesgebergte krijg je alles-in-één.

bergbeklimmen
Foto: Big Stock

Kilimanjora, Tanzania

Het hoogste punt in Afrika vind je op de afgeplatte top van de Kilimanjaro. Deze bijna mythisch ogende berg heeft drie uitgedoofde vulkanen: de Kibo, Mawenzi en de Shira. De hoogste piek van de berg is 5895 meter hoog. Zoals je kan verwachten in Afrika, kom je aardig wat dieren tegen tijdens de tocht omhoog.

bergbeklimmen, Bergbeklimmen | Manify Interests #65
Foto: Big Stock

Right amigo. Je weet nu wat jij moet doen om bergen te beklimmen. Het levert je pieken en dalen op, maar het is het zeker waard om het een keer uit te proberen. Wil je nou nog meer weten over bergbeklimmen? Check dan hier alle tips die jij nodig hebt om een expert te worden.

LEES OOK
Zo maak je van je hobby je werk
Zo maak je van je hobby je werk
We kennen ze allemaal: de 9-tot-5 tijgers die overdag de afgelopen kwartaalcijfers eindeloos analyseren, maar de creatieve schoenen aantrekken zodra ze thuiskomen. Sommigen creëeren dan de mooiste…
Zo benut je jouw reistijd effectief
Zo benut je jouw reistijd effectief
Waar we ook gaan of staan, iedereen is tegenwoordig druk om zich van a naar b te verplaatsen. Naar studie, werk, familie, vrienden of een zakenreis. Uren…
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Ook HOKA loopt sneakerloafer-wereld binnen
Welkom in de wereld van de sneakerloafers, Franse Alpenvrienden. Nu HOKA niet meer alleen in de hardloop-scene domineert is het tijd voor de next step. Maak kennis…