Volgens verschillende universitaire onderzoeken, gebruik je overmatig veel sociale media wanneer je het langer dan twee uur per dag gebruikt.
Met die kennis in je achterhoofd, willen wij je graag vragen om je schermtijd er even bij te pakken.
Erachter komen of je verslaafd bent aan sociale media
Tja, waarschijnlijk best confronterend. Toch? Zeker omdat het gebruik van sociale media na dertig minuten(!) al niet meer gezond voor je mentale welzijn is. Er is de laatste jaren steeds meer bewijs aangeleverd dat erop wijst dat individuen een verslaving aan sociale media kunnen ontwikkelen, die niet heel anders is dan een verslaving aan alcohol of drugs. Daarom hebben wij de verschillende signalen die wijzen op een verslaving, even op een rijtje gezet. Gelukkig hebben we hier meteen ook hele goede tips om je schermtijd te verminderen. Er is dus nog hoop.
Je staat ermee op en sluit ermee af
Waarschijnlijk spreekt je schermtijd al boekdelen, maar wanneer je eerste instinct is om naar je telefoon te grijpen, heb je ongetwijfeld een ongezonde relatie met je technologie. En wanneer je in de avond het bed induikt, besluit je ook om nog maar even te scrollen. Het is je starter en afsluiter van de dag. Dat kan gewoon niet gezond zijn.
Onrustig wanneer je niet op sociale media kan
Wanneer je in een omgeving bent waarop je even niet op je mobiel kan – en dus geen sociale media kan checken – merk je aan jezelf dat je onrustig wordt. Het vooruitzicht om minstens een uur geen sociale media te bekijken, maakt je nog angstiger. Het zijn allemaal signalen die erop wijzen dat je een flinke verslaving te pakken hebt.
De likes stijgen naar je hoofd
Het idee van sociale media is (en blijft) leuk: een makkelijke manier om wereldwijde interacties te hebben. Het gaat alleen mis wanneer je te veel waarde hecht aan die interacties. Als het aantal likes of de reacties van mensen op je berichten daadwerkelijk je emoties beïnvloeden, toont het aan dat je wanhopig verslaafd bent. Wij adviseren je dan ook gelijk om je eigenwaarde even te heroverwegen.
Sociale media is een prioriteit
Er zijn vaak genoeg momenten, waarop we eigenlijk compleet zouden moeten genieten zonder mobiel. En toch pakken we, ook op die momenten, onze mobiel erbij. Hierdoor krijg je toch niet helemaal de voldoening die je anders wel zou hebben. Zonde natuurlijk. Wanneer betekenisvolle momenten naar de achtergrond verdwijnen, toont het aan dat onze sociale media-gewoonten ons leven nóg verder overnemen.
Sociale media tijdens het werk
Ja, ja. We zijn hier zelf ook echt wel schuldig aan hoor. Tijdens het schrijven van dit artikel alleen, hebben wij onze mobiel er ook al een paar keer onnodig bij gepakt. Zonde van de productiviteit natuurlijk, en absoluut een teken van verslaving. Maar ja, wij vinden lullen over verslavingen ook maar een beetje saai. Dan voeden we liever onze sociale media verslaving nog iets verder.
Je plant het posten van je berichten
Vaak een dingetje voor de influencers onder ons, maar tegenwoordig zien we het ook vaak genoeg voorkomen bij de ‘normale sociale media-gebruiker’: het plannen van je posts. Als je merkt dat je hier schuldig aan bent, neemt het niet alleen heel veel tijd in, maar ook veel denkruimte. Allesbehalve goed voor je geestelijke gezondheid natuurlijk.