Als het goed is weet je dat tijdens een vlucht je telefoon uit of op vliegtuigmodus moet. De stewardessen benadrukken dit altijd nog even vóór het toestel de lucht in gaat. Sommige passagiers geloven dat het signaal van je telefoon of tablet de elektronica van het vliegtuig kan belemmeren. Sterker nog: dat het vliegtuig kan neerstorten. Hersenen slaan op hol, stress slaat toe en jij zet braaf je mobiele toestel op vliegtuigmodus. Dit mensen, is een fabeltje. Maar aan de andere kant: de vliegtuigmodus is er niet voor niets.
De echte reden achter vliegtuigmodus
Het is irritant voor de piloten. Wanneer mobiele apparaten niet op vliegtuigmodus worden gezet, verstoort het de communicatiezenders. Als er mobiele apparaten aan blijven staan, veroorzaken deze een storing op de radio’s van het vliegtuig. Met als gevolg: piloten horen een vervelend geluid in hun koptelefoons.Je herkent het geluid wel van een telefoon die te dicht bij een radio of camera komt.
Bzzzt-bzzzt-bzzzt-bzzt-bzzt
Niks gevaarlijks, maar vooral enorm irritant voor de piloot. Als vijftig mensen in een toestel hun telefoon niet uitzetten, zullen vijftig mobiele apparaten constant op zoek zijn naar zendmasten wat leidt tot het verschrikkelijk irritante geluid. En het kan belangrijke informatie verstoren wanneer de piloot deze ontvangt van de grondbediening. Moet je voorstellen dat ze juist dan essentiële informatie moeten horen.
No worries, piloten weten ook dan hoe zij veilig moeten vliegen. Maar toch!
De storingen worden tegenwoordig wel steeds minder, omdat de techniek steeds slimmer en nieuwe wordt. Daarnaast hebben kleinere vliegtuigen sneller last van het irritante geluid dan grote vliegtuigen. In grote vliegtuigen is er vaak meer ruimte voor de crew tussen de passagiersruimte en de cockpit waardoor de signalen afzwakken.
Now you know.