Waarom past niet iedereen binnen de 9 tot 5 cultuur?

CREDITS: Carl Heyerdahl

De 9 tot 5 cultuur is niet meer van deze tijd, ook kunnen heel veel mensen het simpel weg niet aan. Maar de meesten moeten in de huidige maatschappij nog wél gewoon binnen dit hokje passen. Is dit handig of kunnen we met z’n allen beter een nieuwe manier van werken zoeken?

Waar komt de 9 tot 5 cultuur vandaan?

Tijdens de industriële revolutie stond productie centraal. Er moest zo veel mogelijk gewerkt worden, want alles moest zo snel mogelijk af. Mensen bleken het daar niet mee eens te zijn, ze gingen er onder gebukt. Dus kwamen ze in opstand. Tijdens die opstand is een man genaamd Robert Owen naar voren gekomen. Hij heeft de 9 tot 5 cultuur als het waren bedacht.

Zijn filosofie was dat een dag eigenlijk verdeeld moest worden in drie delen. Je hebt tenminste acht uur nodig om voldoende slaap te krijgen, daarnaast moet je acht uur vrije tijd hebben en kan je daarna acht uur lang zorgen voor brood op tafel. Dit zou de ideale dagverdeling zijn. Tot op de dag van vandaag houden we deze filosofie eigenlijk aan, al neigen velen meer naar een ‘overwerkcultuur’.

9 tot 5 cultuur, Waarom past niet iedereen binnen de 9 tot 5 cultuur?
Foto: Alex Kotliarskyi

De 9 tot 5 cultuur is over rated

Vraag eens voor de grap aan je baas of je niet een paar weekjes van 11:00 tot 16:00 mag werken? Grote kans dat hij of zij daar niet mee akkoord gaat? Althans, zeker niet voor hetzelfde salaris. Maar de werkdag die de meesten van 9 tot 5 op een kantoor doorbrengen, zorgt voor een gebrek aan creativiteit en een overdosis stress.

We zijn geen machines

Zo zijn we echter wel opgevoed. Ga naar school! Haal goede cijfers! Vind een vrouw of man! Krijg kinderen! Heb een goede baan! Dit werkt echter niet voor iedereen, niet iedereen ondervind carrièrevoldoening binnen deze cultuur.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen niet meer dan anderhalf tot twee uur kunnen focussen op een bepaalde taak. Na die twee uur hebben we ongeveer een half uurtje ‘rust’ nodig, voor we weer kunnen focussen op iets nieuws. Dat half uurtje wat je om de twee uur nodig hebt, komt neer op een werkdag van zes uur effectief werken. En dat klopt zelfs ook niet helemaal. Een werkdag van acht uur resulteert in een effectieve werkdag van drie uur. Dus waarom zitten we dan acht uur op kantoor?

Niet alle functies vereisen een acht-urige werkdag

Niet iedereen doet het zelfde werk binnen een bedrijf. Terwijl die ene collega zich de hele dag stort op sales, voert de ander alles door in een systeem. Je kan je voorstellen dat een verkoopgesprek van een half uur niet gelijk staat aan de invoer van die order die daar uit voort komt. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waar dit van toepassing is.

Prikkels

Neurodiversiteit is een term om te beschrijven op welke verschillende manieren je hersenen kunnen functioneren. Heb je ADHD, autisme of een andere ‘kleine’ geestelijke aandoening? Dan is de kans groot dat je onder ‘de neurodiversen’ valt. Ook personen met een andere stoornis of ziektes als depressiviteit vallen hier onder. Neurodiversiteit klinkt eng, maar is eigenlijk heel ‘normaal’.

Hoe lang je gefocust kan zijn is hier erg afhankelijk van. Voor velen is het dus onzinnig om 8 uur aan een stuk achter een scherm te zitten, aangezien ze er maar een aantal van echt werk verzetten.

9 tot 5 cultuur, Waarom past niet iedereen binnen de 9 tot 5 cultuur?
Foto: Gabriel Matula

Cijfers

In Nederland krijgt bijna de helft (43%) van alle personen te maken met een psychische aandoening. Daarmee val je dus onder de term ‘neurodiversiteit’. Sterker nog, op jaarbasis krijgt één op de vijf Nederlanders, dat zijn er 1,9 miljoen, hiermee te maken. Kort door de bocht betekent dit dat er minstens 1.900.000 mensen de potentie hebben om niet meer binnen de 9 tot 5 cultuur te passen. En nu? Wegkijken en doorlopen?

Nu moeten we dat natuurlijk wel even nuanceren. Want van die 1,9 miljoen mensen zijn er natuurlijk ook personen die een dusdanig ernstige aandoening hebben dat ze überhaupt niet kunnen werken of helemaal niet de leeftijd hebben om binnen de beroepsbevolking te passen.

Binnen die groep vallen ook de ongeveer 1 miljoen mensen met klachten die gerelateerd zijn aan een burn-out. Dusdanig veel stress ontwikkelen dat je een burn-out krijgt en niet meer kan werken is onlosmakelijk verbonden aan de werkcultuur die we vandaag de dag hanteren.

Tijd voor innovatie

Dat de acht-urige werkdag een oplossing is geweest voor het beëindigen van de industriële revolutie is best wel duidelijk. Maar intussen zijn we dusdanig ver ontwikkeld, dat er geïnnoveerd moet worden op de werkvloer.
Technologie is de steunpilaar waar we als samenleving op leunen. We moeten meer en meer nadenken bij wat we doen in plaats van een stukje staal in een grote stoommachine leggen. De 9 tot 5 cultuur moet dus worden aangepast. Maar ja, hoe boksen we op tegen de internationale grootmachten en de culturen die daar gebruikelijk zijn?

Een van de ontwikkelingen die we de laatste jaren steeds meer zien opkomen is het freelance werken. Je hebt geen baas maar een klant, vult zelf je tijd in en bepaald zelf wat voor je werk je aanneemt. Dit is een stap in de goede richting voor iedereen die niet binnen de 9 tot 5 cultuur past.

9 tot 5 cultuur, Waarom past niet iedereen binnen de 9 tot 5 cultuur?
Foto: Kate Sade
LEES OOK
Music voor alle Rebels
Music voor alle Rebels
Terwijl de één erg goed gaat op ‘oud en vertrouwd’ of ‘huisje, boompje, beestje’, wil de ander tegen álle stromingen in. Gewoon omdat gewoon ook maar zo…
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
De verfijnde, luxe charmes van Quinta do Lago
Een golfbal die zacht neerkomt op een perfect gemaaide green, omringd door de Portugese natuur. Rijden langs architectonische kunststukjes die niet misstaan in Hollywoodfilms. Sporten in een…