03.30 uur. Zaterdagnacht. Terwijl je vrienden nog een nieuwe ronde pils bestellen, of nog een keer flesje draaien, is jouw tunnelvisie richting je bed allang geactiveerd.
Hoe bedoel je eerst even afscheid nemen van al je vrienden? Nee joh, dat duurt allemaal veel te lang. Er is op dat moment maar één prioriteit: zo snel mogelijk in bed duiken.
Waarom we soms gewoon richting huis vertrekken
Goed, op papier klinkt het misschien heel onbeleefd, maar let’s be honest: iedereen heeft dit wel een keertje gedaan. En dat is niet eens omdat je je vrienden stiekem haat, of in jouw geval misschien ook wel, maar gewoon omdat het asociaal lang duurt. Dan is Lex opeens naar het toilet, staat Tomi ergens in de verte een dame te regelen en is Rens al helemaal spoorloos. Het duurt soms gewoon een halve nacht om van iedereen afscheid te nemen. Ain’t nobody got time for that. Zeker niet als je gewoon lekker naar bed wilt.
Studie toont de voordelen aan van geen afscheid nemen
Oké, een halve nacht is misschien overdreven, maar we overdrijven niet als we zeggen dat het bijna een uur duurt. Volgens onderzoekers van de University of New South Wales duurt het gemiddeld namelijk 45(!) minuten om afscheid te nemen van al je vrienden na een feestje. Als je gemiddeld 25 feestjes per jaar bezoekt, dan komt dat uiteindelijk neer op 18 uur en 45 minuten per jaar waarin je dus gedag aan het zeggen bent op feestjes. Dat is heel wat slaap die je mist.
Meerdere nadelen aan afscheid nemen
Naast dit enorme voordeel dat je hebt door het afscheid over te slaan, zijn er ook nog een paar nadelen aan wél gedag zeggen tegen je vrienden. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek dat degenen die wel gedag zeggen vaak dezelfde excuses moeten herhalen voor het verlaten van het feest. En bovendien worden deze mensen vaak ook nog eens overgehaald om alsnog langer te blijven. “Trap niet in deze val”, zegt Dean Hoddle, hoofdonderzoeker van de UNSW Time Management. De eerstvolgende keer dat jij dus naar huis wilt, moet je gewoon vertrekken amigo.